• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Top 10 cele mai rare boli din lume

Schimbările climatice, poluarea, stilul de viață, toate ne afectează sănătatea și pot duce la dezvoltarea multor boli periculoase. Câmpul medicinei și cel al biologiei au cunoscut, de-a lungul timpului, multe vindecări miraculoase, dar și tot atâtea cazuri de afecțiuni extrem de greu de vindecat. Acestea sunt, în general, boli extrem de puțin cunoscute care, uneori, afectează doar câteva persoane de pe Glob. Fotografiile următoare ilustrează zece dintre afecțiunile cele mai rare din lume.

1. Xeroderma pigmentosum 

Această boală, cunoscută și sub numele de „Sindromul Vampirului” este o afecțiune care provoacă sensibilitate extremă la razele ultraviolete. Oamenii care suferă de Xeroderma Pigmentosum trebuie să stea în permanență departe de lumina soarelui, în caz contrar vor experimenta arsuri severe și colapsul componentei cutanate.

2. Sindromul mirosului de pește

Este o boală metabolică ce se transmite genetic, cauzată de o deficiență de enzime care împiedică scăderea trimetilaminei, responsabilă pentru mirosul neplăcut asociat cu peștele în descompunere. Rezultatul este un miros de pește care poate fi detectat în urină, transpirație și respirație. Nu există remediu pentru această boală. 

3. Nystagmus

Boala reprezintă mișcarea rapidă și necontrolată a ochilor și poate fi, adesea, moștenit sau determinat de deficiențe în dezvoltarea sistemului vizual. 

4. Acromia

Această deficiență reprezintă absența completă sau parțială a pigmentului din piele, ochi și păr, din cauza lipsei sau insuficienței de tirozină, o enzimă care conține cupru și care este implicată în producerea melaninei. 

5. Oligodactilie

Este o boală congenitală care se manifestă prin prezența a mai puțin de cinci degete la o mână sau la un picior. 

6. Polimelia 

Reprezintă un defect din naștere a individului care, atunci când vine pe lume, are mai multe membre decât în mod normal. 

7. Nevul lui Ota

Nevul lui Ota este o transformare degenerativă a ochiului determinată de hiperpigmentare. Totuși, această boală nu afectează vederea propriu-zisă. 

8. Fasciita necrozantă

Reprezintă o infecție bacteriană care poate distruge pielea, grăsimea și toate țesuturile care acoperă mușchii într-un timp foarte scurt. Una din patru persoane care contractează această boală își pierd viața din cauza ei.

9. Neurofibromatoză

Neurofibromatoza este o boală genetică dezvoltată pe mai multe sisteme, caracterizată prin erupții cutanate, cel mai frecvent pete și excrescențe în zona axilară, displazia scheletului și prin dezvoltarea de tumori ale sistemului nervos, atât benigne, cât și maligne. 

10. Hiperestezia

Este o boală care determină reacții extreme la stimuli, manifestându-se prin sărituri incontrolabile și tresăriri induse de o sensibilitate exagerată la anumiți stimuli. 

×

Ministrul de Interne Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, declarații de ulltimă oră la sediul MAI

Publicată de Gandul pe Luni, 30 martie 2020
Gândul LIVE!
Inchide