Scandal în Iași, după ce o trupă de lăutari a filmat un videoclip pe cea mai veche scenă a unui teatru național din România

Publicat: 18/01/2017, 20:00

Clipul a dispărut de pe Youtube după ce s-a aflat de filmare, relatează corespondentul MEDIAFAX. Filmarea a fost realizată, probabil, pe timpul nopții, iar Cosmin Marcovici, managerul interimar al Operei Iași, vorbește despre o rețea care ar fi putut pune la cale totul. Totul a ieșit la iveală după ce filmarea a fost publicată pe Youtube și promovată pe rețelele de socializare. Imediat au aflat și cei de la Operă și de la Teatru, care împart scena, și au apărut și primele semne de întrebare.

Cosmin Marcovici, managerul interimar al Operei Naționale Române Iași a declarat că a încercat să ia legătura cu cei din trupă și că unul dintre reprezentanți, întrebat cum s-a filmat videoclipul pe scena teatrului, i-a răspuns că nu este problema lui să pună o astfel de întrebare.

„Nu este posibil ca pe o scenă, ca pe scena Operei Naționale Române din Iași, pe care au călcat cei mai mari artiști ai lumii să vină o bandă de terchea berchea și să filmeze asemenea gen de muzică. Este incredibil și chestia asta nu s-a întâmplat în timpul zilei pentru că eu sunt aici zi-lumină, intru la 9 în teatru și ies la 9, nu s-a întâmplat cât am fost eu aici. O fi o înțelegere cu portarul. Noi am demarat o anchetă și sper să ajungem să scoatem la lumină mizeria asta. Probabil că este o rețea mai bine pusă la punct, nu este vorba de un singur om, e vorba de o echipă întreagă care a lucrat fără să aibă niciun fel de contract scris”, a declarat Marcovici corespondentului MEDIAFAX.

Mai mult decât atât, unul dintre cei care apare în videoclip și este și membru al trupei face parte și din orchestra operei. „Am avut o discuție cu el, nu are nicio legătură, nu a fost angajator pentru așa ceva, a fost doar chemat să cânte ca să apară în videoclipul respectiv. Voi mai discuta cu el”, a explicat Marcovici, punctând că nu crede că totul ar fi pornit de la acest angajat al Operei.

O anchetă a fost demarată și la Teatrul Național, pentru că cele două instituții impart clădirea, fiecare având propriile compartimente.

Printre cei care au apucat să vadă videoclipul înainte de a fi șters este criticul de teatru Oltița Cîntec. „Era o filmare a acestei trupe specializată în cântece de petrecere. Trupa și solista erau pe scena Teatrului Național, a Operei, pentru că cele două instituții împart același sediu. Cadrul era unul larg cu sala Teatrului, erau montate și câteva fragmente în care solista era într-una din lojele laterale. Sigur că eu am rămas contrariată, pentru că este complet nepotrivit în Teatrul Național. Este o instituție de artă, de cultură, de prim rang și este complet nepotrivit ca asemenea videoclipuri să se filmeze în această sală, chiar nu au nimic în comun. Se asociază în mentalul public imaginea unei instituții de cultură cu nunți, cumetrii, botezuri și alte chestiuni care sunt amuzante, distractive, dar nu sunt acte culturale.”, a declarat corespondentului Mediafax, Oltița Cîntec, critic de teatru.

Doar unul dintre reprezentanții formației a putut fi contactat telefonic de către corespondentul Mediafax. Întrebat dacă a existat un contract cu Opera sau cu Teatrul, acesta a spus că „nu a existat niciodată nimic acolo” și a refuzat să facă orice alt comentariu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase