STUDIU. Privitul la televizor, printre hobby-urile preferate ale omului contemporan

STUDIU. Privitul la televizor, printre hobby-urile preferate ale omului contemporan
Publicat: 27/12/2013, 17:20
Actualizat: 29/07/2014, 19:45

Vizionarea programelor de televiziune a devenit una dintre activitățile preferate ale oamenilor în privința petrecerii timpului liber, în defavoarea exercițiilor fizice, potrivit unui sondaj citat de dailymail.co.uk.

Conform sondajului efectuat în Marea Britanie, un sfert dintre persoanele intervievate au declarat că își petrec timpul liber în fața televizorului, față de doar 5% care au afirmat că practică un sport de echipă.

Pe lista activităților dedicate timpului liber urmează cântatul la un instrument – în proporție de 4% – și pescuitul, care în trecut se regăsea printre hobby-urile foarte populare, dar care acum este preferat de numai 2% dintre repondenți.

De asemenea, 2% dintre participanți colecționează monede și timbre, iar 1% preferă activitățile de bricolaj.

Promotorii sondajului afirmă că dispariția acestor hobby-uri tradiționale este simptomatică pentru o societate din ce în ce mai interesată de celebritate și reality show-uri.

„Oamenii au devenit dependenți de reality show-uri. Programele de televiziune sunt extrem de accesibile și numeroși oameni le urmăresc cu plăcere. (…) Ceea ce mă deprimă este faptul că oamenii spun că nu au timp să facă alte lucruri. Dar dacă ar petrece măcar jumătate de oră fără televizor și făcând mișcare, acest lucru i-ar ajuta să rămână în formă”, a declarat Tam Fry, reprezentant al Forumului național al obezității din Marea Britanie.

Rezultatele sondajului au arătat, de asemenea, că doar 8% dintre subiecți merg la muzee și doar 9% au spus că le plac activitățile din domeniul artelor.

În mod surprinzător, o treime dintre respondenți au afirmat că le face plăcere să citească în timpul liber – acesta fiind cel mai popular hobby dintre toate.

În același timp, o cincime dintre respondenți au afirmat că le place să călătorească în timpul liber, iar 12% au trecut pe lista hobby-urilor ieșitul în club și întâlnirile cu prietenii.

Cercetătorii au mai descoperit că una din cinci persoane din Marea Britanie a fost nevoită să renunțe anul trecut la activitățile preferate deoarece nu și le mai poate permite.

„Să stea pe canapea (la televizor, n.r.) este tot ceea ce își pot permite acești oameni, din cauza costurilor de trai din ce în ce mai ridicate”, a declarat Sean O”Meara, editorul site-ului de economii watchmywallet.co.uk.

Teodora Nicolau, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase