„Românii sunt…” Un regizor ne arată adevărurile pe care nu vrem să le știm despre noi înșine. Imagini REALE

„Românii sunt... Un regizor ne arată adevărurile pe care nu vrem să le știm despre noi înșine. Imagini REALE
Publicat: 17/01/2015, 20:56

Cum ați reacționa dacă pe stradă, în plină zi, o femeie ar fi răpită sau agresată de un bărbat, în fața dumneavoastră? Dar dacă, dimpotrivă, un necunoscut v-ar invita pur si simplu să luați masa împreună? Un tânăr regizor a încercat că afle răspunsurile acestor întrebări, realizând o serie de experimente sociale menită să releve comportamentul oamenilor în diverse situații.

Cu câteva scenarii în minte, o cameră de luat vederi și câțiva actori, Cătălin Palavescu a demarat proiectul la care se gândea de mai multă vreme: „Este o idee personală, izvorâtă din multiplele clipuri din afară, din Statele Unite ale Americii mai ales. M-am gândit să fac tipul acesta de experiment, să testez reacția românilor, pentru că sunt curios cum ar reacționa ei în acele scenarii”, a povestit regizorul în vârstă de 28 de ani pentru gândul.

„Prejudecățile sunt de felul următor: românii sunt mai lași, mai ignoranți, mai nepăsători. Eu nu cred asta, eu cred că suntem la fel ca toți ceilalți până la urmă. Așadar, m-am gândit să testăm pur și simplu pe teren. Am fost curios să văd dacă și românii se comportă la fel ca ceilalți, mai ales că există prejudecata aceasta că am fi noi mai rău ca alții din punctul de vedere al compartamentului”, a adăugat el.

Zis și făcut! La finele verii lui 2014, planul lui Cătălin Palavescu începea să capete contur. A filmat totul timp de două luni – în septembrie și octombrie, pentru ca imediat după să se lucreze la montaj.

În noiembrie, primul clip, cu tema „Violența conjugală”, era publicat pe YouTube. Au urmat alte nouă filmări, cu subiecte diverse; totul realizat independent, fără niciun fel sprijin financiar sau de altă natură din partea vreunei instituții.

„Am vrut să fim echilibrați, să nu mergem doar pe violență. Am făcut, spre exemplu, clipul cu aruncatul gunoiului sau cu invitația la masă”, a explicat regizorul. „Nu ne-am dorit să facem show, cancan ieftin… haideți să vedem cum se înjură oamenii sau se bat pe stradă. Nu la modul acesta, ci pur și simplu niște situații care se pot întâmpla: violență pe stradă, furt din geantă, aruncatul gunoiului pe jos. Sunt situații care se întâmplă, din păcate, des în România, dar care se pot schimba dacă luăm atitudine, dacă spunem ceva, dacă chemăm Poliția”,povestește regizorul.

Experimentul cu cele mai multe reacții: „Acolo unde este o victimă evidentă oamenii intervin”

Cele mai multe vizualizări pe YouTube le-a adunat clipul ce redă experimentul în care o femeie însărcinată este agresată de un bărbat. Situația este însă ușor diferită „pe teren”. Cei mai mulți oameni au decis să intervină în timpul experimentului în care un așa-zis biciclist rănit zăcea întins pe marginea șoselei.

„Atunci am testat mai degrabă reacția șoferilor, nu neapărat a trecătorilor. Am căutat o stradă circulată de mai mult de mașini”, a explicat regizorul. „Ne-a uimit plăcut faptul că majoritatea șoferilor au oprit: căutau loc de parcare, coborau, veneau repede, scoteau telefonul să sune la 112… A fost o surpriză plăcută! Noi ne așteptam ca, fiind în mașină, să treacă fără să le pese. Dar au oprit foarte mulți, mai mulți decât trecătorii care au intervenit sau care nu se uitau către actorul nostru. (…) Am observat că, în general, acolo unde este o victimă evidentă oamenii intervin imediat, pentru că nu apare acea teamă hai să nu ne băgăm, că este un agresor și ne poate răni. Dacă este o persoană căzută pe stradă, este omenește să ajuți. În celelalte, unde ar fi trebuit să intervină cu forța, s-au implicat mai puțini. Noi nu suntem absurzi, nu voiam ca cineva să intervină, să se bată, dar să scoată măcar telefonul și să sune la Poliție”, a mai spus acesta.

Așadar, au fost și dezamăgiri, spune Cătălin Palavescu. Uneori, dincolo de instinctul de autoprotecție, indiferența îi oprește pe unii să întindă o mână de ajutor.

„Într-unul din episoade, am simulat un furt: un bărbat îi lua unei femei portofelul din geană și fugea. Trecătorii aveau două soluții: puteau să anunțe Poliția, dar, în primul rând, puteau să anunțe victima că a fost jefuită. Dar cei mai mulți au trecut pe lângă victimă, deși hoțul fugise demult și nu mai exista pericolul că ar fi putut fi violent”, și-a amintit regizorul. „Asta pe noi ne-a uimit… Unul dintre actori chiar a făcut intenționat la un moment dat: a furat portofelul, s-a oprit, a scos banii din el, l-a aruncat pe jos și apoi a plecat. A făcut toate astea uitându-se în ochii trecătorilor, tocmai pentru a fi ostentativ, pentru a atrage atenția. Ei bine, chiar și așa, mulți au trecut mai departe… Acolo a fost dezamăgitor, într-adevăr”, a adăugat el.

Chiar și așa însă, în lipsa unui specialist care să analizeze comportamentele oamenilor, Cătălin nu dorește să îi judece pe alții. În primă instanță, opinia celor care au urmărit cele 10 experimente sociale regizate de el este importantă.

„Noi nu am vrut să judecăm, să-i criticăm pe oameni. Am lăsat publicul să-și formeze propriile păreri, tocmai pentru ca noi să putem fi cât mai obiectivi în realizarea clipurilor. Nu am vrut să manipulăm: dacă am avut 20 de situații filmate, nu le-am ales pe cele care arătau mai bine sau mai rău. Am pus și din cele bune și din cele rele, am ales proporțional”, a explicat el. „Acest prim sezon a fost de probă. Am testat reacțiile ceva mai simple pe stradă, dar ne dorim pentru un sezon doi să avem invitat în platou – pentru că vom schimba puțin formatul – și un sociolog, împreună cu care să analizăm aceste situații. Să plecăm de la niște statistici pe violoneță, rasism, abandon etc și să analizăm împreună cu un sociolog sau psiholog comportamentele oamenilor din fiecare episod în parte. Deocamdată însă am lăsat doar reacțiile publicului, nu am intervenit noi, nu am analizat nimic”, a completat acesta.

Reacțiile internauților au fost de tot felul: unii au apreciat inițiativa, unii au propus noi subiecte, iar alții, firește, au jucat rolul lupului moralist, spune Cătălin Palavescu.

„Unii ne-au criticat puțin în comentarii, spunând că procedăm ca în povestea cu lupul: că dacă le arătăm oamenilor că sunt experimente socialie, data viitoare vor crede că sunt tot experimente și nu vor mai interveni. Dar eu cred că este falsă această abordare, pentru că data viitoare, dacă tu întâlnești pe stradă un caz de genul acesta sunt două situații: dacă este un experiment social și tu intervii vei fi filmat și vei arăta bine, dacă nu este un experiment social, ci este totul real, vei ajuta persoana respectivă. Deci, oricum ar fi, nu ai nimic de pierdut. Nu trebuie să ignorăm!”, a precizat el.

Acum, Cătălin Palavescu, care este și președinte al Asociației Social Art, pregătește cel de-al doilea sezon al experimentelor sociale. Filmările vor începe cel mai probabil la începutul primăverii.

„Lucrăm la noi scenarii, încerc să adun echipa… Încercăm ca de data asta să pătrundem cu aceste experimente sociale și în supermarketuri sau localuri, spre exemplu”, a precizat regizorul în cele din urmă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...