Țigările electronice, în centrul unei noi controverse. Mesajul unui expert pentru doctorii care îi sfătuiesc pe fumători să apeleze la asemenea soluții

Redactor:
Silviu Bănilă
Țigările electronice, în centrul unei noi controverse. Mesajul unui expert pentru doctorii care îi sfătuiesc pe fumători să apeleze la asemenea soluții
Detalii pe gândul

Profesorul Kenneth Johnson, din cadrul Școlii de Epidemiologie și Sănătate Publică din cadrul Universității Ottawa, a declarat că țigările electronice pot avea un efect advers. Țigările electronice au fost criticate în ultima vreme de numeroase voci, din cauza legăturii dintre bolile de inimă și plămâni și folosirea unui asemenea „gadget”. Aproape trei milioane de oameni din Marea Britanie folosesc țigări electronice și unii medici sunt sfătuiți să le spună pacienților că acestea sunt mai bune decât țigările clasice. Profesorul Johnson nu este însă de acord cu acest trend și își expune opiniile într-un articol publicat în British Medical Journal.

„Companiile de tutun au o istorie întreagă de agresivitate și utilizează puterea politică și economică pentru a profita de oameni, în detrimentul sănătății publice. British American Tobacco dorește să extindă piața de „nicotină recreativă” cu țigările electronice – și renunțarea nu face parte din plan.” „Recomandarea țigărilor electronice pentru a renunța la fumat, așa cum este promovată și folosită, reprezintă un act absolut iresponsabil”. Principala autoritate din domeniul sănătății, la nivelul Marii Britanii, a declarat că doctorii ar trebui să promoveze țigările electronice, drept o alternativă mai puțin nocivă la țigări.

Din nefericire, impactul acestui „vaping” asupra organismului nu este pe deplin cunoscut. Țigările electronice nu conțin zecile de toxine cancerigene din tutun, dar au în compoziție alte chimicale periculoase, precum formaldehida, dar și nicotina. Studiile leagă toxinele de bronșite și avorturi. De asemenea, se pare că unele arome toxice pot cauza cancer. Profesorul Johnson a semnalat un studiu din 2016, care arată că tinerii utilizatori de țigări electronice sunt de 12 ori mai predispuși la folosirea țigărilor clasice.

Afirmațiile sale au generat un „tsunami” în comunitatea medicală, doi experți spunând că țigările electronice contribuie la renunțarea la dependența de fumat.  Aceștia susțin că efectul țigărilor electronice nu este unul periculos, deoarece nu va reprezenta o soluție de lungă durată. De asemenea, „dovezile arată că țigările electronice nu reprezintă un „ajutor” pentru industria tutunului, deoarece scade rata fumătorilor tradiționali”.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Antena 1 a dat lovitura. Puțină lume se aștepta la asta. Ce se întâmplă la...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai ghinioniste zodii în data de 28 octombrie. Gemenii se vor adapta...
Inchide