Șapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii vor participa la Festivalul Enescu 2015

Șapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii vor participa la Festivalul Enescu 2015
Publicat: 08/07/2015, 16:13

Șapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediției 2015 a Festivalului Internațional „George Enescu”. Astfel, publicul festivalului se va putea bucura inclusiv de primele patru cel mai bine cotate orchestre ale lumii. Topul celor mai bune orchestre la nivel mondial a fost realizat de prestigioasa publicație britanică Gramophone, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena și London Symphony Orchestra, desemnate la finalul lunii aprilie de publicația Gramophone drept cele mai bune patru orchestre din lume ale momentului, vor susține concerte la ediția 2015 a Festivalului Internațional „George Enescu”. Cu 90 de ani de tradiție jurnalistică, revista Gramophone este considerată un reper în lumea culturală internațională.

Filarmonica din Berlin va susține un concert la Festivalul Enescu, pe 3 septembrie, la Sala Palatului, avându-l la pupitru pe dirijorul Simon Rattle. Orchestra va fi prezentă la București în premieră, după 15 ani de negocieri.

Royal Concertgebouw Amsterdam, „orchestra cu cel mai catifelat sunet din lume”, potrivit criticilor de specialitate, revine în Festivalul Enescu – orchestra a fost prezentă, deja, în trei ediții ale evenimentului – și, în 2015, va bucura publicul în ultimele două zile ale manifestării, pe 19 și 20 septembrie. La pupitrul orchestrei se va afla unul dintre muzicienii în plină ascensiune internațională, dirijorul de origine letonă Andris Nelsons, căruia revista BBC Music îi dedică un portret chiar în numărul curent, din iulie.

London Symphony Orchestra (8 și 9 septembrie, Sala Palatului) va fi dirjată pe scena Festivalului Enescu de cunoscutul dirijor de origine română Ion Marin. În luna iunie, London Symphony Orchestra a salutat într-un mesaj video special publicul Festivalului Enescu.

În același timp, concertul susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena pe 16 septembrie, la Sala Palatului, va marca o dublă premieră. Solista concertului va fi soprana Valentina Naforniță, care a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Valentina Naforniță este membră a ansamblului Operei de Stat din Viena.

Pe lângă cele patru orchestre cele mai bune din lume, alte orchestre situate în top 20 alcătuit de Gramophone vor mai fi prezente în ediția 2015 a Festivalului Enescu, printre acestea numărându-se Staatskapelle Dresden și San Francisco Symphony Orchestra, care va interpreta în premieră lucrarea „Voix de la Nature”, de George Enescu.

Aproximativ 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români vor participa la ediția din 2015 a Festivalului „George Enescu”, cel mai mare eveniment cultural internațional organizat de România și cel mai puternic promotor al creației și valorilor singurului compozitor român intrat în patrimoniul mondial, George Enescu.

Ediția de anul acesta va avea loc la Sala Palatului și Ateneul Român din București și va găzdui, timp de 22 de zile, 58 de concerte în săli, precum și multe alte evenimente în aer liber, în „Piața Festivalului”, care se va desfășura între 3 și 20 septembrie, dar și în cadrul „Bucureștiului Creativ”.

Cea de-a XXII-a ediție a festivalului aduce în premieră la București, după 15 ani de discuții, Orchestra Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie, sub bagheta lui Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost inclusă de revista britanică Gramophone în topul 10 al celor mai bune ansambluri de profil din Europa (2006) și votată a doua cea mai bună orchestră din lume (2008), după Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam – care, de asemenea, va concerta la Festivalul Enescu 2015, pe 19 și pe 20 septembrie. O orchestră americană de prestigiu vine și ea în premieră în Festival – San Francisco Symphony – și va interpreta și o lucrare de George Enescu.

Celebrii violoniști Anne Sophie Mutter, Janine Jansen și David Garrett, dirijorul israelian Zubin Mehta, precum și dirijorul de origine română Ion Marin și pianista Maria João Pires se numără, de asemenea, printre invitații acestei ediții. Vor fi, de asemenea, prezenți în festival câștigători ai concursului „George Enescu”: Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Ștefan Tarara, Vlad Stănculeasa, alături de Agnes Baltsa și pianista Elisabeta Leonskaja.

Publicul va putea asculta 20 de lucrări de George Enescu în interpretările moderne ale unora dintre cele mai importante orchestre din lume. În acest fel, festivalul continuă linia de a face cunoscut repertoriul enescian pe plan internațional.

În linia deschiderii către un public culutral cât mai numeros, Festivalul „George Enescu” este conectat la noile tehnologii – transmisii live internaționale, site modern și interactiv, www.festivalenescu.ro-, și are o acoperire social media care include o pagină de Facebook – https://www.facebook.com/enescu.festival – și conturi de Instagram și Pinterest.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer