Smerenie fără Leșe. Taxi retrage de pe Youtube clipul melodiei „Despre smerenie”

Smerenie fără Leșe. Taxi retrage de pe Youtube clipul melodiei Despre smerenie
Publicat: 13/04/2016, 17:44

Într-o notă de presă publicată pe contul de Facebook al formației Taxi, trupa mai menționează că acest gest nu este unul de „retragere” sau „răzgăndire”, ci unul de respect față de decizia retragerii lui Grigore Leșe. De asemenea, trupa Taxi își susține în continuare credința în melodia „Despre smerenie” punctând că va reveni cu noua variantă a videoclipului.

„Respectăm decizia domnului Grigore Leșe de a se retrage din videoclipul „Despre smerenie”. Drept care retragem videoclipul de pe YouTube. Vom reveni – după Paște – cu o variantă în care domnul Leșe nu va mai fi inclus. Dorim să vă asigurăm că nu ne retragem, nu ne răzgândim. Credem cu tărie în „Despre smerenie” și vom reveni – cu siguranță – cu noua variantă a videoclipului. Vă mulțumim!”, a motivat formația pe pagina oficială de Facebook.

Trupa Taxi a lansat pe 7 aprilie un videoclip despre smerenie, împreună cu „prieteni” faimoși, adică mai multe celebrități din România. Melodia pledează pentru modestia creștină, în care vedetele repetă pe rând „Dumnezeu preferă lemnul si spațiile mici”.

„Azi-noapte am avut un vis/ Catedrala Mântuirii Neamului Românesc era gata/ Iar eu… m-am dus la catedrală, de dimineață, să-l caut pe Dumnezeu” – este începutul melodiei compuse de Dan Teodorescu, solistul formației.

Autor al melodiilor și versurilor Taxi, Dan Teodorescu se folosește de un pretext, cel al visului, pentru a-și exprima crezul că Dumnezeu sălăsluiește în spațiile intime căutate de cei credincioși. În videoclipul respectiv apăreau Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianțu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ștefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oțil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoș, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieș, Emilia Popescu, Grigore Leșe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Trupa Taxi își urmează drumul propriu, exprimându-și stările, părerile, punctele de vedere cu sinceritate și simplitate, în stilul caracteristic. Umorul și ironia fină sunt marca formației. Piesa-manifest „Despre smerenie” emoționează și pune pe gânduri. Sarcasmul lui Dan Teodorescu îndulcește tema extrem de serioasă a cântecelului: smerenia creștină. Trupa Taxi se opune într-un mod comic opulenței și oferă un moment de reflecție prin acest cântec.

„Și pân” la urmă l-am găsit într-o biserică din lemn/ E una undeva pe-un deal (…) Și cred că știu de ce l-am găsit aici/ Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul/ Lemnul și spațiile mici”, așa se termină visul lui Dan Teodorescu, pe care, apoi, în versuri, încearcă să-l deslușească. De altfel, videoclipul piesei, impresionant prin personalitățile și vedetele care fredonează sau recită refrenul melodiei se încheie cu un citat din Biblie: „Pe preoții cei din voi îi rog (…): Păstoriți turma Lui Dumnezeu (…) nu pentru câștig urât, ci din dragoste; (…) și voi, fiilor duhnovnicești, supuneți-vă preoților; și toți, unii față de alții, îmbrăcați-vă întru smerenie” (Petru, 5, 1-5).

Cel mai nou videoclip Taxi, „Despre smerenie”, a fost lansat joi seară, 7 aprilie, pe contul de Facebook al trupei la ora 19:00, iar clipul a fost disponibil pe YouTube, la link-ul https://youtu.be/HSg2qfYkB8I până în momentul retragerii trupei.

Vineri, o zi mai târziu, piesa a adunat 114.000 de vizualizări pe YouTube, 1.700 de like-uri și 2.000 de share-uri – pe pagina de Facebook a trupei. Până sâmbătă, 9 aprilie, vizualizările pe YouTube au ajuns la aproximativ 350.000, like-urile au crescut pănă la 2.500, iar piesa a fost share-uită, în total, de aproximatv 3.000 de ori.

Înregistrările audio și video au fost realizate la Fat Studios și FX International, iar montajul este semnat de Tudor Olaru, potrivit unui comunicat de presă al trupei.

În afară de Dan Teodorescu (voce, chitară acustică), din trupa Taxi mai fac parte Vicky Sava (voce), Daria Corbu (voce), Darius Neagu (tobe), Kerezsi Csongor (chitară bas), Cantemir Neacșu (chitară) și Mugurel Coman (clape).

Piesa „Despre smerenie” a trupei Taxi pledează pentru modestia creștină, potrivit mai multor declarații făcute în spațiul public de către membrii formației. 33 de celebrități din România repetă în videoclip versul percutant „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”, alături de solistul Dan Teodorescu. Cântecelul a iscat un val de controverse, rumoare, elogii, reacții agresive, între unele fețele bisericești ce laudă piesa și alții, înalți prelați din Biserica Ortodoxă Română, care critică mesajul melodiei.

Piesa a fost interpretată de publicul larg drept un manifest împotriva ridicării edificiului opulent al Catedralei Mântuirii Neamului. Ținta melodiei nu a fost însă atât de tranșantă: Trupa Taxi declară că a compus un cântecel menit să militeze cu umor și candoare împotriva trufiei, ostentației și vanității detectabile în lumea pestriță de azi. Celebritățile au făcut front comun pe paginile personale de Facebook, reacționând la rumoarea stârnită de piesa trupei Taxi „Despre smerenie”.

„Piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc”. „Eu cred (nu spun că știu) că Dumnezeu preferă simplitatea și modestia.”, a declarat într-un mesaj postat, luni, pe Facebook solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu.

Rapsodul Grigore Leșe a cerut să fie scos din videoclipul piesei „Despre smerenie”, cântărețul motivându-și decizia cu argumentul că piesa a fost interpretată drept un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului. Leșe și-a motivat alegerea în declarațile acordate presei cu argumentul că nu vrea să se ralieze interpretării ce a fost dată de publicul larg melodiei „Despre smerenie”. Grigore Leșe a băgat de seamă că piesa a fost interpretată drept un manifest împotriva ridicării Catedralei Mântuirii Neamului. Cântărețul și folcloristul Grigore Leșe a afirmat cu tărie că nu a dezaprobat niciodată construcția acestei Catedrale.

Pe de altă parte, managerul de PR al formați Taxi a expus într-un mesaj publicat pe contul de Facebook al trupei faptul că Grigore Leșe a fost informat pe larg despre proiectul trupei Taxi – „Despre smerenie”, înainte de a da curs invitației de a filma.

Mesajul integral publicat de reprezentantul trupei Taxi pe 10 aprilie a fost: „Notă de presă – referitoare la participarea domnului Grigore Leșe în proiectul „Despre smerenie” Prin prezenta dorim să vă comunicăm faptul că domnul Grigore Leșe a fost informat pe larg despre proiectul trupei Taxi – „Despre smerenie”, înainte de a da curs invitației de a filma. 1. În data de 14.03.2016 domnia sa a primit pe email textul piesei și lista participanților confirmată în acel moment. 2. În data de 22.03.2016 domnul Grigore Leșe a venit la studio. Înainte de a-și da acordul final pentru a înregistra, a fost invitat să asculte piesa și să urmărească filmările realizate până în acel moment. După ce a ascultat piesa și a vizionat filmările, domnul Leșe a intrat în studio pentru înregistrările audio și video. Vă mulțumim, În numele trupei Taxi!”

Melodia trupei Taxi a iscat nu doar discuții și dezbateri aprinse, aceasta a inflamat spiritele la propriu, un tânăr arzând în semn de protest cartea „Frumoasele străine” a lui Mircea Cărtărescu, scriitorul fiind criticat pentru apariția sa în videoclip.

Pe un cont de Youtube, utilizatorul Ciornei Iulian a încărcat pe 8 aprilie un clip în care arde fără părere de rău o carte semnată de Mircea Cărtărescu. Ulterior, scriitorul a reacționat pe Facebook prin mai multe mesaje în care a apărat melodia „Despre smerenie”, precum și mesajul transmis de aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom