• Publicat:
Magazin

Stephen Hawking: trei amenințări pentru viitorul omenirii

Stephen Hawking: trei amenințări pentru viitorul omenirii
Celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking a prevenit, luni, în privința relativei iminențe a unei catastrofe planetare și a menționat trei factori care amenință viitorul omenirii, informează fr.sputniknews.com.

Cercetătorul britanic, în vârstă de 74 de ani, a anunțat într-un interviu acordat postului BBC Radio 4 principalele trei amenințări viitoare la adresa omenirii: un război nuclear, încălzirea globală și un virus creat cu ajutorul ingineriei genetice.

Profesorul Hawking este de părere că acești factori nu prezintă o amenințare imediată, dar a subliniat importanța faptului că omenirea trebuie să vegheze pentru a se asigura că va evolua într-o direcție bună.

„Șansele ca o catastrofă planetară să se producă în acest an sunt mici, dar riscul urmează o traiectorie crescătoare. Nu există niciun dubiu că aceste lucruri se vor întâmpla peste o mie sau zece mii de ani”, a declarat cercetătorul britanic.

Omenirea ar putea să își găsească salvarea în cucerirea spațială, spune profesorul Hawking, potrivit căruia omenirea va avea nevoie de încă un secol înainte de a putea să construiască o serie de colonii umane în spațiu. Până atunci, oamenii ar trebui „să rămână foarte prudenți în această perioadă”.

„Nu vom înceta să facem progrese, deci ar trebui să recunoaștem pericolele și să învățăm să le controlăm. Sunt un optimist și cred că vom putea să facem acest lucru”, a spus Stephen Hawking.

Emisiunea radiofonică la care a participat profesorul Hawking va fi difuzată integral pe 26 ianuarie și 2 februarie de postul BBC Radio 4. În această emisiune, celebrul astrofizician va vorbi despre „firele de păr” ale găurilor negre. „Firele de păr” reprezintă, în limbajul științific colocvial, orice altă cantitate propusă pentru a descrie o gaură neagră, în afara celor trei unanim acceptate – masă, sarcină electrică și moment cinetic.

Recent, profesorul Hawking a avansat teoria potrivit căreia într-un viitor apropiat, dezvoltarea necontrolată a inteligenței artificiale va permite computerelor să domine specia umană. Astfel, Homo sapiens ar putea să supraviețuiască doar în cazul în care obiectivele trasate computerelor vor fi controlate de pământeni și subordonate obiectivelor acestora.

Stephen Hawking a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă (scleroză laterală amiotrofică) la vârsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus în acel moment că mai avea de trăit cel mult doi sau trei ani. Ajuns în prezent la vârsta de 74 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciați oameni de știință din lume, fiind cunoscut pentru lucrările sale despre găurile negre și pentru cartea sa „Scurtă istorie a timpului” („A Brief History of Time”), devenită un bestseller internațional.

Fostul șef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deținut în trecut și de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat în trecut din cauza comentariilor sale despre religie.

Cartea sa intitulată „The Grand Design”, lansată în 2010, a provocat un scandal uriaș în rândul liderilor religioși, deoarece Hawking susținea în acest volum că nu este nevoie de o forță divină pentru a explica apariția Universului.

Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic, în 1982, și este membru al Academiei de științe americane.

Inchide