Sculptura „Alméria” de Dumitru Chipăruș-vândută pentru 265.250 de lire sterline la licitația Bonhams

Sculptura Alméria de Dumitru Chipăruș-vândută pentru 265.250 de lire sterline la licitația Bonhams
Publicat: 20/06/2013, 15:03
Actualizat: 27/09/2018, 20:57

Sculptura „Alméria” realizată de Dumitru Chipăruș a fost adjudecată pentru 265.250 de lire sterline (309.000 de euro) la licitația Art Deco dedicată „Marelui Gatsby” de prestigioasa casa Bonhams, organizată miercuri, la Londra, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Sculptura „Alméria”, care ilustrează o dansatoare, a fost vedeta Licitației Art Deco și a fost adjudecată de o persoană care a licitat prin telefon. Personajul Alméria, unul dintre cele mai rare și dramatice studii ale artistului Dumitru Chipăruș, este inspirat de imaginea balerinei și coregrafei Bronislava Nijinska, foarte apreciată la acea vreme.

Pe locul al doilea în topul vânzărilor s-a clasat „Tânără”, de Dumitru Chipăruș, care a fost vândută cu 52.850 de lire sterline, dublul prețului de pornire. O altă lucrare a lui Chipăruș de care s-au îndrăgostit participanții la licitație a fost „The Ball Game”, care a fost vândută pentru suma de 18.750 de lire sterline.

De asemenea, vedete ale licitației de miercuri au fost sculpturile din bronz și fildeș semnate de Ferdinand Preiss – „Spring Awakening” a fost vândută contra sumei de 28.750 de lire sterline, iar „Lighter than Air”, cu 23.750 de lire sterline.

Directorul licitației, Mark Oliver, a declarat referitor la cea mai bine vândută piesă din licitația organizată de Bonhams miercuri: „«Alméria» a intrat în posesia unui mare colecționar de Art Deco, ce s-a îndrăgostit de sculptura dansatoarei și a vrut să liciteze pentru ea”. „«Alméria» va trece oceanul pentru a ajunge în noua sa casă. Obiectele în stilul Art Deco se pare că redevin populare, într-o măsură și datorită filmului «Marele Gatsby». De exemplu, vazele Després s-au vândut foarte bine și unele au fost cumpărate contra unor sume care reprezintă de trei ori prețul lor de pornire”, a mai spus acesta.

Dumitru (Demetre) Chipăruș, născut în România, în 1886, a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai reprezentativi sculptori ai stilului Art Deco. În 1909 a plecat în Italia, pentru a studia în atelierul scuptorului Raffaello Romanelli, iar în 1912 a ajuns la Paris, unde s-a înscris la cursurile de la Ecole des Beaux Arts, în clasa lui Antonin Mercie și Jean Boucher.

Primele sculpturi ale lui Chipăruș, realizate în stil realist, au fost expuse la Salonul din 1914, potrivit site-ului casei Artmark. A început să folosească un amestec de bronz și fildeș, tehnică denumită criselefantină, cele mai cunoscute lucrări ale sale fiind realizate între 1914 și 1933. Stilul de maturitate al lui Chipăruș a început să se contureze în anii ’20, sculpturile acestei perioade remarcându-se pentru deosebitul lor efect decorativ. Printre subiectele predilecte erau balerinele baletului rusesc, personajele teatrului din Paris și cele din primele filme, ilustrate într-o manieră stilizată, cu trupuri zvelte și alungite. Opera sa a fost influențată de interesul pentru arta egipteană, trezit odată cu descoperirile făcute în timpul excavării mormântului faraonului Tutankhamon.

La începutul anilor ’40, sculpturile sale se vindeau greu, dar Chipăruș a continuat să lucreze pentru propria plăcere, realizând statuete cu animale în stil Art Deco. Situația economică de după Al Doilea Război Mondial nu era favorabilă dezvoltării artelor decorative, circumstanțele înrăutățindu-se pentru mulți sculptori.

Interesul colecționarilor pentru opera lui Chipăruș a reapărut în anii ’70, iar din anii ’90 lucrările sale au devenit foarte căutate.

În aprilie 2006, Sotheby’s vindea sculptura „Thaïs”, una dintre cele mai importante sculpturi criselefantine ale lui Chipăruș care au apărut în licitații – realizată din fildeș sculptat și bronz patinat și pictat, pe un soclu elaborat din onix -, pentru 216.000 dolari. Tot la acea licitație era adjudecată o altă lucrare de-a sa, „Dansatoare cu evantaie”, din fildeș sculptat, policrom și bronz suflat cu aur și argint, pe soclu de onix, la prețul de 204.000 dolari. O altă variantă a sculpturii se vindea în iunie 2008, la Christie’s pentru 266.500 dolari.

Recordul lui Dumitru Chipăruș pe piața internațională de artă a fost stabilit în aprilie 2007, când, la New York, la casa Sotheby’s, sculptura „Les Girls” a fost adjudecată cu 590.240 de euro. Pe piața românescă de artă, recordul lui Demeter Chipăruș este de doar 15.000 de euro, pentru opera „Dansatoare asiriană”, stabilit în licitația Artmark din noiembrie 2012.

Cea mai recentă lucrare de-a lui Dumitru Chipăruș vândută în licitație a fost „Les amis flamants”, un grup figurativ adjudecat în aprilie 2010, la casa Christie’s, în Londra, pentru 95.000 dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto