STUDIU. Orientarea sexuală se citește în ochi

STUDIU. Orientarea sexuală se citește în ochi
Publicat: 07/08/2012, 09:50
Actualizat: 22/08/2013, 13:30

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, însă o echipă de cercetători de la Universitatea Cornell a descoperit că privirea dezvăluie chiar mai multe despre o persoană, inclusiv orientarea sexuală, scrie Huffington Post.

Potrivit oamenilor de știință, dilatarea pupilei arată dacă unei persoane îi plac bărbații sau femeile. Mai exact, dacă unui om i se măresc pupilele atunci când se uită la o persoană de același sex, înseamnă că este homosexual.

Acest studiu are la bază primul experiment amplu care demonstrează teoria atracției. „Dacă un bărbat spune că este heterosexual, iar pupilele i se măresc atunci când se uită la o femeie, atunci a spus adevărul”, a explicat cercetătorul Ritch Savin-Williams, de la Universitatea Cornell.

Legătura dintre dimensiunea pupilei și nivelul de excitare a fost făcută în secolul al XVI-lea, în Italia, când femeile obișnuiau să folosească picături pentru ochi ca să nu li se micșoreze pupilele și pentru a avea o privire seducătoare.

Savin-Williams a spus că, de fapt, dilatarea pupilelor are loc ca răspuns la stimulii excitanți, inclusiv atunci când unui om îi place o carte sau o pictură. Acesta este primul semn că activitatea sistemul nervos vegetativ se intensifică.

Inițial, experimentul s-a bazat pe un grup de voluntari, care au fost puși să se uite la filme sau fotografii cu conținut erotic, pentru a li se analiza circulația sângelui din zona genitală, prin măsurarea circumferinței penisului – în cazul bărbaților, respectiv prin măsurarea nivelului de dilatare al vaselor de sânge din pereții vaginali – în cazul femeilor.

Dar cum analizarea acestor indicatori este subiectivă, întrucât subiecții își pot controla reacțiile sau, dimpotrivă, se pot simți incomod din cauză că sunt supuși unui experiment, cercetătorii au apelat la examinarea pupilelor.

Specialiștii au analizat reacțiile a 165 de bărbați și 160 de femei, printre care heterosexuali, bisexuali și homosexuali. Fiecare voluntar a urmărit filmulețe de câte un minut în care apărea un bărbat masturbându-se, unul cu o femeie care se masturba și unul cu scene cu conținut neutru. Cu ajutorul unei mici camere de filmat, subiecților le-a fost măsurat gradul de dilatare a pupilelor în timpul vizionării fiecăruia dintre cele trei filmulețe.

Intensitatea luminii din încăpere a fost reglată astfel încât să se păstreze la același nivel pe parcursul derulării celor trei filmulețe și să nu influențeze dilatarea pupilei. În plus, participanții au fost puși să precizeze cât de mult i-a excitat fiecare filmuleț în parte.

În cazul bărbaților, rezultatele au fost ușor de analizat, astfel că bărbaților li se dilată pupilele atunci când văd bărbați masturbându-se la fel de mult cum li se dilată bărbaților heterosexuali atunci când se uită la femei în ipostaze provocatoare. Bărbații bisexuali reacționează la fel în fața imaginilor cu femei ca și în fața imaginilor cu bărbați.

În cazul femeilor, lucrurile sunt mai greu de analizat. Atunci când văd imagini sexy cu femei, lesbienelor li se dilată pupilele la fel de mult ca bărbaților heterosexuali în fața imaginilor cu femei.

În ceea ce le privește pe femeile heterosexuale, pupilele acestora se dilată la fel de mult indiferent dacă se uită la imagini cu femei sau la imagini cu bărbați masturbându-se. Specialiștii spun că asta nu înseamnă că femeile au o latură bisexuală ascunsă, cu toate că s-au declarat atrase de bărbați, dar au avut reacții similare în imaginilor cu persoane de ambele sexe.

Cercetătorii nu au explicație pentru care acest lucru se întâmplă, dar bănuiesc că de vină este caracterul vulnerabil al femeii, care a fost expusă, de-a lungului istoriei, pericolului de a fi abuzată sexual. Astfel, de teama traumelor fizice sau a bolilor, femeile ar prefera să fie rezervate în fața stimulilor de orice fel, oricât de mare ar fi tentația în fața căreia se află.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier