Scriitorii pot să închirieze Casa Vernescu, dar nu au oferte. Nicolae Manolescu: Afaceriștii sunt neserioși

Scriitorii pot să închirieze Casa Vernescu, dar nu au oferte. Nicolae Manolescu: Afaceriștii sunt neserioși
Publicat: 03/08/2015, 15:16

Printr-o Hotărâre de Guvern publicată recent în Monitorul Oficial, Uniunea Scriitorilor din România (USR) a primit dreptul de a „beneficia de fructele civile ale imobilului, cu condiția utilizării acestora în scopul realizării obiectului de activitate prevăzut în Statutul propriu”.

„Fructele civile” sunt veniturile realizate din folosirea bunului de către o altă persoană decât proprietarul, în virtutea unui act juridic precum chiriile, arendele și dobânzile, conform Codului civil.

Astfel, până la sfârșitul lunii ianuarie a fiecărui an calendaristic, Uniunea Scriitorilor din România are obligația de a comunica Ministerului Culturii un raport cu privire la cuantumul și modalitatea de utilizare a acestor venituri, pentru anul anterior, se mai spune în aceeași Hotărâre de Guvern.

Casa Vernescu, un imobil situat în Calea Victoriei, numărul 133, din București, se află în proprietatea publică a statului, în administrarea Ministerului Culturii și, în anul 2000, a fost dat în folosința gratuită a Uniunii Scriitorilor din România, pentru o perioadă de 49 de ani, printr-o altă Hotărâre a Executivului.

Contactat, luni, de agenția MEDIAFAX, Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), a spus că noua Hotărâre de Guvern dă „o mai multă libertate de manevră” Uniunii, care, până în prezent, nu putea să închirieze pur și simplu Casa Vernescu, fiind nevoită să încheie parteneriate cu societățile interesate să își desfășoare activitatea în respectivul imobil.

„Era complicat pentru că (respectivele societăți, n.r.) aveau tot felul de obiecte de activitate, la care noi nu puteam fi parteneri. Și acum se poate închiria în mod normal (…) Acum nu mai avem nicio obligație, pentru că nu mai facem parteneriate”, a declarat Nicolae Manolescu.

El a mai spus că, datorită noii Hotărâri de Guvern, USR a scăpat de „o piedică”, respectiv aceea de a ține cont de obiectul de activitate al partenerului care își desfășoară activitatea în Casa Vernescu.

„Dacă are (ca obiect de activitate, n.r.) jocuri de noroc, de exemplu, să trebuiască să fim parteneri, ca să putem profita și noi. Nu-ți vine nimeni în condițiile astea. Nimeni nu acceptă să împartă cu tine beneficiul de la jocuri de noroc”, a explicat Nicolae Manolescu.

Potrivit acestuia, Casa Vernescu a fost „o sursă importantă” de venituri pentru Uniunea Scriitorilor. „Și rămâne în continuare. Acum suntem destul de în dificultate, lipsindu-ne această sursă, dar am început să ne obișnuim cu lipsa asta. De câțiva ani încoace mereu vin unii și pleacă”, a spus Nicolae Manolescu.

El a mai spus că, în prezent, nu se află niciun „chiriaș” în Casa Vernescu.

„Au început de mai multe ori (lucrări de reabilitare n.r), mai multe firme care au încercat, după care au renunțat. Oamenii de afaceri din România, chiar dacă nu sunt români, nu sunt serioși. Vedeți ce se întâmplă în toate chestiile. Contracte nerespectate. Am câștigat toate procesele cu unul dintre parteneri (care a desfășurat o activitate în Casa Vernescu, n.r.)”, a spus Manolescu, referindu-se la litigiul cu omul de afaceri Ioan Lucian Mureșan.

„Am câștigat toate procesele, inclusiv de despăgubiri, numai că nu urmează nimic, pentru că el nu are afaceri în țară, numai în străinătate, și n-au de unde să ia banii (…) Au fost sume foarte mari, de zeci de mii de euro, cu care el a rămas dator”, a explicat Nicolae Manolescu.

Întrebat dacă sunt șanse ca imobilul Casa Vernescu să fie închiriat anul acesta, Nicolae Manolescu a spus: „Putem, evident, să îl închiriem anul ăsta, dar deocamdată nu avem clienți. Deocamdată n-avem nicio ofertă”.

Casa Vernescu, finalizată în 1889, este clasată ca monument istoric de interes național în Lista Monumentelor Istorice din România.

În anexele Casei Vernescu, situate în spatele corpului central al imobilului, se află sediul Uniunii Scriitorilor din România.

USR s-a mutat în această clădire din spatele Casei Vernescu în aprilie 2013, după ce fostul său sediu – Casa Monteoru (situată tot pe Calea Victoriei, însă la numărul 115, la rândul său un monument istoric de interes național) – a fost restituit în natură, printr-o decizie irevocabilă, moștenitorilor familiei Monteoru, respectiv Ioana Angelescu și mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru.

Uniunea Scriitorilor din România (USR) este succesoarea Societății Scriitorilor Români (SSR), care a fost creată în anul 1909 și a funcționat sub această denumire până în martie 1949.

Totodată, USR este o asociație profesională de creatori literari, nonguvernamentală și nonprofit, constituită în scopul de a apăra interesele de breaslă, economice, sociale și morale ale membrilor ei și de a-i reprezenta în raporturile cu autoritățile, cu alte asociații de creatori, cu persoane juridice și fizice din țară și din străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun