Trei jurnaliști care au plecat într-o călătorie în Cuba au trăit cea mai mare peripeție a vieții lor. GALERIE FOTO

Publicat: 30/06/2015, 00:07

În vreme ce sistemul politic afectează relațiile internaționale, Cuba atrage, totuși, numeroși turiști curioși să descopere frumusețea exotică a țării insulare din America Centrală.

Cât i-a costat și prin ce peripeții au trecut trei americani care au călătorit în Havana. GALERIE FOTO

Trei reporteri americani de la Business Insider au decis să încerce și ei această experiență, documentând-o pas cu pas. Peripețiile prin care au trecut au fost dat naștere ulterior unui reportaj de călătorie inedit: cât au costat biletele de avion, cum au fost chestionați la aeroport și cât au fost nevoiți să plătească pentru numai o oră de Internet, aflați din materialul următor.

Amanda Macias, Graham Flanagan și Tyler Greenfield și-au împachetat bagajele și au plecat la drum cu mult entuziasm. 900 de dolari au plătit pentru biletele de avion dus-întors. Au decolat de pe aeroportul JFK din New York, către aeroportul José Martí din Havana, cu un zbor al companiei Sun Country Airlines.

FOTO: businessinsider.com

„Am observat că foarte mulți oameni aveau cu ei televizoare cu ecranul plat și alte electronice pe care le duceau rudelor din Cuba”, au povestit jurnaliștii.

FOTO: businessinsider.com

Odată ajunși în capitala cubaneză, la punctele de control de pe aeroport au fost chestionați: „Ați fost în Africa? Ați intrat în contact cu vreo personă din Africa? Ce faceți în Cuba?”.

FOTO: businessinsider.com

Mai departe, după ce au trecut de detectorul de metale, cei trei americani au avut parte de o surpriză: „Ni s-a spus că avem un tip de viză greșit și că microfoanele sunt ilegale în această țară fără un acord anterior al Guvernului cubanez. Aveam două microfoane pregătite pentru filmările pe care voiam să le facem.”

„Toate bunurile noastre au fost scoase și întinse pe o masă pentru a fi controlate și, eventual, confiscate. Am petrecut următoarele trei ore stând într-un colț, apoi am fost din nou controlați, apoi interogați din nou, despărțiți unul de celălalt, iar mie, singura din grup care vorbeam spaniola, mi s-a spus să nu traduc tot ce li se spunea colegilor mei în timpul acestui proces. Microfoanele ne-au fost confiscate și abia după patru ore și jumătate ni s-a permis să plecăm din aeroport”, a explicat Amanda.

FOTO: businessinsider.com

De acolo au plecat cu un taxi, un frumos Chevrolet Bel Air, din anul 1955. Doar o jumătate de oră au făcut pe drum, până la locul de cazare: o casă tradițională cubaneză.

FOTO: businessinsider.com

FOTO: businessinsider.com

În dimineața următoare au luat-o la pas prin oraș. Au făcut, însă, un mic popas la Hotelul Habana Libre, unde, contra 10 dolari, li s-a permit să stea în hol și să se conecteze la o rețea de Internet Wi-Fi.

„Lângă hotel se afla un fel de bar, unde am luat micul dejun, în timp ce am răsfoit mai multe hărți pentru a ne plănui plimbarea prin Havana. Acesta a fost prima mea masă: o cafea cubaneză delicioasă, suc de fructe, ouă, șuncă, pâine prăjită, pepene, guava, ananas și cartofi prăjiți. Nu am mâncat decât fructele și pâinea, pentru că orice altceva în farfurie era rece și fără gust”, a povestit Amanda.

FOTO: businessinsider.com

Plimbarea pe Malecón i-a făcut pe cei trei jurnaliști să descopere farmecul local. Următoarea oprire a fost în Habana Vieja, unde au experimentat „taxiul-bicicletă”. Pentru prânz au plătit 18 dolari și au mâncat „regește”.

FOTO: businessinsider.com

„De asemenea, ne-am gândit că este important să trecem pe la barul preferat al lui Hemingway (scriitorul american Ernest Hemingway, n. red), El Floridita, cunoscut în special pentru băutura numită daiquiri”, au povestit ei.

FOTO: businessinsider.com

În dimineața următoare au mers pe plaja Santa Maria del Mar. Cinci dolari au plătit pentru trei șezlonguri, o umbrelă și serviciile unui chelner politicos.

FOTO: businessinsider.com

Mai puțin plăcută s-a dovedit a fi „vizita” într-un magazin alimentar: „Nu ni s-a permis să intrăm cu sacoșele noastre și nici să facem fotografii înăuntru Am reușit totuși să fac o fotografie pe ascuns pentru a vă arăta că nu exista o varietate prea mare de produse. (…) Legumele și carnea congelate erau așezate în același frigider. Carnea avea un aspect foarte ciudat și costa și foarte mult – șase dolari pentru o bucată nici măcar împachetată. Am fost foarte dezamăgiți și dezgustați, așa că am plecat fără să cumpărăm prea mult”, au relatat ei.

FOTO: businessinsider.com

FOTO: businessinsider.com

S-au relaxat însă, ulterior, savurând un pahar cu rom și fructe la câteva baruri locale, așteptând să treacă ploaia care tocmai se abătuse asupra orașului. Așa s-au împrietenit cu Carlo, un cubanez care ulterior i-a invitat în casa lui, la o cină tradițională, alături de familia lui.

FOTO: businessinsider.com

Amanda, Graham și Tyler au vizitat și o fabrică de trabucuri. La final au plecat cu o cutie de trabucuri care a costat 125 de dolari.

FOTO: businessinsider.com

FOTO: businessinsider.com

În aceeași seară au mers la o petrecere tradițională, unde fiecare a plătit 30 de dolari pentru a intra în local.

„Am dormit trei ore, apoi, la ora 05:00, eram deja la aeroport pentru a zbura înapoi spre casă”, a povestit Amanda în cele din urmă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom