• Publicat:
Magazin

Terra ar putea trece printr-o scurtă perioadă glaciară. Când va începe și cum se va manifesta. STUDIU

Terra ar putea trece printr-o scurtă perioadă glaciară începând din 2030, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici care se bazează pe un nou model de previzionare a activității Soarelui, informează slate.fr.

O nouă descoperire privind ciclurile solare prevede o încetinire bruscă a activității Soarelui în jurul anilor 2030, ipoteza fiind considerată ca foarte probabilă de autorii noului studiu, cercetătorii de la Royal Astronomical Society. Ipoteza se bazează pe un nou model al ciclurilor solare care a oferit previziuni de o precizie fără precedent privind modificările neregulate în activitatea Soarelui.

Modelul a fost calculat luând în considerare un efect de dinam produs de două straturi de materie care compun astrul, unul aproape de suprafață, iar altul în zona mai profundă, numită convectivă. Modelul prevede în prezent că cele două valuri vor avea efecte din ce în ce mai neregulate în timpul ciclului solar care va atinge punctul maxim în 2022, dar și în următorul, care acoperă deceniul 2030-2040, perioadă în care activitatea solară s-ar putea diminua cu 60%.

Terra riscă astfel să treacă printr-o scurtă perioadă glaciară, ca cea înregistrată între anii 1645 – 1715 (mica eră glaciară, în care a avut loc o scădere bruscă a temperaturii terestre în emisfera nordică, perioadă care a fost precedată de multe decade cu temperaturi relativ ridicate).

Concluziile noului studiu au fost prezentate săptămâna aceasta de Valentina Zharkova, profesor de astronomie și matematică la Universitatea Northumbria din Marea Britanie.

În urmă cu 170 de ani, cercetătorii au descoperit că activitatea solară variază în funcție de cicluri, care durează 10 – 12 ani tereștri. Fiecare ciclu este diferit de precedentul și niciunul dintre modelele de până în prezent nu a putut explica total fluctuațiile din activitate. Numeroși fizicieni specializați în activitatea solară consideră că ciclurile sunt legate de efectul de dinam, având în vedere fluidele de materie care circulă în profunzimile astrului.

Valentina Zharkova și colegii săi au demonstrat că, prin luarea în considerare a unui al doilea efect de dinam produs în apropiere de suprafața Soarelui, previziunile pot ajunge la o acuratețe de 97%.

Zharkova și colegii săi au putut să construiască un nou model de previzionare pornind de la observațiile privind câmpul magnetic al Soarelui făcute la observatorul solar din Wilcox, statul american California. Cercetătorii au examinat trei cicluri solare, acoperind perioade din 1976 în 2008, iar previziunile realizate cu ajutorul acestui model au fost toate exacte, potrivit acestora.

Inchide