S-au inventat roboții care fac cartofi prăjiți, prepară cocktail-uri și vopsesc unghiile

Redactor:
Corespondenti
S-au inventat roboții care fac cartofi prăjiți, prepară cocktail-uri și vopsesc unghiile
Roboți care mai de care mai harnici au fost prezentați la UBB din Cluj

Roboți care prepară cocktail-uri, fac cartofi prăjiți, vopsesc unghiile sau fac curățenie pe masă se întrec, duminică, în cadrul Zilei roboților inteligenți, „UBBots”, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Studenții Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș Bolyai se întrec în fiecare an în cadrul unui concurs-expoziție numit „UBBots”, la ediția din 2014, printre proiectele realizate de către studenții Facultății de Matematică și Informatică numărându-se robotul stivuitor, cel care prepară cocktail-uri, robotul care strânge tăvile sau care face cartofi prăjiți, robotul ospătar și cel care face curățenie pe masă, dar și unul care vopsește unghiile.

Mihai Oltean, unul dintre coordonatorii evenimentului, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că la ediția din 2014 le-a cerut studenților să construiască un robot de care ei au nevoie în viața de zi cu zi.

„Programarea roboților nu a fost niciodată o sarcină simplă. Programarea, în general, nu este o chestiune simplă, dar lucrul cu roboții înseamnă mult mai mult. Lucrul cu roboții îmbină munca în echipă, partea de proiectare, de construcție mecanică și programarea propriu-zisa. Chiar dacă studenții s-au mai întâlnit în timpul facultății cu unele dintre aceste aspecte, combinația celor trei este ceva nou și uneori se dovedește foarte dificilă. Ca în fiecare an, le-am cerut studenților să nu construiască un simplu robot, care să urmărească o linie, să alerge după o minge sau să își scoată adversarul din ring. Le-am cerut mai mult: să construiască un robot de care ei au nevoie și care să poată fi folosit astăzi, în viața de zi cu zi”, a spus Mihai Oltean.

Astfel, au apărut opt roboți care mai de care mai ingenioși: „ChefBot”, robotul care face cartofi prăjiți, „Clean-E”, robotul care face curat pe masă, „Eximius”, robotul stivuitor, „Intelli Trashcan”, coșul de gunoi inteligent, „Mixter Bobby”, robotul care prepară cocktail-uri, „The Nail Art Bot (NAB)”, robotul care vopsește unghii, „Traybot”, robotul care strânge tăvile de pe mese și „Walter”, robotul ospătar.

Unul dintre cei mai apreciați roboți de la expoziție este „ChefBot”, robotul care face cartofi prăjiți. „ChefBot” reușește să detecteze un bol cu cartofi, ia pe rând câte un cartof din bol, îl pune în dispozitivul de feliere și îl taie.

„În ziua de azi oamenii sunt din ce în ce mai ocupați și tind să petreacă tot mai puțin timp în bucătărie. Tăierea cartofilor, o activitate destul de banală și repetitivă, ocupă totuși destul de mult timp care ar putea fi folosit într-un mod mult mai benefic. Din acest motiv, echipa noastră și-a propus să realizeze un robot care face cartofi prăjiți și ușurează în acest fel munca oamenilor: lași robotul în bucătărie, pui într-un bol cartofii care dorești să fie gătiți și el va face toată munca pentru tine. ChefBot este cel mai potrivit să fie folosit într-o casă, pentru mesele de zi cu zi ale unei familii, însă după anumite optimizări ar putea fi utilizat și de către restaurante, cantine și chiar de către fabrici care ambalează cartofi pentru prăjire”, a declarat Paul Colcer, unul dintre membrii echipei care au realizat robotul.

Robotul are trei componente importante: o platformă mobilă iRobot Create, cu rol în deplasarea robotului, un braț ce are în vârf o furculiță, cu rol în prinderea cartofului și un dispozitiv pentru feliere. Deși, momentan, robotul doar detectează bolul cu cartofi, ia legumele și le feliază, în viitor acesta ar putea fi îmbunătățit în așa fel încât să și spele, să curețe și să prăjească cartofii.

Astfel, chiar dacă în prezent robotul este doar un „ajutor de bucătar”, este necesară o persoană „reală” în procesul de preparare a cartofilor prăjiți. În viitor, proiectul poate fi dezvoltat, astfel încât componenta umană să nu mai fie necesară. Mai mult, robotul ar putea fi adaptat în așa fel încât să fie folosit și pentru alte tipuri de fructe sau legume (de exemplu: să felieze fructe pentru o salată sau să taie diferite legume pentru salate, mâncăruri, murături).

„Clean-E” este numele robotului care face curat pe masă și se dorește a fi un robot autonom domestic, care se concentrează pe curățarea mesei prin debarasarea sticlelor și paharelor.

„În secolul 21, omul tinde să își ușureze munca folosind din ce în ce mai mult aparate electronice și electrocasnice, iar acestea variază de la robot la robot, prin utilitatea pe care o are fiecare. De exemplu: blendere, aspiratoare inteligente, mașini care se conduc singure. Clean-E e robotul care oferă o utilitate în industria serviciilor de curațenie. Acesta debaraseaza paharele și sticlele de pe masă. Ne-am gândit să facem un robot de curațenie deoarece este foarte util pentru oamenii ocupați. Un mic ajutor este întotdeauna folositor mai ales în acest domeniu”, spune David Șăulean, unul dintre realizatorii lui „Clean-E”.

Robotul stivuitor „Eximius” este un robot care mută paleți cu marfă dintr-un loc în altul și îi organizează într-un mod definit de utilizator, iar „Intelli Trashcan” este un coș de gunoi inteligent, un robot care are ca scop principal adunarea hârtiilor aruncate pe podea. Robotul se plimbă regulat prin casă, iar când recunoaște o hârtie o ridică cu ajutorul brațului și o aruncă în coșul de gunoi personal.

De asemenea, robotul care prepară cocktailuri, cunoscut ca și „Mixter Bobby”, poate combina conținutul a două sau mai multe sticle pentru a crea cel mai bun cocktail.

„The Nail Art Bot (NAB)”, robotul care vopsește unghii, este un robot autonom, ușor de folosit, care este capabil să realizeze design-uri de unghii complexe în câteva minute cu o acuratețe ridicată. Folosește produse de frumusețe care se găsesc în magazine, astfel că nu este nevoie nici de pensule, și nici de lac de unghii specializate.

„Obiectivul lui NAB este să revoluționeze industria de design al unghiilor și să schimbe modul în care oamenii își vopsesc unghiile în momentul de față”, au spus realizatorii proiectului.

„Traybot” este robotul care strânge tăvile de pe mese. El „știe” să caute tăvile pe mese, le debarasează, golește aceste tăvi și le strânge într-o stivă.

„Walter”, robotul ospătar, este un concept care vine în sprijinul companiilor cu o alternativă pentru înlocuirea unor activități specifice ospătarilor, astfel încât se reduce timpul de așteptare a clienților și costurile proprietarilor. O astfel de platformă nu necesită cheltuieli pe termen lung, ocupă puțin spațiu și îmbunătățește în mod semnificativ calitatea vieții, potrivit echipei care l-a construit.

Toate proiectele înscrise în cadrul concursului au fost premiate de firme din domeniul IT.

Ziua roboților inteligenți „UBBotts” se află la cea de-a șaptea ediție.

×
Inchide