25 de ani de la dispariția uneia dintre cele mai iubite personalități din lume, supranumită „Prințesa Inimilor”. Iată tot ce trebuie să știi despre moartea Prințesei Diana

25 de ani de la dispariția uneia dintre cele mai iubite personalități din lume, supranumită „Prințesa Inimilor”. Iată tot ce trebuie să știi despre moartea Prințesei Diana
Prințesa Diana
Publicat: 31/08/2022, 09:46
Actualizat: 25/09/2022, 23:08

Pe 31 august 1997 o veste îngrozitoare traversa întreaga planetă: Diana, Prințesă de Wales, fusese victima unui accident de mașină la Paris și își pierduse viața. Cea supranumită Prințesa Inimilor avea să devină legendă la doar 36 de ani. 

În mod inevitabil, să te gândești la viața Prințesei Diana înseamnă și să te gândești la moartea ei subită într-un accident de mașină, ale cărui efecte încă mai au ecouri în întreaga lume. După ce s-a căsătorit cu Prințul Charles, cel mai mare dintre cei patru copii ai Reginei Elisabeta a II-a și ai Prințului Philip, în iulie 1981, întreaga viață a Dianei Spencer s-a mutat în tabloide, cu detalii care au mers de la intrigi maritale până la divorțul lor și consecințele acestuia.

Deși toată lumea își amintește de Prințesa Diana datorită bunătății sale și a nenumăratelor acte de caritate pe care le-a făcut, moartea ei îngrozitoare încă rămâne un subiect sensibil. 

Iată tot ce trebuie să știi despre moartea uneia dintre cele mai iubite personalități publice din lume:

Prințesa Diana a murit în urma unui accident de mașină la Paris

Sâmbătă, pe 30 august 1997, Diana și presupusul ei iubit, miliardarul egiptean Emad „Dodi” Fayed, au sosit la Paris după o escapadă de 10 zile pe Riviera Franceză. Au luat masa la salonul privat de la hotelul Ritz din Paris. Tatăl lui Fayed, Mohammed Al-Fayed, era proprietarul hotelului la acea vreme, el deținând și magazinul Harrods din Londra.

Duminică, pe 31 august, la câteva minute după miezul nopții, Diana și Fayed au părăsit hotelul și s-au urcat în mașina care îi aștepta, cel mai probabil pentru a merge la locuința pariziană a lui Dodi Fayed.

Deși limita de viteză în acea zonă era de 50 de km/h, șoferul, Henri Paul, s-a apropiat de intrarea tunelului rutier de la Pont de l’Alma din Paris conducând cu aproximativ 120 km/h. Potrivit rapoartelor, Paul a pierdut controlul mașinii și s-a ciocnit de un stâlp din mijlocul tunelului.

Paul și Fayed au fost declarați morți la fața locului, iar Diana, încă în viață, a fost transportată de urgență la Spitalul Pitie-Salpetriere. Primele rapoarte spuneau că Diana suferea de o comoție cerebrală, avea un braț rupt și o tăietură adâncă pe coapsă. Cu toate acestea, prințesa suferise și răni masive la piept, motiv pentru care medicii nu au reușit să facă inima Dianei să bată din nou.

Prințesa nu și-a recăpătat niciodată cunoștința și a murit din cauza sângerării interne la 4:53 în dimineața zilei de 31 august 1997.

Fake news? Un fost agent MI5 susținea că a ucis-o pe prințesa Diana: „Știa prea multe secrete regale. Ordinul a fost dat de prințul Philip” - VIDEO
Sursă FOTO: Profimedia Images

Ce a cauzat sângerarea care a dus la moartea Dianei a fost o rană de dimensiuni mici care este foarte rar întâlnită 

În 2019, Richard Shepherd, unul dintre cei mai cunoscuți medici anatomopatologi din Marea Britanie, a afirmat că Diana a murit din cauza unei rupturi mici, într-o zonă greu accesibilă a venei pulmonare. „Rana ei specifică este atât de rară încât în întreaga mea carieră nu cred că am văzut alta”, a scris Shepherd în cartea sa, „Unnatural Causes”, a scris publicația The Daily Mail.

Shepherd crede că moartea Dianei ar fi putut fi prevenită dacă ar fi purtat centura de siguranță. „Dacă ar fi fost în centură, probabil că ar fi apărut în public două zile mai târziu, cu un ochi negru, poate respirând cu dificultate din cauza coastelor fracturate și cu un braț rupt pus în ghips”, a scris Shepherd.

Singurul supraviețuitor al accidentului a fost garda de corp britanică a Dianei, Trevor Rees-Jones. Acesta purtase centura de siguranță.

Există încă multe întrebări despre motivele pentru care a avut loc accidentul în care și-a pierdut viața Prințesa Diana

Ce l-a determinat pe Henri Paul, șeful interimar al securității de la Hotelul Ritz și șofer autorizat, să piardă controlul mașinii? Potrivit unei declarații date a doua zi după accident de către autoritățile franceze, analizele de sânge ale lui Paul au arătat o alcoolemie peste limita admisă. Se pare că băuse și se urcase totuși la volan.

Potrivit martorilor oculari, în accident a mai fost implicat și un alt element. Mercedesul lor negru era urmărit de paparazzi în mașini și pe motociclete, în speranța că vor smulge o fotografie a Prințesei și a lui Fayed.

Până în ziua de astăzi există o mulțime de teorii ale teoriile conspirației despre accident. Deși diferite, toate au un lucru în comun: susțin că nu a fost un accident. De exemplu, Mohammed al-Fayed, tatăl lui Dodi, crede că Diana era însărcinată cu copilul fiului său și că acesta a fost motivul pentru care a fost ucisă.

O altă teorie spune că Diana însăși se temea de un astfel de atac. În 2003, fostul majordom al Dianei a publicat o notă pe care Diana a scris-o la scurt timp după divorțul ei de Charles în 1996: „Stau aici la biroul meu astăzi în octombrie”, a scris ea, „tânjind după cineva care să mă îmbrățișeze și să mă încurajeze să rămân puternică și să-mi țin capul sus. Această etapă specială din viața mea este cea mai periculoasă. X plănuiește „un accident” în mașina mea, o defecțiune a frânelor și o rănire gravă în zona capului, pentru a elibera calea spre căsătoria următoare a lui Charles.”

Prințesa Diana era „fericită” în ultimul interviu acordat: Ar fi spus că divorțul de prințul Charles a fost „un iad”
Sursă FOTO: Profimedia Images

Toate teoriile conspirației legate de moartea Dianei au fost demontate cu dovezi clare

În 2004, Poliția Metropolitană britanică a lansat o anchetă legată de zvonurilor care au proliferat în jurul accidentului. Concluziile operațiunii Paget, așa cum a fost numită ancheta, au fost făcute publice în 2006.

Pe scurt, poliția nu a găsit nimic care să susțină afirmațiile lui Mohammed Al Fayed sau ale oricui altcuiva legate de existența unei conspirații. „Operațiunea Paget a eliminat orice acuzație de fond. La fel și ancheta oficială franceză. La fel au făcut și investigațiile independente, în special cea a lui Martyn Gregory, care a prezentat concluziile acesteia în cartea „Diana: Ultimele zile”. „Dovezile că acesta a fost un accident de circulație sunt copleșitoare”, scrie Brown în carte.

Paparazzi de la fața locului ar fi făcut fotografii în loc să sune la ambulanță

Diana, probabil cea mai faimoasă femeie din lume, și-a trăit viața urmărită constant de paparazzi. Poate că nu este surprinzător faptul că dovezile morții ei au fost capturate în mod similar, dar cu siguranță este șocant.

Potrivit lui Stephane Darmon, motociclist pentru unul dintre paparazzii care au urmărit Mercedesul în acea noapte, paparazzii prezenți la locul accidentului nu i-au ajutat pe pasagerii răniți din mașină. În schimb, au făcut fotografii. „Nu am mai văzut mașina pentru că lumina [blițurilor] era atât de puternică. Nu s-au oprit nici măcar pentru o secundă”, a spus Darmon pentru publicația The Guardian în 2008.

Imediat după accident, șapte fotografi francezi au fost arestați și audiați de poliție. Potrivit The New York Times, nouă fotografi care au urmărit mașina și au făcut fotografii după accident au fost acuzați de omor din culpă, dar aceștia nu au fost găsiți vinovați. Cu toate acestea, trei fotografi au fost găsiți vinovați de încălcarea vieții private și au fost amendați simbolic cu 1 euro.

Prințesa Diana avea 36 de ani când a murit

Când avea 20 de ani, Diana Spencer a devenit Prințesă de Wales într-o ceremonie de nuntă fastuoasă care a avut loc la Catedrala Sf. Paul, televizată pentru o audiență globală de 750 de milioane de persoane. Cei 16 ani care au urmat au fost unii plini de evenimente, petrecuți permanent sub ochii presei.  În 1996, Diana și Charles aveau să divorțeze. În anul următor, când Prințesa avea 36 de ani, a murit și a lăsat orfani doi copii care aveau 12 și 15 ani la acea vreme.

După accidentul Prințesei Diana cei doi copii ai săi, William și Harry,  au fost ținuți departe de ochii publicului

Cei doi fii ai Dianei și ai lui Charles, Prințul William și Prințul Harry, în vârstă de 15 și 12 ani, se aflau în vacanță la Castelul Balmoral din Scoția în momentul accidentului. De înțeles, au fost devastați de moartea mamei lor.

Potrivit Prințului William, Regina Elisabeta a II-a și-a protejat nepoții de circul mediatic din perioada următoare.

„Pe atunci, evident, nu existau smartphone-uri sau ceva de genul acesta, așa că nu puteai să ai acces instant la toate știrile din lume. Din fericire, la momentul respectiv acesta a fost un lucru grozav, ca să fiu sincer, pentru că am avut intimitate și posibilitatea să plângem, să ne adunăm gândurile și să avem acel spațiu departe de toată lumea”, a spus William într-un documentar BBC din 2017. „Nu aveam idee că reacția oamenilor din întreaga lume la moartea ei va fi atât de intensă.”

Cei doi frați au început abia recent să vorbească despre modul în care această pierdere devastatoare (și extrem de publică) i-a afectat.

Regina Elisabeta a II-a a așteptat cinci zile înainte de a vorbi britanicilor despre moartea Dianei

După accident, regina Elisabeta a ales să rămână cu Harry și William în Balmoral, Scoția, și plănuia să se întoarcă chiar înainte de înmormântare. Cu toate acestea, neadresându-se imediat unei națiuni în doliu, regina și familia regală au fost criticate pentru lipsă de compasiune.

Mary Francis, consilieră a reginei, a fost surprinsă direct de contrastul dintre reacția foarte vocală a lumii la moartea Dianei și tăcerea familiei regale.

„Aceasta a fost în primul rând o familie care a fost lovită de o tragedie personală, în special pentru nepoții [reginei] și, deci, aceasta a fost prima reacție”, a spus Francis pentru Newsweek în 2017. „Dar cred că familia a fost oarecum lentă în reacția publică, ar fi fost nevoie să facă un pas înainte în rolul lor public și să își exprime durerea legată de moartea Prințesei.”

În cele din urmă, pe 9 septembrie 1997, regina s-a adresat națiunii în prima sa transmisie în direct de la Războiul din Golf din 1991. „Toți am simțit acele emoții în ultimele zile. Așa că ceea ce vă spun acum ca regină și ca bunică, o spun din suflet”, a spus aceasta. „În primul rând, vreau să-i aduc eu însumi un omagiu Dianei. Era o ființă umană excepțională și talentată. În vremuri bune și rele ea nu și-a pierdut niciodată capacitatea de a zâmbi și de a râde, de a-i inspira pe alții cu căldura și bunătatea ei. Am admirat-o și am respectat-o ​​pentru energia și angajamentul ei față de ceilalți, în special pentru devotamentul față de cei doi băieți ai săi.”

Funeraliile Prințesei Diana au fost un evenimen fără precedent

Înmormântarea Dianei a avut loc pe 6 septembrie 1997. La fel ca nunta ei, înmormântarea a fost un adevărat spectacol – 750 de milioane au urmărit-o pe Diana cum se căsătorește la televizor, iar 2,5 miliarde au urmărit cortegiul ei funerar.

Una dintre cele mai puternice și mai controversate imagini din acea zi a fost cu cea cu tinerii Harry și William mergând lângă sicriul mamei lor, în timp ce acesta se îndrepta de la Palatul Buckingham, la Catedrala Westminster.

„Mama tocmai murise și a trebuit să merg mult în spatele sicriului ei, înconjurat de mii de oameni care mă urmăreau, în timp ce alte milioane au făcut-o la televizor”, a spus Harry pentru Newsweek într-un interviu din 2017. „Niciunui copil nu ar trebui să i se ceară să facă asta, în nicio circumstanță. Nu cred că așa ceva s-ar întâmpla astăzi.”

Reflectând la ziua daceea Harry a spus că a fost „în afara corpului său” în timpul înmormântării ei. „Lucrul pe care mi-l amintesc cel mai mult este zgomotul copitelor cailor care mergeau de-a lungul trotuarului, pe drumul de cărămidă roșie… era ca și cum aș fi fost în afara corpului meu, doar mergând, făcând ceea ce se aștepta de la mine, arătând o zecime din emoția pe care o manifestau toți ceilalți. Și era vorba despre mama mea”, a mai spus el.

Prințul William este de acord. „A fost unul dintre cele mai grele lucruri pe care le-am făcut vreodată, acel drum”, a spus Prințul William într-un documentar BBC din 2017. „Am simțit că aproape mergea ea lângă noi ca să ne treacă prin asta.”

În timpul înmormântării, oamenii au reflectat asupra atenției care a definit viața și moartea Dianei. Fratele Dianei, Lordul Spencer, a dat vina pe mass-media pentru accident și a numit-o pe sora lui „cea mai vânată persoană a epocii moderne”.

Elton John a interpretat o variantă a celebrului său cântec din 1973 „Candle in the Wind”, cu versurile rescrise pentru a fi despre Diana în loc de Marilyn Monroe (care a suferit, de asemenea, vaste intruziuni ale media în viața ei). Versiunea din 1997 a „Candle in the Wind” rămâne cel mai bine vândut single din toate timpurile.

Și, într-o rară încălcare a protocolului regal, regina și-a plecat capul când sicriul Dianei a trecut pe lângă ea.

Diana a fost înmormântată la Althorp, reședința familiei ei din Northamptonshire, Anglia.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Prima declarație publică a medicului care a încercat să o salveze pe prinţesa Diana: „Inima ei nu putea funcţiona corect“

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top