• Publicat:
Magazin

Secretul fericirii, potrivit specialiștilor în neuroștiințe

Secretul fericirii, potrivit specialiștilor în neuroștiințe
Jaak Pankseep, cercetător în neuroștiințe la Washington State University, a efectuat diverse studii pentru a explora comportamentul uman legat de crearea și perceperea plăcerii și susține că tocmai drumul spre fericire, și nu ajungerea la destinație, este ceea face oamenii fericiți, scrie CSID.

În urma unui studiu, inițial desfășurat pe cobai și apoi pe oameni, a descoperit că oamenii pot fi la fel de excitați de ideea de recompense intangibile cât sunt de cele tangibile.

Acest mecanism de apreciere a lucrurilor intangibile a fost denumit de Pankseep: „căutare”. Ceea ce activează acest mecanism de „căutare” este neurotransmitățorul dopamină, hormon asociat și mecanismului de recompensă. Cercetătorul susține că îndeplinirea dorințelor ar putea să nu ne facă neapărat mai fericiți pe termen lung.

Într-o conferință TEDx, acesta a subliniat șapte emoții principale: joaca, panica, grija, plăcerea, frica, furia și căutarea. Ultima dintre ele – căutarea – pare a guverna fericirea. Panksepp susține că dopamina este asociată cu instinctul de căutare și cu cât explorăm mai mult și căutăm noi informații creierul nostru eliberează dopamină, activând mecanismul de recompense.

Studii anterioare referitoare la fericire au arătat că nu puterea sau bunăstarea fac oamenii fericiți, ci căutarea și păstrarea unor relații de calitate, conform CSID.

Un cercetător de la Harvard este cel care a respins ideea potrivit căreia banii, faima și succesul conduc la o viață fericită și a susținut că relațiile puternice sunt cele care îi fac pe oameni fericiți și sănătoși.

Robert Waldinger, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, este al patrulea coordonator al Studiului Harvard al Dezvoltării Adulților. Acesta ar putea fi cel mai lung studiu efectuat vreodată despre viața adulților. Timp de 75 de ani, a urmărit viețile a 724 de bărbați.

Concluzia la care a ajuns este următoarea: „Ce învățături reies din zecile de mii de pagini de informații pe care le-am produs despre aceste vieți? Învățămintele nu-s despre bogăție, faimă sau muncă din greu. Cel mai clar mesaj al acestui studiu, lung de 75 de ani, este acesta: relațiile bune ne mențin mai fericiți și mai sănătoși. Punct”.

„Legăturile sociale ne fac bine și singurătatea ucide. Se pare că oamenii cu legături sociale mai bune cu familia, prietenii, comunitatea, sunt mai fericiți, mai sănătoși și trăiesc mai mult decât cei cu legături mai slabe”, subliniază Waldinger.

Inchide