Românca Ileana Sonnabend, un influent dealer de artă din secolul XX, elogiată la MoMA din New York

Românca Ileana Sonnabend, un influent dealer de artă din secolul XX, elogiată la MoMA din New York
Publicat: 07/01/2014, 15:37
Actualizat: 31/07/2014, 14:50

Museum of Modern Art (MoMA) din New York, cel mai important muzeu de artă modernă din lume, îi dedică o expoziție specială româncei Ileana Sonnabend, considerată unul dintre cei mai influenți promotori și colecționari de artă din secolul al XX-lea.

Expoziția „Ileana Sonnabend: Ambassador for the New” a fost vernisată pe 21 decembrie 2013 și poate fi vizitată la celebrul muzeu din New York până pe 21 aprilie 2014, conform site-ului moma.org.

Expoziția este ilustrată pe site-ul MoMA cu un tablou realizat de artistul american Andy Warhol, care înfățișează chipul Ilenei Sonnabend, și este prezentată pe larg de publicațiile The Wall Street Journal și The New York Times.

Ileana Sonnabend s-a născut pe 28 octombrie 1914, la București, și a decedat pe 21 octombrie 2007, la New York, la vârsta de 92 de ani.

De-a lungul unei cariere care s-a întins pe o jumătate de secol, Ileana Sonnabend a influențat industria artei în Europa și America de Nord, fiind considerată una din persoanele care au contribuit în mod decisiv la globalizarea artei la nivel internațional.

Important galerist și colecționar de artă, Ileana Sonnabend i-a descoperit și făcut celebri pe mulți artiști, ale căror lucrări sunt vândute în prezent pe piața internațională pentru zeci de milioane de euro, între care se numără Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein și Jeff Koons.

Printre cele mai importante opere de artă din colecția Ilenei Sonnabend se numără lucrarea lui Robert Rauschenberg „Canyon”, pe care familia Sonnabend a donat-o MoMA în anul 2012, conform instituției muzeale.

Pentru „a celebra acest extraordinar dar”, expoziția „Ileana Sonnabend: Ambassador for the New” explorează capacitatea legendară a Ilenei Sonnabend de a selecta opere de artă ale unor artiști necunoscuți și de a le promova în galeriile sale din Paris și New York. Aceasta este cunoscută pentru promovarea noilor curente artistice (American Pop, Minimlist, Arte Povera) în Europa și în Statele Unite și de promovare a conceptelor artistice noi în anii 1970.

Expoziția de la MoMA dedicată Ilenei Sonnabend include lucrări ale unui număr de aproximativ 40 de artiști, inclusiv Robert Rauschenberg, Jasper Johns, Andy Warhol, Robert Morris, Mario Merz, Vito Acconci, Mel Bochner, John Baldessari și Jeff Koons.

Potrivit nytimes.com, Ileana Sonnabend (Ileana Schapira) s-a născut în România dintr-o familie bogată de evrei. Tatăl său a fost Mihail Schapira, consilier pe probleme financiare al regelui Carol al II-lea și un bogat industriaș român, în timp ce mama sa a fost Marianne Strate-Felber, de origine austriacă. În copilărie, mama sa, Marianne, a divorțat de Mihail Schapira și s-a recăsătorit cu artistul american de origine ucraineană John D. Graham.

Ileana Schapira s-a căsătorit cu viitorul comerciant de artă Leo Castelli (născut Leo Krausz) în 1932, iar în loc de inel de logodnă Ileana i-a ceut viitorului său soț o acuarelă realizată de Henri Matisse. De atunci a început povestea de iubire pentru artă a Ilenei Sonnabend, care avea să devină ulterior o legendă a domeniului artei contemporane, potrivit online.wsj.com.

Cu ajutorul tatălui Ilenei, tânărul cuplu s-a mutat la Paris, iar, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cei doi, împreună cu fiica lor, Nina, s-au mutat la New York, unde Castelli a deschis o galerie.

Împreună, în 1957, Ileana Sonnabend și Leo Castelli au făcut „o faimoasă călătorie exploratorie” în studioul lui Robert Rauschenberg, unde cei doi l-au cunoscut pe Jasper Johns. Ileana Sonnabend a cumpărat pe loc o pictură a lui Johns și a devenit sfătuitorul necondiționat și de lungă durată a lui Rauschenberg, conform nytimes.com.

După divorțul de Castelli, în 1959, Ileana s-a căsătorit cu intelectualul Michael Sonnabend, pe care îl întâlnise în anii 1940 în timp ce urmau cursurile Universității Columbia. După căsătoria cu Michael Sonnabend, Ileana s-a mutat inițial la Roma și apoi la Paris, unde și-a deschis o galerie de artă, abordând pentru prima dată singură business-ul promovării și tranzacționării de opere de artă.

În galeria sa pariziană, Ileana Sonnabend a adus în premieră în Europa lucrări realizate de artiști precum Roy Lichtenstein, Andy Warhol și Rauschenberg.

După ce s-a mutat din nou în Manhattan, New York, în 1968, Ileana Sonnabend și-a lansat business-ul în SoHo, aducând arta europeană avangardistă în SUA. Ea a susținut acest mix cosmopolit artistic timp de cinci decade și a rămas implicată în domeniul artei internaționale până la decesul său, la vârsta de 92 de ani, în 2007.

În anii 1960, Ileana și Michael Sonnabend l-au angajat ca director de galerie pe tânărul portughez Antonio Homem, care a devenit un fel de alter ego al Ilenei. Spre sfârșitul anilor 80, Ileana și Michael Sonnabend l-au adoptat pe Antonio Homem.

Michael Sonnabend a decedat în 2001, Nina Sundell și Antonio Homem, fiica și fiul Ilenei Sonnabend, fiind moștenitorii acesteia după decesul ei în 2007.

Colecția personală a Ilenei Sonnabend a fost evaluată la peste 1 miliard de dolari, moștenitorii colecției fiind nevoiți să plătească taxe corespunzătoare pentru acestea de peste 500 de milioane de dolari.

În acest sens, mai multe lucrări din colecția Ilenei Sonnabend au fost vândute în 2008, în două licitații, pentru aproximativ 600 de milioane de dolari, în „cea mai mare vânzare privată de artă din istorie”, după cum a fost descrisă această tranzacție de specialiștii consultați la momentul respectiv de The New York Times.

Aceeași publicație a afirmat, citând surse, că atunci au fost vândute o lucrare din 1986 de Jeff Koons („Rabbit”), dar și un desen din 1962 de Roy Lichtenstein („Eddie Diptych”) și lucrarea din 1963 „Silver Disaster” de Andy Warhol.

Printre cumpărătorii unor opere din colecția Ilenei Sonnabend s-ar fi numărat atunci magnatul francez François Pinault, magnatul israelian Sammy Ofer și miliardarul mexican Carlos Slim.

În schimb, lucrarea lui Robert Rauschenberg „Canyon” – care are o valoare estimată la 65 milioane de dolari, pe care familia Sonnabend a donat-o MoMA în anul 2012 și care constituie centrul expoziției deschisă în prezent la acest muzeu din New York – nu a putut fi scoasă la licitație. Această operă de artă include în compoziția sa un vultur pleșuv împăiat. Vulturul pleșuv este o specie protejată, motiv pentru care această lucrare nu a putut fi vândută, fiind donată MoMA, pentru a nu mai fi plătite taxele aferente acestei opere de artă, care sunt impuse prin legislația americană.

În schimbul acestei donații, MoMA s-a angajat să organizeze expoziția în memoria Ilenei Sonnabend și să-i înscrie numele pe lista de onoare a donatorilor muzeului, mai scrie nytimes.com.

The Museum of Modern Art (MoMA) a fost înființat în 1929 și este adesea considerat cel mai influent muzeu de artă modernă din lume. În colecțiile MoMA se regăsesc lucrările unora dintre cei mai importanți artiști din lume, printre care Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Henri Matisse, Claude Monet și Paul Cézanne. Totodată, la MoMA sunt expuse și o serie din lucrările sculptorului român Constantin Brâncuși.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Pensionarea anticipată. Penalizările care se vor aplica din septembrie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman