Țara în care există un singur porc. „Mulți dintre locuitori nu au văzut în viața lor un astfel de animal”. VIDEO

Țara în care există un singur porc. „Mulți dintre locuitori nu au văzut în viața lor un astfel de animal. VIDEO
Publicat: 04/11/2016, 15:37
Actualizat: 14/11/2016, 09:59
Khanzir, al cărui nume înseamnă, simplu, „porc” în limba paștună, unul dintre dialectele tradiționale din Afganistan, nu a fost întotdeauna singurul porc rătăcit într-o grădină zoologică dintr-o zonă de conflict. Când era doar un purcel, în 2002, acesta a fost dăruit drept cadou din partea Chinei, împreună cu o pereche de urși bruni, a precizat Saquib. Relatările de la acea dată arată că, tot în semn de respect și prietenie, chinezii le-au dăruit afganilor și o pereche pentru Khanzir, doi lei, două căprioare și un lup.
Khanzir și perechea lui, ambii roz și dolofani, au avut în curând și câțiva purcei. În 2006, însă o tragedie a lovit familia porcină.„Îngrijitorii de la grădina noastră zoologică erau extrem de noi în meserie și nu aveau pregătirea necesară. Într-o zi, unul dintre ei a lăsat accidental ușa deschisă la cușca ursului brun, iar unul dintre ei a intrat în țarcul porcilor, care era foarte aproape”, a explicat Saquib.
Ursul a atacat purcelușii, iar autoritățile abia au ajuns la timp pentru a-i scăpa pe Khanzir și pe perechea sa din ghearele acestuia. Oricum, scroafa a fost grav rănită în atac și a murit la scurt timp din cauza rănilor. Așa, Khanzir a rămas de unul singur. Singurul din specia lui din toată țara.

Chiar dacă astăzi Khanzir este un purcel singuratic, el nu e întotdeauna chiar singur. El a dezvoltat o relație specială cu îngrijitorii săi, care îl hrănesc în fiecare zi și îi curăță în mod regulat țarcul.
„Nu se mișcă foarte mult în aceste zile, dar e entuziasmat de fiecare dată când mă vede, pentru că știe că îi aduc de mâncare”, spune Shah Barat, un angajat cu state vechi al Grădinii Zoologice. Barat a și demonstrat legătura dintre ei atunci când s-a apropiat de spațiul în care stă Khanzir și l-a strigat, iar animalul, în ciuda vârstei înaintate și a greutății destul de mari, a reacționat imediat atunci când i-a auzit vocea.
Întrebat dacă îngrijirea porcilor contravine credințelor sale religioase, Barat a răspuns printr-un„nu” ferm:„Sigur, este păcat, dar nu e un lucru rău. Aici suntem într-o grădină zoologică, trebuie să existe și astfel de animale. În plus, Khanzir este un animal nevinovat, la fel ca toate celelalte. Sigur, este foarte murdar, dar este responsabilitatea noastră”, a precizat îngrijitorul.
Totuși, Khanzir s-a confruntat de multe ori cu opoziții din exterior. În 2009, de exemplu, în timpul epidemiei de gripă porcină, autoritățile au devenit din ce în ce mai îngrijorate din cauza unui potențial focar în țara lor și-așa măcinată de război, așa că l-au luat în vizor pe singurul porc de pe întreg teritoriul. Pe măsură ce titlurile din media au devenit focalizate tot mai puternic pe acest aspect, opinia publică afgană a început să se alarmeze, unii dintre ei cerând chiar eutanasierea animalului.
Saquib și echipa lui n-au vrut, însă, nici să audă de așa ceva.„Chiar dacă el era perfect sănătos, a trebuit să-l ținem în carantină pentru câteva săptămâni”, a spus directorul, adăugând că această măsură a fost luată atât pentru a liniști spiritele, cât și pentru a-l proteja pe Khanzir. Acesta a fost mutat în adăpostul său pentru iarnă și a petrecut câteva zile izolat, cu excepția vizitelor din partea îngrijitorilor, care au considerat că are nevoie de companie. „Este foarte special pentru noi. La fel ca toate animalele de care am grijă la Zoo, Khanzir este prietenul meu. Aș fi foarte trist dacă i s-ar întâmpla ceva”, a mărturisit și Barat.
În afară de gripa porcină, nu au existat, însă, opoziții reale la adresa prezenței animalului la Zoo din Kabul, ba chiar oficialii susțin că și-ar dori să aibă mai mulți porci și în scop educațional.„Credem că oamenii, în general, și studenții, în special, ar trebui să aibă ocazia să învețe despre toate animalele, inclusiv despre porci”, a declaratNajibullah Nazari, coordonator educațional la Zoo. Iar vizitatorii care se înghesuie la țarcul lui Khanzir par să fie de acord:„Să văd acest porc a fost o experiență fascinantă pentru mine. Nu am mai văzut niciodată un astfel de animal”, a spusAsif, un vizitator de 23 de ani.
Bătrân și fragil, Khanzir își petrece acum majoritatea timpului stând întins în țarcul său și uitându-se la cei care vin să-l vadă. Autoritățile afgane spun că se străduiesc din răsputeri să-i găsească o parteneră, dar că acest lucru nu pare să se întâmple prea curând.„Am solicitat către alte națiuni să ne ajute să populăm grădina zoologică și cu alte specii de animale, inclusiv cu încă un porc, dar nu ne-a trimis nimeni un prieten pentru Khanzir, încă”, a încheiat directorul Saquib.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului