Româncă de 14 ani, care suferă de autism, bursieră integrală la o școală de muzică din Anglia

Româncă de 14 ani, care suferă de autism, bursieră integrală la o școală de muzică din Anglia
Publicat: 25/03/2015, 13:36
Actualizat: 08/04/2019, 09:32

Diagnosticată după naștere cu tulburări de autism, Mara Prună și-a găsit refugiul în muzică, iar pasiunea sa i-a adus zilele trecute o veste excelentă din Marea Britanie – a fost admisă, de anul viitor, cu o bursă completă, în valoare de 32.000 de lire sterline pe an, la The Purcell School for Young Musicians, de lângă Londra.

„Muzica este tot ceva creat de Dumnezeu, care ne-a dat-o pentru a ne descurca în situațiile grele”

Mara Prună este elevă în clasa a VIII-a la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca și nimic din comportamentul ei nu trădează tulburările de autism de care suferă și cu care a fost diagnosticată de mică. Acasă, cântă cu ochii închiși, la o pianină germană marca Feurich, care nu a mai fost acordată demult. Cântă o piesă pop, „Sweet dreams”, compoziție proprie, realizată într-o singură zi. A primit și un pian cu coadă, dar pentru că nu a încăput în casă, a fost dus la niște prieteni. Mara compune de la vârsta de 9 ani și are deja 20 de piese – șapte de muzică pop, iar celelalte de muzică clasică.

După ce a câștigat un premiu la un concurs muzical a putut să își cumpere un soft de calculator pentru compoziție, numit Sibelius, care este „ca o hârtie virtuală cu portativ pe care se scriu notele”. Are, de asemenea, și un soft cu care se pot orchestra piesele.

„Am compus în clasa a IV-a piesa pentru vioară și pian Aventuri pe marea de caramel, în două părți, cu care am obținut în 2011 premiul I la Concursul național de compoziție. Este povestea unor vikingi, linia melodică având accente nordice. Anul următor am scris piesa Metamorfoza cu care am câștigat marele premiu la același concurs, care descrie povestea unui fluture. Luna trecută am obținut Premiul Juriului la un festival internațional la Luxemburg, iar acum lucrez la o piesă pentru pian care se numește Moduri în oglindă”, povestește fata.

Marei îi place să cânte orice, considerând muzica un fel de balsam care o liniștește și o ajută să se descarce.

„Muzica e personală și se referă și în cazul meu la experiențe intime, care m-au marcat. Toate piesele mă reprezintă. Am început să improvizez la pian, de la 9 ani am început să îmi scriu muzica pe hârtie, apoi am luat lecții de compoziție cu un profesor. Trăiesc cu convingerea că oricine, la un moment dat, când are nevoie de ajutor, se poate sprijini pe muzică, pentru că, până la urmă, muzica este tot ceva creat de Dumnezeu, care ne-a dat-o pentru a ne descurca în situațiile mai grele”, consideră tânăra.

Grație talentului ei, a fost admisă la una dintre cele mai prestigioase școli de muzică din lume, The Purcell School for Young Musicians, de lângă Londra, unde va învăța începând cu septembrie 2016.

„Am fost acceptată la The Purcell School for Young Musicians ca să studiez compoziția în principal și pianul în secundar. Am trecut de audiție și am primit o bursă completă, cu internat, pe o perioadă de patru ani, din septembrie 2016, acolo voi urma liceul. Mi-am dorit să studiez în Anglia, de trei ani acesta este visul meu. Aici se pregătesc elevii pentru o carieră de compozitor. Mă gândesc să urmez apoi Facultatea de compoziție de la Oxford, iar după aceea sper să continui să fac la fel de multe lucruri, și la pian și cu vocea, să mă lansez ca și cântăreață, dar să scriu și muzică pop și clasică. M-am gândit și la o carieră de pianist, studiul muzicii clasice o să mă ajute și pe alte paliere, dar sunt interesată și de compoziție. Vreau să fiu și compozitoare, dar și să predau”, spune Mara.

Vorbește engleză ca un nativ britanic

Fata a trecut prin experiența unei examinări de șapte ore la școala din Marea Britanie, care a constat în mai multe probe susținute în limba engleză în fața mai multor comisii.

„Prima a fost o probă de compoziție, un fel de exercițiu de improvizație, care arată capacitatea de a crea, să fie o muzică gândită, apoi proba a fost să vorbesc despre piesele compuse până atunci, urmată de o probă de teorie muzicală. După care a fost proba de pian, unde am interpretat o piesă care mă reprezintă cel mai bine, de Chopin. Apoi am cântat o piesă cu vocea din cele șapte compuse de mine, a urmat testul de engleză și cel de inteligență, și două interviuri. Trebuia să susțin înainte o audiție preliminară pe care nu am mai susținut-o, ci am intrat direct în audiția finală”, a explicat tânăra compozitoare.

Pentru că vorbește engleza de la patru ani, cu accent britanic, nu a avut nevoie să prezinte niciun atestat, examinatorii trecând-o la nivelul de vorbire ca „native british”.

Bursa obținută de Mara este în valoare de 32.000 de lire sterline pe an, iar la secțiunea compoziție este prima româncă admisă. În școală sunt 180 de elevi dintre care doar opt doresc să devină compozitori. Fata nu e speriată că va locui patru ani într-o țară străină, departe de casă, susținând că acolo sunt oameni de încredere care vor avea grijă de ea. Bursa o privește și ca pe o oportunitate de a-și face prieteni noi, care împărtășesc aceeași pasiune, muzica.

Cu cele șapte piese de muzică pop scrise deja, Mara Prună ar vrea să se lanseze pe piața de profil, preferabil în Marea Britanie, dar nu înainte de a fi pregătită. Chiar dacă e nou-venită în acest domeniu susține că „rivalul” său este Marius Moga și precizează că una dintre piesele sale, „Crying heart”, va fi cântată de o cântăreață celebră din România, cu care se află în tratative.

Pe lângă muzică, Mara Prună scrie poezii, dar și proză, pe care le postează pe blogul personal.

„Încă de când era bebeluș era liniștită atunci când îi cântam, nu plângea”

Pasiunea și talentul pentru muzică au fost descoperite de părinții ei, care au încurajat-o să urmeze această cale.

„Am remarcat, întâi, un interes al Marei pentru muzică. Încă de când era bebeluș, era liniștită atunci când îi cântam, nu plângea, reușea să adoarmă. Când avea trei ani și a fost dusă la o grădiniță specială, cei de acolo au remarcat că dacă îi cântă, reușesc să o implice în activități, altfel cu greu reușeau să îi capteze atenția. Apoi, a urmat interesul ei pentru improvizație, care este un pas anterior compoziției, am încurajat-o să își scrie gândurile muzicale pe o partitură, iar din clasa a IV-a am găsit profesorul care să o ajute pentru partea de compoziție. E un elev foarte bun la învățătură, este printre primii din clasă, a fost premiantă întotdeauna”, spune mama Marei, Milena Prună, care este inițiatorul Asociației „Autism Transilvania” Cluj-Napoca.

Potrivit acesteia, pentru un copil cu autism performanța Marei, de a fi admisă la o școală de prestigiu din Marea Britanie, este greu de atins.

„Este greu și pentru o persoană, în general. Dar, cred că un copil talentat și pasionat, sprijinit de persoanele potrivite, poate atinge aceste performanțe”, a subliniat Milena Prună.

La rândul său, Eva Butean, profesoara de pian a Marei de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, susține că a observat la aceasta toate calitățile necesare dezvoltării unui muzician foarte bun.

„Întâlnirea noastră a avut loc acum șapte ani, când și eu eram în primul an de învățământ, a fost o provocare. Am observat că a fost înzestrată pe lângă calitățile muzicale, cu o mare dorință de a cunoaște, cu o putere de a se mira de orice. Nu a spus niciodată că este prea obosită la repetiții și că vrea să termine mai repede orele. Problema pe care o are nu a împiedicat-o sub nicio formă să evolueze în forma în care a făcut-o, a fost foarte receptivă. Îi doresc să ajungă acolo unde își dorește și ea”, a spus Butean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?