Sofia Vicoveanca, Stela Popescu, Smiley, Connect-R dezbat în PE statutul artiștilor în UE

Sofia Vicoveanca, Stela Popescu, Smiley, Connect-R dezbat în PE statutul artiștilor în UE
Publicat: 04/06/2013, 16:57
Actualizat: 25/06/2013, 19:58

Mai mulți artiști români între care Sofia Vicoveanca, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Smiley, Connect-R, Andreea Bănică, Toni Grecu, Gheorghe Turda vor discuta despre drepturile lor într-o conferință organizată la Parlamentul European în 19 iunie.

Conform unui comunicat remis marți agenției MEDIAFAX, europarlamentarul PDL Petru Luhan va organiza în 19 iunie, la Bruxelles, în cadrul Parlamentului European, conferința „Reglementarea statutului artiștilor în Uniunea Europeană”, având ca teme crearea unui sistem de pensii pentru artiști și gestionarea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe ale artiștilor.

„Ambele teme sunt în prezent pe agenda instituțiilor europene, iar intervențiile artiștilor români vor contribui la elaborarea unei legislații echilibrate care să țină cont de interesul celor vizați, respectiv artiștii”, precizează sursa citată.

La această dezbatere vor participa, între alții, Sofia Vicoveanca, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Smiley, Connect-R, Andreea Bănică, Toni Grecu, Gheorghe Turda, Dinu Iancu Sălăjanu, Laurențiu Duță, Tibi Scobiola, la discuții urmând să fie și reprezentanți ai Comisiei Europene, europarlamentari, reprezentanți ai mai multor uniuni de artiști din Europa, juriști specializați în drepturi de proprietate intelectuală.

Potrivit sursei citate, în prezent, Comisia Europeană este foarte preocupată de găsirea de soluții la problemele cu care se confruntă meseriile ce implică un grad ridicat de mobilitate, cum ar fi cea a artiștilor și a înființat un Grup de lucru dedicat acestei teme ce analizează problemele specifice cu care se confruntă artiștii, iar concluziile vor fi publicate la finalul acestui an.

Conform comunicatului, Sofia Vicoveanca se declară nemulțumită din cauza pensiei.

„Sunt foarte nemulțumită, ca și colegii mei cred, din cauza pensiei, pentru că la noi nu există un sistem bine stabilit. Mă deranjează faptul că suntem desconsiderați și nu se iau măsuri. Avem istorie, tradiții superbe, oameni care muncesc, avem o țară bogată. Și noi facem parte din Uniunea Europeană, ne consideram toți frați, suntem artiști, avem aceleași trăiri. E nedrept pentru că ne ținem de frați, dar nu suntem, noi suntem sora cea săracă și bună de muncă!”, afirmă Sofia Vicoveanca, citată în comunicat.

La rândul său, Gheorghe Turda dorește dezbaterea unor subiecte precum: alinierea pensiilor artiștilor români cu cele ale artiștilor din Comunitatea Europeană; remunerarea activităților artistice prin contracte ferme; repunerea ansamblurilor artistice profesioniste în valoare.

„Până nu demult, câteva mari ansambluri ale țării făceau furori pe marile scene ale lumii dar în ultimii ani au fost neglijate sau chiar date uitării. Ca atare, dorim revitalizarea și repunerea lor în valoare, după exemplul marilor ansambluri din Rusia (Moiseev), Moldova (ansamblul Joc), Mexic, Cuba, Brazilia, Serbia, etc.”, afirmă Gheorghe Turda, conform comunicatului.

Și Connect-R este interesat de pensiile pentru artiști: „În România nu există un sistem transparent de repartizare a drepturilor UCMR și, din generația noastră de artiști, sunt prea puțini membri în comisia UCMR. De asemenea știm că imaginea vinde în proporție de 60-70%, dar după o vârsta trupul nu mai poate vinde și atunci trebuie stabilite de pe acum detaliile care țin de pensiile artiștilor. O altă problemă este faptul că nu există un front comun al artiștilor, dar asta este o problemă de ordin intern”.

„Avem oportunitatea să ne exprimam doleanțele, dar totodată să învățăm din experiența și practica țărilor noastre vecine. Ne dorim o întrepătrundere de idei valoroase, în așa fel încât toate generațiile de interpreți și autori să fie protejate în prezent dar și pe viitor. Avem nevoie de măsuri eficiente la nivel european și în România cu privire la acest aspect”, susține și Laurențiu Duță.

Andreea Banică susține că este momentul ca și artiștii din România să își cunoască drepturile. „Îmi doresc alinierea drepturilor artiștilor români cu drepturile artiștilor din Uniunea Europeană”, spune Andreea Bănică.

Tibi Scobiola este, de asemenea, preocupat de situația pensiilor artiștilor români: „Încă de la participarea mea la «Vocea României» am încercat să fac cunoscută situația părinților mei, cântăreți o viață întreagă, care nu beneficiază de pensie de la stat. In aceeași situație mă aflu și eu și sunt de părere că artiștii români nu sunt deloc respectați în acest sens”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Când vine vara în România? Meteorologii au făcut anunțul
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Carmen Grebenișan, vacanță costisitoare după divorț. Vedeta nu s-a abținut de la nimic
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Ce spune Alexandru Rafila despre bacteria nosocomială luată de Florin Piersic de la o branulă
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă cercetare arată care este secretul satisfacției în relații