Secretele din garderobele personalităților. Interviu cu Alexandru Ciucu, designerul care îi îmbracă pe Carmen și Klaus Iohannis și Familia Regală

Publicat: 14/02/2016, 18:08
Actualizat: 01/10/2018, 17:05

Când te gândești la A.P.A.C.A, îți vin în minte două nume: Alexandru Ciucu și Petre Roman, știut fiind faptul că fostul premier era slăbiciunea angajatelor celebrei fabrici de confecții. L-am întâlnit pe Petre Roman și i-am spus că există și acum doamne care se gândesc la el”, îmi mărturisește Alex cu umor. Are alura unui star de cinema, iar costumele lui ne aduc aminte de cele purtate cândva de Humphrey Bogart, doar că sunt adaptate trendului de astăzi. Ar fi putut alege actoria, dar a vrut să revoluționeze croitoria, așa că a pășit pe urmele tatălui și bunicii sale, care lucrase uniformele soldaților din Al Doilea Război Mondial. „Prima pereche de pantaloni am croit-o la 15 ani. Nu aveam încă blugi, dar aveam niște pantaloni clasici și voiam să îi fac în stilul Depeche Mode, așa că am luat un batic de-al mamei și am trecut la lucru. Asta a fost prima operațiune la vedere. Îmi amintesc că i-am inaugurat la discotecă”, spune designerul pentru Gândul.

Dacă în trecut la croitorie mergeau doar săracii care nu aveau bani de Armani, astăzi lucrurile stau cu totul altfel. Alexandru Ciucu a impus costumul pe comandă, sobru, elegant, care îți vine ca turnat, iar ofertele au început să curgă. În prezent, Ciucu se poate lăuda cu o afacere prosperă și 30 de angajați. După trei întâlniri cu designerul, în atelierul lui de la A.P.A.C.A, și o lună de așteptare, poți pleca acasă cu produsul dorit. „Ascundem în mare măsură defectele fizice sau potențăm calități. Dacă ai o burtă mare, vrei să o ascunzi, nu îți dorești să te lauzi cu ea. Ne-au trecut pragul persoane de 2, 20, dar am avut și la 1, 65 și 140 de kilograme. Tot felul de conformații și de provocări. Am avut întâlniri și cu reprezentanții unei anumite etnii, care mi-au cerut niște materiale cu sclipici, dar nu am așa ceva. Am mătăsuri care pot completa astfel de nevoi, dar care se păstrează într-o zonă decentă”, mărturisește creatorul.

Costume între 1.300 și 2.000 de euro

Prețul unui costum marca Ciucu diferă în funcție de țesătura pe care o alegi. „Majoritatea costumelor pe care le fac sunt între 1.300 si 2.000 de euro, dar există și excepții. Cel mai scump a costat 9.000 de euro și a fost luat de un latifundiar din Monaco. Se ajunge aici dacă îți dorești să conțină fir de aur, dacă vrei să aibă scris numele tău, e o comandă specială și durează cam șase luni. Prețul poate varia și dacă vorbim de țesături exotice. Cașmirul provine din părul unei anume capre din India, vicunia este făcută din părul unei lame care crește în Munții Anzi”, spune Alexandru pentru Gândul.

I-ar fi plăcut să-și poată achiziționa materialele din țară, dar, din păcate, lucrul acesta este imposibil: „Sunt patriot, mi-ar plăcea să le cumpăr de aici, ca să ținem banii în țară, dar la noi nu există nici filaturi, nici țesătorii și nici lână, pentru că nu există oierit ca cel de afară. La noi, lânavine de la oile care fac transhumanța șes-munte, așa că e tot anul plouată, stă tot anul în frig sau în cald, se agață în ciulini, pentru că oaia trece prin toate aceste faze, mai stă și în mizerie. Cum poate să ajungă firul ăla? În Australia, fiecare mare țesătorie areturmele ei de oi, zeci de mii de oi care stau în niște condiții de spital, li se dă de mâncare controlat, nu au treabă cu intemperiile, au o dietă anume, ca să le crească firul cât mai lung și subțire, pentru că de aici vine calitatea. Noi ar trebui să dezvoltăm o industrie care să pornească de la oaie, dar treaba asta necesită niște investiții. Italienii, francezii și englezii au toate astea. Dacă vrei să vinzi produse de lux, trebuie să ai și materie primă de lux”, mărturisește Alexandru Ciucu.

Clienții celebri nu au întârziat să apară. Treptat, a reușit să pătrundă în universul Familiei Regale și în castelul de la Săvârșin, de care se declară impresionat. Regele Mihai și Principele Radu îmbracă ținutele create de el la evenimente din țară, dar și de peste hotare: Familia Regală nu are o garderobă bogată sau extravagantă, preferă lucrurile clasice, simple, ca și cromatică, iar lucrul asta mă limitează foarte mult. Nu pot să vin cu multe detalii care să particularizeze un sacou sau un pardesiu. Cele mai vizibile lucruri pe care i le-am făcut Regelui sunt un smoking, un frac și un costum de culoare închisă. Cele mai multe multe lucruri pe care i le fac sunt ținute casual, pe care le poartă la Săvârșin sau la reședința lui din Elveția. Vorbim de sacouri de tweed, cămăși, pantaloni de catifea și raiat. De anul acesta voi lucra și pentru Principesa Margareta și Princepesa Maria. Am început cu un pardesiu”.

Regele Mihai nu este singurul nobil pentru care a lucrat Alexandru Ciucu. Prințul Albert de Monaco poartă astăzi câteva creații ce îi poartă semnătura. „A fost o experiență interesantă. Am ajuns de câteva ori la Palatul din Monaco. Țin minte că, de fiecare dată, la intrare, ni s-au dat papuci. Nu am simțit niciodată o reticență că suntem români, eu am ajuns acolo cu o mică echipă. Le-am prezentat modelele și am avut impresia că vorbim aceeași limbă, îmi mărturisește Ciucu. ”Contactul cu Casa regală m-a ajutat foarte mult. În curând e posibil să am o colaborare și cu Casa Regală Britanică”, mai spune el.

Colaborarea cu soții Iohannis

I-a îmbrăcat pe Horațiu Mălăele, Gheorghe Dinică și Dorel Vișan în filmul ”Magnatul”. A făcut costume pentru Ștefan Bănică Jr, Pepe, Cătălin Măruță, dar recunoaște că doar cele 15, 20 de ținute pentru soția președintelui au reușit, cu adevărat, să atragă atenția. „Suntem mai mulți designeri. Am ajuns la această colaborare după ce mi-am oferit serviciile departamentului de protocol al președinției. Am fost contact și am început să lucrăm împreună la consolidarea unui stil, care nu este unul clasic. Carmen Iohannis este o femeie frumoasă, tânără, căreia îi place să se îmbrace frumos, are o pornire către hainele bine făcute. Nu merge pe lucrurile clasice, dar nici extravagante. În rest, îi plac foarte mult culorile vii. Și mi se pare normal. Dacă ești soția președintelui, nu cred că trebuie să porți doar alb, negru și gri, ci poți promova un trend, caz care se întâmplă și cu Regina Letizia a Spaniei. Ea este un trendsetter în modă, și nu alege doar rochii cu mâneci lungi sau sub genuchi. Dacă ne uităm în istoria recentă, la moda primelor doamne, putem vedea abateri mult mai mari”, mărturisește Ciucu pentru Gândul.

Lucrurile stau cu totul altfel în garderoba președintelui. „Klaus Iohannis preferă aceleași lucruri ca și Casa Regală, vorbim de ținute sobre, costum gri, negru sau bleumarin și cămașă albă”, mai spune designerul.

Despre întâlnirile cu Gigi Becali și pasiunea lui pentru haine, Alexandru Ciucu ar putea povesti o viață. „Indiferent cât este de controversat, Becali se îmbracă foarte bine, și se întâmpla acest lucru și când nu îi făceam eu ținutele. Lucrez pentru el de patru ani și îmi place că știe ce gen de personaj vrea să fie. Preferă sacoul la două rânduri, pantalonul drept, nu pană, cu manșetă, stilul anglo-american din anii ’40, corectat cu tendințele actuale, sacou cambrat, nu stilul bodyguard, cu umeri lați, unde nu se știa pe unde se află corpul. El alege materialele. Știe că haina îl face pe om, dacă și omul știe să o poarte, pentru că poate să îl facă și de rușine. Poți să porți o haină largă și să fii genul mutulică sau să alegi o haină strâmptă care scoate în evidență anumite forme pe care nu vrem să le vedem, derapajele clasice”, concluzionează el pentru Gândul.

„Radu Mazăre alege culori care țipă”

La capitolul dezastre vestimentare, Alex Ciucu îl nominalizează pe fostul primar al Constanței: „Radu Mazăre vrea să iasă în evidență tot timpul și cu orice preț, și atunci alege tot feluri de culori care nu au nicio legătură cu nimic, sunt făcute doar ca să țipe”.

Nelu Ploieșteanurămâne pentru cunoscutul designer un icon al genului: „În general, are un stil pe care nu l-aș schimba. I-aș recomanda, însă, să înlocuiască cămașa bleu, pe care eu o văd mai potrivită pentru un șofer de autobuz, cu una albă. În rest, are o predilecție către ciorapii roșii, ca și mine, și e un om care știe să se poarte, în ambele sensuri. E un om pedant, face parte din vechea generație, cea cu Gheorghe Dinică, Ștefan Iordache, petrecăreți de seară până dimineață”.

Când vine vorba de bărbați bine îmbrăcați, bilele albe se îndreaptă căte Virgil Ianțu și Ilie Năstase. „Ianțu se îmbracă distins, în rezonanță cu evenimentul la care participă, e foarte important să nu ajungi în smoking într-un loc unde nu se poartă. Între Ilie Năstase și hainele pe care le poartă există o anumită simbioză. Unii doar se învelesc cu haina pe care o poartă, o duc de colo colo. Ilie folosește puterea pe care ți-o dă vestimentația. Acum îi pregătesc o uniformă care să-i vină bine, e general și se fălește cu asta”, spune Ciucu.

Ce îmbraci la un eveniment sau la birou

Alexandru Ciucu crede că bărbații trebuie să respecte anumite reguli vestimentare când merg la o ceremonie sau la birou. ‘Militarii au uniformă de război și de paradă, așa trebuie să fie și aici. În general, dacă nu vrei să optezi pentru lucruri complicate, la o nuntă poți să mergi într-un costum negru, o cămașă albă și o cravată neagră, în niciun caz portocalie sau verde praz, pentru că așa e rochia soției. Acolo te expui în toată splendoarea și trebuie să ai personalitatea ta. Dacă vrei să ieși în evidență, poți alege un sacou de mătase sau catifea, care poate fi argintiu, mov închis, verde închis sau bleumarin și un pantalon negru”, spune el.

„Când mergi la serviciu, dacă lucrezi la bancă, îți iei un costum bleumarin sau gri, costumul negru nu e de zi, se duce mai mult către zona de ceremonie. Cravata nu trebuie să fie neagră, cămașa nu trebuie să fie neapărat albă, poate să fie roz, bleu, gălbuie, o culoare iuni sau cu dungulițe fine. Pentru zona de business recomand pantoful maro, cel negru e de ceremonie. Maroul merge foarte bine cu gri și cu bleumarin”, completează designerul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer