Diana Bahrin
29.05.2016
Magazin

Țara în care consumul de gumă de mestecat este interzis de mai bine de 20 de ani

Țara în care consumul de gumă de mestecat este interzis de mai bine de 20 de ani
Fiecare stat al lumii are propriile legi, mai mult sau mai puțin ciudate, care trebuie respectate atât de cetățeni, cât și de turiști. O astfel de lege este cea potrivit căreia consumul de gumă de mestecat este interzis, dintr-un motiv simplu: păstrarea curățeniei.

Lee Kuan Yew este cunoscut drept omul care a transformat Singapore dintr-un mic port într-un centru comercial cunoscut la nivel global. Acesta ținea foarte mult la păstrarea curățeniei și la adoptarea unui comportament potrivit, din acest motiv personificând interzicerea consumului de gumă de mestecat.

Interdicția aceasta a rămas unul dintre cele mai cunoscute aspecte despre viața în Singapore, alături de legile țării în ceea ce privește gunoiul, traversarea prin locuri nepermise sau urinatul în afara unei toalete.  

În momentul în care Singapore a devenit independent în 1965, acesta era un stat mic, cu puține resurse, prin urmare Lee, primul Prim-Ministru al țării, a fost nevoit să vină cu un plan de supraviețuire. Astfel, el s-a concentrat pe transformarea statului într-o oază prosperă aflată într-o regiune de lumea a treia.

Nu a trecut mult timp până când mica țară a început să depășească țări dezvoltate în ceea ce privește curățenia și eficiența sistemului de transport. Lee Kuan Yew voia să atingă perfecțiunea.

Scriitorul Tom Plate notează în cartea sa „Giants of Asia: Conversations with Lee Kuan Yew”: „Timp de mulți ani, m-a pus pe gânduri problema gumei de mestecat, însă am ajuns în cele din urmă să înțeleg că tendința de a lipi bucățile de gumă de mestecat în diverse locuri era privită de autorități drept un fel de atac asupra ambiției statului Singapore de a fi perfect”.

Inchide