S-a îmbogățit spunând că s-a vindecat de cancer cu ajutorul dietelor: „Totul a fost o minciună. Nu am suferit niciodată de această boală”

Redactor:
Silviu Bănilă
Bloggerița Belle Gibson din Australia, care a construit o comunitate online și a comercializat o carte cu rețete, susținând că acestea au vindecat-o de cancer în fază terminală, a recunoscut că totul a fost o minciună sfruntată.

„Nimic din ce am scris nu este adevărat”, a declarat Gibson, potrivit theguardian.com. „Nu caut iertare. Am crezut de cuviință să mărturisesc. Dincolo de orice, aș vrea ca oamenii să spună: „Bine, este și ea om”.

Imperiul lui Gibson, care a inclus și o aplicație pentru telefonul mobil, denumită The Whole Pantry, precum și un site și o carte de rețete, a început să se destrame în luna martie, când s-a descoperit că femeia nu făcuse niciodată donațiile de mii de dolari cu care s-a lăudat în fața admiratorilor.

Ulterior, Gibson a spus că a fost „diagnosticată greșit” și a dat vina pe un terapeut din Germania, susținând în continuare că are cancer. Tânăra a refuzat să le prezinte jurnaliștilor dosarele medicale referitoare la „boala” sa.

Gibson a recunoscut totul într-un interviu acordat revistei Women”s Weekly. „În timpul interviului, de fiecare dată când a fost provocată să spună adevărul, Belle a plâns și s-a încurcat în cuvinte. Spune că este preocupată să evite consumul de gluten, lactate și cafea, dar nu înțelege cum se manifestă cancerul”, au precizat jurnaliștii revistei Women”s Weekly.

Mulți dintre cei care au crezut în vorbele femeii s-au declarat apoi „trădați”. Aceasta a început să șteargă treptat conturile de social media și postările de pe blog, care făceau referire la „bolile” sale. Gibson a fost criticată și pentru faptul că i-a pus în pericol pe bonavii de cancer, sugerându-le că pot scăpa de boală cu ajutorul unei simple diete.

Autoritățile din Victoria, Australia, o investighează în prezent pe Gibson, în timp ce editura Penguin a sistat publicarea cărții sale culinare, iar Apple Store a șters aplicația The Whole Pantry. Belle Gibson nu a reușit să spună exact de ce a mințit, spunând că a avut o copilărie dificilă.

Bloggerița a început să mintă că are cancer în 2009. În urma acuzațiilor din prezent, Gibson a avut curajul să se apere pe rețelele de socializare, spunând că este agresată și că a „îmbunătățit” viețile a mii de oameni. Totodată, presa a fost acuzată de amatorism, deoarece nu s-ar fi informat suficient, în momentul publicării numeroaselor articole despre activitatea „vindecătoare” a lui Gibson.

Inchide