STUDIU. Bebelușii sunt genii în matematică

STUDIU. Bebelușii sunt genii în matematică
Publicat: 05/05/2012, 11:57
Actualizat: 07/05/2012, 00:35

Bebelușii înțeleg ce se întâmplă în jurul lor cu o foarte mare precizie, este concluzia unui studiu efectuat de doctorul Elizabeth S. Spelke de la Universitatea Harvard, care a analizat modul în care nou-născuții percep și reacționează la ceea ce îi înconjoară cu ajutorul vederii, scrie săptămânalul L’Express, citat de Agerpres.

Cercetările doctorului Elizabeth S. Spelke, axate pe simțul vederii la nou-născuți, arată că bebelușii înțeleg instinctiv că obiectele sunt independente unele de altele. Dacă un obiect este parțial ascuns, bebelușul va căuta să descopere partea care nu se vede: mai întâi cu privirea, apoi cu pipăitul. Ceea ce este și mai impresionant este faptul că, dacă a văzut înainte forma care este ascunsă, el poate să și-o imagineze.

De asemenea, bebelușii înțeleg, potrivit studiului citat, că un obiect nu poate trece prin altul și ei percep traiectoriile urmate de persoane sau obiecte. Într-adevăr, potrivit experiențelor doctorului Spelke, un copil mic insistă mult pe o mașinuță pe care o împinge de zor ca s-o facă să treacă printr-un perete.

Cei foarte mici sunt și foarte buni la matematică. Ei pot mai ales să estimeze cantitățile. Astfel, în fața unei cutii în care se află 80% mingi de ping-pong albe și 20% roșii, ei sunt foarte mirați dacă un adult scoate de acolo mai multe mingi roșii decât albe.

Ei folosesc, de asemenea, indici geometrici și percep limitele unui spațiu. Atunci când pot să meargă, în funcție de forma încăperilor în care se află, ei vor să urmeze direcții diferite ca să facă noi descoperiri.

Potrivit aceluiași studiu, bebelușii preferă în mod evident persoanele care folosesc o limbă pe care au mai auzit-o. De exemplu, un bebeluș din Boston va arăta în mod natural mai mult interes pentru o persoană anglofonă decât pentru una francofonă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase