Surpriză pentru o femeie care a distribuit online un clip video jignitor la adresa reprezentantului unui cult religios

Surpriză pentru o femeie care a distribuit online un clip video jignitor la adresa reprezentantului unui cult religios
Publicat: 23/04/2018, 11:44

Australianul David Bottrill face parte din cultul religios Ordo Templi Orientis (OTO), creat în jurul scrierilor misticului britanic Aleister Crowley. Potrivit lui Bottrill, OTO numără circa 100 de membri în Australia. Bottrill a susținut că Katrina Bailey l-a defăimat pe Facebook, la mijlocul anului trecut, sugerând că face parte dintr-un cult satanic și pedofilic, specializat în „importul” copiilor în Australia, pentru a facilita pedofilia.

Vineri, Tribunalul Administrativ și Civil al Australiei (ACAT) a decis în favoarea lui Bottrill, precizând că Bailey l-a defăimat și i-a cerut acesteia să-și ceară scuze și să șteargă clipul video, dar și să achite daune de 18.880 dolari. Clipul video a fost publicat pe pagina de Facebook a lui Bailey, administrată sub numele „Kat A Klayton” – un pseudonim pe care l-a folosit în trecut împotriva programului anti-bullying al LGBTIQ (destinat homosexualilor și lesbienelor).

Bailey nu a creat însă clipul respectiv, pentru care va plăti scump, după postarea pe Facebook, și nici nu a scris textul atașat acestuia. Materialul a fost publicat pe YouTube de Teresa van Lieshout, un candidat politic, care a anunțat cândva că va candida în alegerile din Australia de Vest. Într-un clip video straniu, aceasta dansează în sufragerie pe melodia „Thunderstruck” de la AC/DC, afișând diverse bannere electorale.

Mai mult, Bottrill a câștigat un proces împotriva lui Lieshout, din cauza unor materiale jignitoare, care sugerau aceleași acuzații legate de pedofilie. Acuzata Bailey a încercat să se apere cu ajutorul unor adrese URL, 117 la număr, dar tribunalul nu a acceptat dovada. „Este greu să îmi imaginez o defăimare mai mare decât aceasta”, a declarat Louise Donohoue, din partea tribunalului.

David Rolph, un expert în cazuri de calomnie, a declarat pentru BuzzFeed News că se așteaptă la o creștere a numărului de asemenea cazuri, între doi oameni, care nu sunt neapărat vedete sau factori de influență sociali. „Din cauza tehnologiei social media, oamenii au alt mod de a comunica și devin ușor publisheri, având o audiență mare. Cred că vom mai avea asemenea cazuri. Una din cele mai frecvente critici legate de defăimare este că „flagelul” este asociat doar celor bogați, este dificil să ceri bani, dacă se spune ceva rău despre tine în public”.

ACAT acordă despăgubiri maxime de 25.000 de dolari în asemenea cauze civile.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase