RUSALII 2014. Tradiții și obiceiuri de RUSALII

RUSALII 2014. Tradiții și obiceiuri de RUSALII
Publicat: 08/06/2014, 13:51
Actualizat: 19/05/2015, 10:24

RUSALII 2014. Sărbătoarea de RUSALII 2014 a căzut într-o zi de duminică. Creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile în zona Moldovei și a Transilvaniei, timp de 7 zile în zona Munteniei și a Olteniei, iar în zona Banatului Rusaliile se sărbătoresc timp de 8 zile.

RUSALII 2014. În tradiție se spune că persoanele care nu țin sărbatoarea de RUSALII vor fi pedepsiti de iele. Rusaliile sunt femei fabuloase, fiicele lui Rusalim Împărat și spirite malefice. Ielele sunt spirite rebele ale morților care, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au petrecut Pastele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în lăcașurile lor pământene și încep să facă necazuri oamenilor. Tradiția mai spune că dacă ielele sunt zărite de un muritor sau dacă, din greșeala, cineva calcă pe locul pe care au dansat, acesta se îmbolnăvește foarte grav. De boala ielelor se poate scăpa doar prin descântec sau prin intrare în hora Călușarilor.

RUSALII 2014. Se mai spune că persoanele care dorm în noaptea de RUSALII sub cerul liber sau dacă se duc la fântână vor cădea sub puterea ielelor. La sate în special se păstrează tradiția ca în această zi să se ducă la biserică pentru sfințirea crengilor de tei și nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorat peste Sfinții Apostoli. Aceste crengute se agață apoi la strașina caselor sau la icoane. Se spune că acestea apară de cele rele.

RUSALII 2014. Preoții și satenii ies pe camp în a doua zi de RUSALII pentru a sfinți apa și a stropi câmpul, crezându-se ca, astfel, nu va bate grindina. Ramurile de tei sființite de RUSALII sunt păstrate peste vara pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinii.

RUSALII 2014. Un obicei care se ține în localitatea clujeană Batin este „împănatul boului” și constă într-o procesiune care se desfășoară pe ulițele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu ghirlande de flori. În fața parohiei, preotul satului îl sfințeste, apoi dă de băut participanților. Boul este, la un moment dat, eliberat și, conform tradiției, o fecioară „îl stăpânește”, apoi face de trei ori cu el ocolul unei mese. Potrivit datinii, fata se va marita într-un an.

RUSALII 2014. Faimos este și jocul Călușarilor, dans ritual care vine de la săritul peste foc pentru a scăpa de iele, zânele rele. Dansul Călușarilor este cunoscut ca fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit dansul ielelor, acesta fiind singurul leac.

RUSALII 2014. În vremuri vechi, bărbații care umblau singuri noaptea riscau să fie prinși de magia nopții de RUSALII, de iele. Din aceasta cauză, aceștia purtau la brâu usturoi, frunze de tei sau nuc sau fire de busuioc.

RUSALII 2014. Se mai spune că nu este de dorit să fii în noapte de RUSALII nici la răscruci de drumuri, nici la marginea pădurii, nici în munți, nici pe malul întunecat al apelor, căci aceia au șanse mari de a surprinde dansul ielelor și de a-și pierde mințile.

RUSALII 2014. Totodată, în Duminica Rusaliilor nu e bine să te urci în arbori sau în locuri înalte și nici să călătorești departe de casă. Mai mult, în această zi nu este bine să te cerți, căci ești luat de iele.

RUSALII 2014. Se mai spune că de la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine să culegi plante tămăduitoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...