Situație dificilă pentru Capatos

Situație dificilă pentru Capatos
Publicat: 25/02/2014, 16:11
Actualizat: 03/09/2019, 00:05

Monica Capatos, soția prezentatorului Dan Capatos, a fost audiată în calitate de martor în dosarul în care afaceristul Nelu Iordache e acuzat că ar fi deturnat fonduri europene.

Monica Capatos a deținut o firmă de publicitate care a semnat un contract cu Romstrade, firma lui Nelu Iordache, și a fost chemată la tribunal să dea explicații cu privire la acest contract. ”Am avut un contract cu Romstrade în mediatizarea firmei pentru proiectul autostrăzii Nădlac-Arad. UE obliga să fie mediatizat contractul, cu toți pașii care se făceau pe măsură ce contractul se derula, pentru că totul se făcea cu fonduri europene. Am făcut un site, am dat comunicate de presă”, a declarat Monica Capatos.

Soția lui Dan Capatos a precizat că respectivul contract a fost semnat în iulie, apoi activitatea a fost întreruptă în octombrie, firma sa primind banii pentru doar trei luni. Monica Capatos a precizat că nu știa de problemele financiare ale Romstrade.

Nelu Iordache a fost arestat preventiv pe 2 decembrie 2012, fiind acuzat că, în calitate de administrator al SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 25 de milioane de lei, bani încasați în vederea lucrărilor la primul tronson Nădlac-Arad, lucrare finanțată în proporție de 85% din fondul de coeziune al UE.

Procurorii spun că mare parte din sumă ar fi fost folosită de Iordache pentru plata unor datorii, iar alții, pentru achiziția unor terenuri.

Avocații lui Nelu Iordache au cerut arestul la domiciliu pentru clientul lor, procurorul declarând că această măsură este ”iluzorie”.

Avocații cer arest la domiciliu pentru Nelu Iordache, procurorul spune că măsura ar fi „iluzorie”

Avocații lui Nelu Iordache au cerut, luni, la Tribunalul București, ca omul de afaceri să fie arestat la domiciliu, după ce a fost încarcerat aproximativ un an și trei luni, procurorul DNA catalogând măsura cerută drept una „iluzorie”.

La termenul de luni al dosarului în care Nelu Iordache este acuzat că a deturnat fonduri europene pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, avocații omului de afaceri au arătat că trebuie să se facă o „analiză la rece” a faptelor lui, dincolo de ceea ce a relatat presa și „dincolo de orice legendă”.

Pe lângă cererea de înlocuire a detenției cu arestul la domiciliu, în baza noilor reglementări penale, avocații patronului firmei Romstrade au depus și un raport realizat de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) din care reiese „atitudinea decentă și civilizată” a lui Iordache în arest.

„Măsura arestului la domiciliu este o măsură dură. Nu am înțeles să apelăm la măsura controlului judiciar din respect față de măsurile pe care instanța le-a luat de-a lungul procesului. (…) Trebuie să apreciem asupra acestei măsuri și vizavi de comportamentul lui Nelu Iordache față de instanță. N-am făcut cereri care să ducă la tergiversarea soluționării dosarului, la solicitarea lui Nelu Iordache, care a insistat să accelerăm demersurile, astfel încât cauza să fie soluționată cât mai repede”, a spus avocatul Alexandru Chiciu, în fața judecătorului de la Tribunalul București.

Afirmațiile avocatului au fost contrazise de procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care a subliniat că atitudinea procesuală a lui Nelu Iordache reprezintă un risc pentru buna desfășurare a judecății. Reprezentantul Ministerului Public a cerut, în acest sens, respingererea cererii de înlocuire a măsurii preventive.

„Nu mă supăr personal când domnul Iordache mă trimite să citesc legislația sau mă acuză că am făcut o înțelegere cu un anumit martor. Dar mă supăr când aduce insulte unui organ judiciar în fața Tribunalului București. Această măsură iluzorie a arestului la domiciliu nu oferă garanții. Este doar o găselniță, iar perioada pe care o va petrece în arest la domiciliu îi va fi dedusă din pedeapsă. (…) În plus, toți partenerii cu care a intrat în contact au fost înșelați de Iordache Nelu, au fost induși în eroare”, a spus procurorul DNA.

În ultimul cuvânt pe care l-a avut în fața instanței, omul de afaceri a vrut să precizeze că „politica trebuie să fie politică, iar instanța trebuie să fie independentă”.

Tribunalul București urmează să ia o decizie în ceea ce privește arestarea la domiciliu a lui Nelu Iordache. Următorul termen în dosar va avea loc în 24 martie.

În 26 aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani și înșelăciune.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Iordache pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (61 de acte materiale), utilizarea cu rea-credință a creditului societății, în formă continuată (trei acte materiale), delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (136 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (20 acte materiale de instigare și șapte de autorat), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (35 de acte materiale, din care 20 de acte materiale de autorat și 15 acte materiale de instigare), două infracțiuni de spălare de bani, în formă continuată, două infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, dintre care una în formă continuată.

Procurorii susțin, în rechizitoriul trimis instanței, că Nelu Ioardache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanțată în proporție de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL care a încheiat contractul cu CNADNR SA.

Anchetatorii au arătat, în documentul citat, că suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA „a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societății Romstrade SRL, pentru a susține societățile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum și în scop personal, după retragerea unor sume în numerar”.

Astfel, banii destinați construcției primului tronson de autostradă au fost folosiți de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii în valoare de 9.724.780 de lei ale societăților în care acesta era direct interesat, „între care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plăți făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă”.

Nelu Iordache i-ar fi determinat pe unii salariați ai SC Romstrade SRL să falsifice mai multe facturi emise de furnizori, astfel încât să reiasă că plățile erau aferente lucrărilor la autostrada Nădlac – Arad, au precizat procurorii.

Totodată, procurorii susțin că Nelu Iordache ar fi retras din banii pentru primului tronson de autostradă suma de 9.861.000 de lei „cu scopul declarat al achiziției de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive în numele SC Romstrade SRL”.

„Pentru a crea o aparență de legalitate a retragerilor, inculpatul Iordache Nelu a semnat personal 7 dintre aceste contracte, iar în ceea ce privește alte 20 de operațiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajați ai SC Romstrade SRL să falsifice documente justificative”, au mai notat procurorii în actul de sesizare a instanței.

Banii destinați construirii primului tronson din autostrada Nădlac – Arad au mai fost folosiți de Nelu Iordache pentru rambursarea de dobânzi și comisioane restante totalizând 2.073.212,20 lei aferente unui contract de credit, precum și „cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară și impozit aferente achiziționării unui teren în comuna Adunații Copăceni , precum și pentru materiale, lucrări și servicii de consultanță și transport necesare proiectului de construcție a unui complex în comuna Adunații Copăceni”, potrivit procurorilor.

„Toate aceste plăți nu au legătură cu proiectul de construcție a autostrăzii. Pentru a disimula adevărata proveniență a banilor, și anume avansul încasat de la CNDNR SA și pentru a-i folosi în interes propriu și al societăților în care era interesat, inculpatul Nelu Iordache a trecut acești bani, pe bază de facturi ce atestau operațiuni fictive, prin anumite firme”, potrivit rechizitoriului procurorilor.

Banii s-au apoi întors cu explicația „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC Romstrade SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operațiunile de plăți aferente contractului pentru construirea autostrăzii. „Suma ce a făcut obiectul operațiunilor de spălare a banilor este de 25.000.000 lei”, au mai arătat procurorii.

Schimbarea de către Romstrade a destinației fondurilor din avansul încasat pentru realizarea autostrăzii Nădlac – Arad a dus la nerealizarea proiectului și suspendarea plăților de către Comisia Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”