Stomatologul care l-a ucis pe leul Cecil scapă de proces. Care este motivul

Stomatologul care l-a ucis pe leul Cecil scapă de proces. Care este motivul
Publicat: 13/10/2015, 11:21

Informația a fost dezvăluită luni de un membru al guvernului din Zimbabwe, care a stârnit nemulțumirea organizațiilor ecologiste.

Walter Palmer, un american din Minnesota pasionat de vânătoare, a stârnit un val de controverse la scară planetară după ce l-a ucis pe Cecil, un mascul impunător, cu o coamă neagră – caz rar în rândul leilor – cu ajutorul unui arc cu săgeți, în afara Parcului Național Hwange din vestul statului Zimbabwe.

Ministrul pentru Mediu Oppah Muchinguri-Kashiri a anunțat miercuri că permisul de vânătoare obținut de Walter Palmer era perfect legal și, din acest motiv, stomatologul american nu poate fi acuzat și judecat într-un proces.

„Am contactat Poliția și pe Procurorul General, dar se pare că Palmer, atunci când a venit în Zimbabwe, avea toate documentele în ordine”, a spus ministrul Oppah Muchinguri-Kashiri.

Oppah Muchinguri-Kashiri a mai spus că Walter Palmer va putea să revină oricând va dori în Zimbabwe ca turist, dar nu ca vânător. Ministrul african a lăsat să se înțeleagă astfel că Palmer nu va mai obține niciodată un permis de vânătoare în această țară.

Declarațiile ministrului Mediului din Zimbabwe au stârnit nemulțumirea grupului Zimbabwe Conservation Task Force, care continuă să afirme că Walter Palmer a comis o infracțiune și care a spus că intenționează să deschidă un proces împotriva acestuia, în Statele Unite ale Americii.

Stomatologul american, în vârstă de 55 de ani, a fost nevoit să își închidă cabinetul în luna iulie, după ce opinia publică a aflat că el a fost vânătorul care l-a ucis pe leul Cecil, iar Walter Palmer a primit numeroase critici, dar și amenințări cu moartea. În orașul său, Bloomington, aflat la periferia metropolei Minneapolis, doctorul Palmer este obligat să rămână ascuns în vila sa luxoasă, pentru a evita furia localnicilor și a asociațiilor care militează pentru protejarea animalelor și a naturii.

După ce oficialii din Zimbabwe au dezvăluit identitatea ucigașului leului Cecil, activiștii au folosit motoarele de căutare online pentru a descoperi datele de contact ale doctorului Palmer și, apoi, rețelele de socializare pentru a distribui informații despre cabinetul lui stomatologic și familia sa, generând un val de furie pe internet, suficient de puternic pentru a-i anihila pur și simplu activitatea.

Cabinetul lui stomatologic a fost redeschis abia la jumătatea lunii august, însă fără medicul Walter Palmer. El a revenit la lucru abia în luna septembrie, cu ajutorul sprijinului manifestat de unii dintre pacienții săi.

„Avem dovezi că legea a fost încălcată”, a spus Johnny Rodrigues, coordonatorul Zimbabwe Conservation Task Force, primul care a raportat uciderea leului Cecil. „Îi vom contacta pe avocații noștri din America, pentru a vedea dacă ei vor putea să îl aducă (pe Walter Palmer, n.r.) în fața justiției”.

La rândul lor, reprezentanții U.S. Fish and Wildlife Service au spus că investighează acest caz.

Alte două persoane riscă să fie judecate la tribunal din cauza implicării lor în uciderea leului Cecil. Ambele ar fi avut legătură cu utilizarea unei momeli pentru a-l atrage pe Cecil în afara habitatului său obișnuit din Parcul Național Hwange și apoi pentru a-l ucide.

Theo Bronkhorst, un vânător profesionist din Zimbabwe, este acuzat de încălcarea regulamentului de vânătoare, în cazul vânătorii care s-a încheiat cu uciderea leului Cecil. Un proprietar al unui teren de vânătoare a fost la rândul lui acuzat pentru că a permis o vânătoare ilegală. Ambii au negat acuzațiile ce le-au fost aduse.

Theo Bronkhorst ar trebui să se prezinte joi într-un tribunal din Hwange, unde un magistrat se va pronunța în legătură cu cererea prin care avocații lui au cerut respingerea cazului.

Reprezentanții parcului natural au spus că Procuratura va aduce în sala de tribunal capul leului Cecil – pe care vânătorii l-au luat ca trofeu – pentru a-l expune ca probă în instanță, dacă se va ajunge la un proces.

Walter Palmer a spus anterior că acea vânătoare a fost legală și că nimeni din echipa sa de vânători nu a știut că leul pe care l-au ucis era leul Cecil, o veritabilă atracție turistică pentru acel parc natural.

Vânătoarea de animale sălbatice, care generează venituri de aproximativ 45 milioane de dolari pe an, reprezintă o importantă sursă de bani pentru Zimbabwe, care nu și-a revenit încă de pe urma unei recesiuni economice, ce a generat efecte catastrofale între anii 1999 și 2008.

Vânătoarea de trofee, practică a unor vânători bogați care plătesc zeci de mii de dolari pentru a obține permisul ce le dă voie să ucidă animale sălbatice protejate, reprezintă de multă vreme subiectul unor dezbateri globale. Susținătorii vânătorilor, dar și unii dintre ecologiști spun că, dacă este realizată într-un mod responsabil, vânzarea acelor permise scumpe unor vânători interesați de animalele de talie mare și care au mulți bani poate să ajute programele de protejare a speciilor periclitate.

Un studiu din 2009, realizat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, a estimat că vânătorii de trofee ucid aproximativ 600 de lei în fiecare an. În octombrie 2014, reprezentanții United States Fish and Wildlife Service au propus includerea leului african pe lista speciilor amenințate cu dispariția. În acest fel, autoritățile vor trebui să stabilească un ghid de practici în ceea ce privește permiterea importurilor de trofee de vânătoare. Propunerea este analizată în această perioadă.

Cecil era monitorizat cu atenție de cercetătorii de la Universitatea Oxford încă din 2008, într-un studiu ce vizează declinul populațiilor de lei africani, pentru a-i ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine amenințările și riscurile cu care se confruntă aceste animale.

Dezbaterile referitoare la vânătoarea de trofee se poartă de multă vreme în rândul activiștilor pentru conservarea naturii și drepturile animalelor, fără să ajungă însă întotdeauna în atenția publicului general. Atunci când un bărbat din Texas a plătit 350.000 de dolari pentru a vâna și ucide un rinocer negru (specie protejată) în Namibia, în acest an, valul de indignare a rămas la nivelul acestei comunități de ecologiști. Însă moartea lui Cecil, un leu în vârstă de 13 ani, care a fost gonit de pe teritoriul său dintr-un parc național din Zimbabwe, a atins o coardă sensibilă a opiniei publice.

Doctorul Palmer a plătit aproximativ 54.000 de dolari pentru a vâna acest animal, potrivit presei, iar, în 2009, a plătit 45.000 de dolari la o licitație organizată pentru a conserva habitatul elanilor din California. Numele lui a apărut în acel an în The New York Times, după ce a ucis un elan de la o distanță de 68,5 metri cu un arc, în încercarea de a stabili un nou record mondial la vânătoarea cu arcul.

Potrivit Zimbabwe Conservation Task Force, leul Cecil a fost vânat cu o arbaletă, după ce a fost gonit de pe teritoriul său și, inițial, ademenit cu mâncare. Cecil, cunoscut de toți vizitatorii Parcului Național Hwange din vestul statului Zimbabwe grație coamei sale spectaculoase de culoare neagră, a fost doar rănit atunci când a fost atins de o săgeată. Vânătorii i-au luat urma timp de două zile înainte de a-l ucide cu o armă de foc. Cecil a fost decapitat și jupuit, iar trupul lui neînsuflețit a fost lăsat să putrezească.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer