Suma uriașă cu care pictorul Adrian Ghenie a vândut două tablouri la New York

Publicat: 16/11/2016, 10:57
Actualizat: 18/08/2017, 05:13

Tabloul „The Bridge” al pictorului român Adrian Ghenie a fost vândut de casa Christie’s din New York pentru suma de 3,943,500 de dolari, în timp ce pictura „The Flight into Egypt” a fost vândută pentru 1,387,500 de dolari.

În luna octombrie, pictorul român a înregistrat un record absolut. Tabloul ‘Nickelodeon”, pictat de artistul Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitații organizate la Londra de casa de licitații Christie”s, potrivit Business Review.

La începutul anului, tabloul lui Ghenie ‘Self-Portrait as Vincent Van Gogh/ Autoportret ca Vincent Van Gogh” (2012) s-a vândut la New York în cadrul unei licitații organizată de Sotheby”s pentru 2.59 de milioane de dolari, față de valoarea estimată inițial de 200.000-300.000 de dolari.

Recordul personal al lui Ghenie fusese stabilit tot anul acesta, când lucrarea sa „The Sunflowers in 1937″ a fost vândută, tot la Sotheby’s, pentru 4 milioane de euro.

În anul 2014, pentru „The Fake Rothko”, Ghenie obținuse (la aceeași Sotheby’s) 1,8 milioane de euro.

Un singur artist plastic român, Constantin Brâncuși a vândut cu peste 1 milion de euro. Recordul absolut al sumei plătite pentru o lucrare a unui artist român este de aproape 30 de milioane de euro pentru sculptura Madame L. R. (la casa de licitații Christie’s, în 2009). Lucrarea provenea din colecția personală de artă Yves Saint Laurent.

Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj și s-a tot împărțit între acest oraș și Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană.

Artistul român Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piața internațională de artă în ultimii ani. În 2014, tânărul artist român a reprezentat una dintre surprizele unei licitații organizate de casa Sotheby’s, la Londra, lucrarea acestuia „The Fake Rothko” fiind adjudecată pentru 1.778.422 de euro (1.426.500 de lire sterline), o sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialiști. De asemenea, suma pentru care a fost adjudecată lucrarea „The Fake Rothko” era la momentul respectiv de șase ori mai mare decât cel mai ridicat preț plătit anterior pentru un tablou al artistului Adrian Ghenie la o licitație. Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecționar american și adjudecată de un investitor asiatic.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, și a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2007, iar în 2008 a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Conform news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internațional, lucrările sale aflându-se în colecțiile unor importante galerii și muzee din lume, între care și Centrul „Georges Pompidou”. Printre fanii artistului s-ar număra, conform sursei citate, și magnatul francez François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, între care Alexander McQueen, Balenciaga și Gucci.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului