Rusia a lansat la apă „Titanicul nuclear”. Specialiștii vorbesc despre o catastrofă iminentă

Redactor:
Silviu Bănilă
Rusia a lansat la apă „Titanicul nuclear”. Specialiștii vorbesc despre o catastrofă iminentă
Detalii pe gândul

Akademik Lomonosov este o centrală nucleară plutitoare, scrie odditycentral.com. Misiunea sa: asigurarea energiei pentru zonele izolate ale Rusiei. Această navă permite Kremlinului să reducă costurile prin migrarea centralei acolo unde este nevoie, fără să instaleze alte echipamente pe uscat. Dacă totul va merge conform planului, Lomonosov ar urma să devină un utilaj de preț pentru Rusia, deși specialiștii în ecologie și experții nucleari sunt îngrijorați că, în cazul unui dezastru natural, ideea rușilor ar putea degenera într-o catastrofă ecologică. Reactorul de 48 MW al centralei nucleare plutitoare Akademik Lomonosov a fost construit de compania de stat Rosatom și ar fi trebuit să primească combustibil nuclear într-un șantier naval din Sankt Petersburg, unde a fost construită. Din motive de securitate, s-a decis testarea navei uriașe în zona arctică.

„Deplasarea acestui „Titanic nuclear” reprezintă un act iresponsabil”, a declarat Jan Haverkamp, expert nuclear Greenpeace pentru Europa Centrală și de Est. Expertul și alții ca el se teme că, în cazul unui tsunami, Akademik Lomonosov va deveni un al doilea Cernobâl și va distruge mediul în zona arctică, deja supusă unor presiuni semnificative. „Centralele nucleare plutitoare sunt amplasate de obicei lângă coaste… ele sunt vulnerabile în fața tsunamiurilor și cicloanelor”, a spus Haverkamp. Totuși, Rosatom susține că Akademik Lomonosov este imbatabil în fața fenomenelor naturale și au fost luate toate măsurile de siguranță pentru evitarea unei catastrofe nucleare.

„Lomonosov este construită cu o siguranță extremă, care depășește toate amenințările posibile. Reactoarele nu pot fi atinse de tsunami sau alte dezastre naturale”, a declarat compania. „De asemenea, procesele nucleare întrunesc toate cerințele IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) și nu prezintă niciun risc pentru mediul înconjurător”.

Presa de stat rusă a anunțat că o a doua centrală nucleară plutitoare va fi lansată în 2019 și a sugerat că asemenea nave ar putea fi vândute peste hotare. Akademik Lomonosov nu este prima centrală nucleară plutitoare din lume. Titlul îi aparține lui Sturgis, o barjă a armatei americane, care a fost instalată în Panama, în timpul războiului din Vietnam. Nava avea un reactor nuclear de 10 MW și a furnizat energie pentru zona respectivă până în 1976. Ambarcațiunea uriașă a fost decontaminată și pregătită pentru a fi depozitată pe termen lung, în 1977, dar, 40 de ani mai târziu, procesul de dezmembrare este tot anevoios, din cauza nivelurilor ridicate de radiații.

Inchide