Șeful Știrilor TVR va fi reevaluat. Prima sa evaluare a fost anulată, fiind considerată „viciată”

Șeful Știrilor TVR va fi reevaluat. Prima sa evaluare a fost anulată, fiind considerată viciată
Publicat: 30/03/2015, 12:52

Consiliul de Administrație (CA) al Societății Române de Televiziune (SRTv) a decis recent să fie reevaluat atât Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci), coordonatorul cu atribuții de director al Direcției Știri a TVR, cât și a colegei sale Ioana Popescu, coordonator cu atribuții de producător executiv la Direcția Știri.

Decizia a fost luată de majoritatea membrilor CA al SRTv (și cu patru voturi „împotrivă”), având în vedere că o comisie de soluționare a contestațiilor din TVR, condusă de Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv, a decis, în prima parte a lunii martie, că procesul de evaluare în cazul lui Claudiu Lucaci a fost viciat și a propus anularea evaluării în acest caz, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse din TVR.

Astfel, CA al SRTv a aprobat constituirea unei comisii de reevaluare managerială a lui Claudiu Lucaci, compusă din trei membri titulari cu drept de notare, selecționați dintre cei care nu au făcut parte din prima comisie de evaluare, și doi membri supleanți.

De asemenea, CA al SRTv a aprobat constituirea unei comisii de reevaluare managerială a Ioanei Popescu, compusă din trei membri titulari cu drept de notare, selecționați dintre cei care nu au făcut parte din prima comisie de evaluare, și doi membri supleanți.

Totodată, comisia de contestații va fi compusă din trei membri titulari cu drept de notare și doi supleanți și va fi condusă de Stelian Tănase.

Calendarul reevaluărilor și componența comisiilor vor fi stabilite prin Ordin al lui Stelian Tănase.

Claudiu Lucaci, coordonator cu atribuții de director al Direcției Știri din Societatea Română de Televiziune, s-a numărat printre cei care au obținut punctajele necesare pentru a fi în continuare manageri în TVR, la procesul de evaluare care s-a desfășurat în această perioadă în Televiziunea Română, după cum au declarat, pe 20 februarie, pentru MEDIAFAX mai multe surse din TVR.

Însă Romina Surugiu, membru al Consiliului de Administrație al SRTv și membru al comisiei care l-a evaluat pe Claudiu Lucaci, a depus o contestație în acest caz, după cum au declarat, pe 4 martie, pentru MEDIAFAX mai multe surse din SRTv.

Contestația formulată de Romina Surugiu făcea referire la documentele primite de la secretariatul comisiei de evaluare a managerilor, la raportul de activitate și proiectul managerial depuse de Claudiu Lucaci și Ioana Popescu.

Ioana Popescu este producător executiv în Direcția Emisiuni Informative și Sport din TVR, care este condusă de Claudiu Lucaci. Popescu ar fi obținut sub 75 de puncte în urma procesului de evaluare din TVR, cât ar fi fost minimum necesar, însă a făcut o contestație în acest caz, după cum au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din instituție.

Romina Surugiu a susținut în contestația sa că rapoartele de activitate depuse de Claudiu Lucaci și Ioana Popescu „sunt identice de la punctul A la punctul F”.

Potrivit surselor citate, comisia de soluționare a contestațiilor, formată din Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv, Cristian Țopescu și Lucian Romașcanu, consilieri în management în TVR, Amelia Roxana Vasile, consilier juridic, Liana Săndulescu, producător TV, și un observator din partea sindicatului din TVR, a analizat aspectele semnalate de Romina Surugiu și a constatat că rapoartele de activitate ale lui Claudiu Lucaci și al Ioanei Popescu „sunt identice de la capitolul/criteriul A până la capitolul/criteriul F”.

„Comisia de contestații apreciază că, atâta vreme cât domnul Claudiu Lukacsi a argumentat în fața comisiei de evaluare că a depus un proiect managerial în echipă cu doamna Popescu Ioana Cătălina, iar comisia de evaluare nu a ținut cont de faptul că fiecare manager are obiective proprii pe care trebuie să le îndeplinească și, mai mult decât atât, atât întocmirea, cât și evaluarea raportului de activitate se realizează în mod individual, nu colectiv, apreciem că procesul de evaluare a fost viciat și propunem anularea procesului de evaluare al domnului Claudiu Lukacsi”, ar fi decis comisia de soluționare a contestațiilor din TVR.

Potrivit regulamentului privind selecția managerilor și evaluarea managementului executiv în cadrul SRTV, aprobat printr-o Hotărâre a Consiliului de Administrație, comisia de soluționare a contestațiilor are obligația de a se pronunța doar asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea și desfășurarea concursului.

Pe de altă parte, la rândul său, Claudiu Lucaci a depus o contestație cu privire la procedura de evaluare, care ar fi fost însă respinsă de comisia de soluționare a contestațiilor, condusă de Stelian Tănase, au declarat, pe 4 martie, pentru MEDIAFAX mai multe surse din TVR.

Contestația formulată de Claudiu Lucaci viza „îndreptarea unei posibile erori în procedura de evaluare managerială anuală”, în sensul înlocuirii din comisia de evaluare a Rominei Surugiu și a lui Adrian Bucur. Jurnalistul Adrian Bucur este la rândul său membru al Consiliului de Administrație al TVR și a fost membru supleant al Rominei Surugiu în comisia de evaluare a lui Claudiu Lucaci.

În acest caz, comisia de soluționare a contestațiilor a spus că evaluarea raportului de activitate al lui Claudiu Lucaci a fost făcută de membrii comisiei cu respectarea procedurii stabilite prin Regulamentul de evaluare a managementului executiv în SRTv, prin acordarea de fiecare membru al comisiei de evaluare de puncte, de la 1 la 100.

Cu privire la aducerea la cunoștință a componenței comisiei de evaluare, fapt contestat de Claudiu Lucaci, comisia de soluționare a contestațiilor a spus că nu există nicio dispoziție legală în Regulamentul privind selecția managerilor și evaluarea managementului executiv în cadrul SRTv care să dispună comunicarea componenței comisiei de evaluare fiecărui angajat evaluat, iar, pe de altă parte, componența comisiilor de evaluare legal constituite respectă prevederile aceluiași regulament.

Totodată, comisia de contestații a spus că, în ședința Consiliului de Administrație din 24 noiembrie 2014, a fost adoptată o hotărâre având ca obiect componența comisiilor de evaluare a managerilor care coordonează compartimentele reprezentate în Comitetele directoare, fiind enumerați cei opt membri care fac parte din comisiile de evaluare a membrilor Comitetului Director al SRTv, fapt care nu ar fi fost contestat de Claudiu Lucaci până la data procesului de evaluare.

Referitor la suspiciunea lui Claudiu Lucaci cu privire la cerințele minime de imparțialitate, obiectivitate și neutralitate pentru membrii comisiei de evaluare, comisia de soluționare a contestaților a spus că „cele redate în cuprinsul solicitării (lui Lucaci, n.r.) cu privire la cei doi membri ai CA (Surugiu și Bucur, n.r.) sunt nesusținute și netemeinice, atâta vreme cât presupusa antepronunțare a acestora nu s-a făcut pe raportul de activitate al lui Lucaci, ci pe o situație punctuală existentă anterior momentului evaluării”.

Evaluarea și punctarea lui Claudiu Lucaci a fost făcută strict pe analiza raportului de activitate, pe baza criteriilor de notare, a mai spus comisia de soluționare a contestațiilor, condusă de Stelian Tănase.

Cu privire la subordonarea lui Adrian Bucur lui Claudiu Lucaci, conform organigramei Direcției Știri, comisia de soluționare a contestațiilor a spus că nu există nicio dispoziție imperativă prevăzută de Legea 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRTv și de Regulamentul privind selecția managerilor și evaluarea managementului executiv în cadrul SRTv care să interzică vreunui membru al CA numirea/nenumirea în oricare comisie de evaluare a managementului executiv din TVR.

Pe de altă parte, în luna februarie, Adrian Bucur, jurnalist în SRTv și membru al Consiliului de Administrație al TVR, a declarat pentru MEDIAFAX că a decis să își dea demisia de onoare din comisiile de evaluare a managerilor din TVR, întrucât consideră că procesul a fost profund viciat și a devenit „o Cântarea României”.

De cealaltă parte, Claudiu Brînzan, la rândul său membru în Consiliul de Administrație al SRTv și în comisii de evaluare a șefilor din TVR, a declarat, pe 4 martie, pentru MEDIAFAX, că directorul Direcției Știri, Claudiu Lucaci, este „linșat” de oameni „din arcul actualei puteri”, sugerând că se încearcă înlăturarea sa de la conducerea Știrilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”