Sunt o mamă toxică! Cum mă tratez?

Redactor:
Simona Tudorache
Sunt o mamă toxică! Cum mă tratez?
Copilul este cea mai mare realizare a mea. Trebuie tot timpul să fiu atentă să nu pățească ceva. Nimeni nu știe să aibă grijă de el așa cum am eu. Nimeni nu mă poate învăța nimic, eu sunt mama perfectă. Am suferit foarte mult în copilărie, dar micuțul meu va avea tot ceea ce își dorește. Nimeni nu are voie să se atingă sau să își dea cu părerea despre copilul meu. De cele mai multe ori, sub această avalanșă de trăiri emoționale se ascunde o mamă toxică, iar un astfel de personaj își călăuzește, de fapt, copilul pe un drum greșit.

Există situații  în care o mamă poate fi toxică, chiar și fără să vrea sau fără să-și dea seama. „Copilul te lovește din senin. Țipă isteric. Vrea un obiect personal la care ții, dar care nu este pentru vârsta lui. Mama râde satisfacută, dar nu îi atrage atenția. Cine este de vină? Din perspectiva mamei: Dumnezeu, părinții soțului, bunicii, genele, bona, educatoarele. De ce?  Copilul seamănaă cu familia soțului, educatoarele nu se pricep, profesorii îl stresează, restul copiilor nu îi permit să își exprime personalitatea, iar tu, ca prieten de familie, nu îți exprimi în permanență admirația pentru orice „nimic genial” pe care îl face micuțul. Dincolo de această situație, un părinte toxic mai poate fi însă identificat după anumite caracteristici:

1. Îți vorbește, dincolo de orice limită de timp și chef, de copilul ei.

2. Consideră orice autoritate neprofesionistă (aici vorbim de educatori, profesori), simte nevoia să își protejeze excesiv odrasla.

3. Mama toxică este cea care nu lasă copilul să se maturizeze, îl imbracă sau îl ajută în orice fel, îl consideră fragil chiar și la maturitate.

4. Pune presiune financiară sau de suport pe oricine, mai puțin pe propriul copil. Toată lumea trebuie să îl ajute, să îl ierte și să îl înțeleagă, indiferent de ce face el.

5. Mama toxică este cea care își manipulează partenerul prin copil”, precizează psihologul Constantin Cornea pentru Gândul.

O astfel de persoană ajunge la psiholog când conștientizează singură că a exasperat pe toată lumea sau este adusă de ceilalți.  „În cabinet se reevaluează comportamentele respective și se încearcă înlocuirea acestora cu altele,care pot duce la rezultate mult mai bune pentru copil, dar și pentru familie. Nu este un proces ușor, dar este realizabil, iar situația se poate îmbunătăți vizibil. Totul este să înțelegi că ai o problemă, iar familia să vadă la timp când mama se comportă incorect și să se apeleze la ajutor specializat.

Dacă nu acționam la timp pot apărea certuri interminabile, scandaluri, jigniri, iar partenerii au toate șansele să ajungă la divorț. De asemenea, cei doi se vor considera victime în egală măsură și vor căuta martori care să le susțină punctul de vedere. De aceea, prietenii nu reprezintă o soluție. Ei își vor susține propria opinie sau vor ține, eventual, partea uneia dintre părți.  

În concluzie, trebuie să încercați să remarcați dacă aveți astfel de probleme. Niciodată nu este prea târziu să schimbați o situație în care nu vă regăsiți sau care vă aduce disconfort”, concluzionează specialistul pentru Gândul.

 

 

Ofertă FABULOASĂ primită de Becali pentru Florinel Coman. Starul de la FCSB bifează transferul carierei:...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intensivă, după ce a...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Garcea aruncă BOMBA despre vaccinul COVID-19: Va fi un...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Michael Horodniceanu, inginerul român care a revoluționat transportul public la New York. Va lucra gratis...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intensivă, după ce a...
Ce păcat! Vedeta a ajuns pe străzi! Târăște un cărucior cu haine și mănâncă din...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
O îndrăgită artistă româncă, bolnavă de Covid, face un apel disperat. De ce are nevoie...
EXCLUSIV O nouă lovitură dezastruoasă pentru clanul Duduianu! Procurorii au luat decizia: ce pățesc frații...
Mare atenție la cumpărături! Unde a fost descoperit CORONAVIRUS ”VIU”. Așa vă puteți infecta imediat!
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide