„True Detective: Night Country”, inspirat de un caz REAL terifiant. Misterul neelucidat care a captivat-o pe Issa López

Publicat: 27/02/2024, 13:27
Actualizat: 27/02/2024, 13:27

Miniseria „True Detective: Night Country”, a cărei acțiune se desfășoară într-un mediu rece și ostil, în orașul fictiv Ennis din Alaska, este inspirată de un caz real înspăimântător.

Povestea stranie a celor opt cercetători de la Stația de Cercetare Arctică Tsalal, aflată la 150 de mile de Cercul Arctic, seamănă cu misterul morții unor alpiniști în Munții Ural.

Într-un interviu acordat Vanity Fair, regizorul și scenaristul Issa López a declarat că povestea sa este inspirată de două cazuri celebre de dispariție cu tentă supranaturală: cazul navei abandonate Mary Celeste și cel al alpiniștilor din Pasul Dyatlov.

Scenarista s-a arătat captivată de aceste evenimente stranii, încă din copilărie, dintr-un motiv bine întemeiat.

Sezonul 4 al serialului „True Detective” este disponibil pe HBO Max. În rolurile principale, Jodie Foster și Kali Reis, care interpretează două detective, hotărâte să elucideze un caz misterios.

În Ennis, Alaska, se lasă o lungă noapte de iarnă și cei opt oameni care lucrează la stația de cercetare arctică Tsalal dispar fără urmă. Două foste partenere, Elizabeth Danvers (Jodie Foster) și Evangeline Navarro (Kali Reis) sunt nevoite să treacă peste neînțelegerile din trecut și să colaboreze la rezolvarea cazului misterios al dispariției și morții celor opt savanți.

Din distribuția „True Detective: Țara Nopții” mai fac parte Fiona Shaw, Finn Bennett, Isabella Star Lablanc, Aka Niviâna, Anna Lambe, Joel D. Montgrand, Christopher Eccleston, John Hawkes.

Legătura cu evenimentele din Pasul Dyatlov

În intervalul 1-2 februarie 1959, nouă alpiniști ruși au murit în mod misterios în timp ce se aflau cu cortul în munții Ural. Alpiniștii, conduși de Igor Dyatlov, se aflau într-o expediție de schi, când vremea rea i-a forțat să își instaleze cortul mai degrabă în panta muntelui Kholat Syakhl, decât în pădurea de la baza lui.

Dyatlov ar fi trebuit să trimită o telegramă către clubul sportiv de alpiniști, când echipa s-ar fi întors în Vizhai, un mic sătuc de unde porniseră în expediție.

În 20 februarie, nici vorbă de Dyatlov și oamenii săi, astfel încât rudele au intrat în panică și au cerut lansarea unei operațiuni de salvare.

Ce s-a ales de alpiniștii din Pasul Dyatlov

În data de 26 februarie 1959, salvatorii au ajuns la locul unde era cortul, fiind întâmpinați de o priveliște oribilă.

După cum a descris Mikhail Sharavin, unul dintre studenții care au ajuns la locul tragediei: „Am descoperit cortul sfâșiat. Era gol și toate lucrurile colegilor, chiar și pantofii, au fost lăsate în urmă”.

La o milă distanță, cercetătorii au găsit cadavrele mutilate ale alpiniștilor Georgy Krivonischenko și Yuri Doroshenko.

La câteva zile, au fost găsite trupurile fără viață ale lui Igor Dyatlov, Rustem Slobodin și Zinaida Kolmogorova. Ultimele patru cadavre ale alpiniștilor au fost găsite când zăpada s-a topit.

Anchetatorii au fost șocați de acest caz. Cortul a fost tăiat din interior și urmele pașilor arată că 8-9 alpiniști au fugit doar în șosete sau chiar în picioarele goale, prin zăpadă.

Trupurile erau mutilate și unele detalii au inspirat imaginile cu cadavre din serialul „True Detective: Night Country”. Krivonischenko și Doroshenko erau doar în lenjerie intimă, când au murit.

Chiar dacă medicii au stabilit că alpiniștii au murit din cauza hipotermiei, unele detalii nu s-au legat: edemul pulmonar și contuzia pulmonară, răni pe corp, arsuri gradul III, dovada că alipiniștii au vomat sânge, înainte să moară sau că avea urme de mușcături. Autopsia lui Rustem Slobodin a scos la iveală o traumă craniană, care sugerează că alpinistul ar fi fost lovit puternic în cap.

Cadavrele lui Lyudmila Dubinina, Aleksander Kolevatov, Nikolay Thibeaux-Brignolle și Semyon Zolotaryov au fost descoperite câteva luni mai târziu.

Autopsiile lor au fost realizate în 9 mai 1959. Ludmila Dubinina nu mai avea ochi, limbă și o parte din buze. De asemenea, s-au detectat urme de radiații pe hainele lui Dubinina, Krivonischenko.

Cadavrul lui Semyon Zolotaryov nu mai avea ochi și prezenta o rană deschisă la craniu, precum și coaste rupte.

Aleksander Kolevatov a fost găsit cu gâtul rupt și o rană la ureche, nu mai avea sprâncene și pielea căpătase o culoare gri-verzuie.

Nikolay Thibeaux-Brignolle avea mai multe fracturi la cap, precum și vânătăi și o rană deschisă la mână.

Alpiniștii au fost uciși de „o forță copleșitoare”

La finele lunii februarie 1959, anchetatorii sovietici au stabilit că alpiniștii au fost uciși „de o forță copleșitoare pe care aceștia nu au putut să o stăvilească”.

În anii ce au urmat au apărut numeroase teorii ale conspirației cu privire la moartea bizară a alpiniștilor ruși din Pasul Dyatlov. Astfel, ei ar fi fost uciși fie de Ieti, omul zăpezilor, un atac cu infrasunete sau chiar ființe extraterestre, scrie mashable.com.

Alte teorii mai raționale implică: otrăvirea cu metanol, un snowmobil care i-ar fi accidentat pe alpiniști, criminali din gulagul rusesc sau chiar o avalanșa cumplită. Mai mult, unii teoreticieni au afirmat că alpiniștii ar fi fost uciși de un urs polar uriaș.

Dincolo de orice teorie, cazul Dyatlov continuă să fascineze tot mai multă lume și a ajuns, iată, în atenția scenariștilor „True Detective: Night Country”, care s-au inspirat din el.

Sursa foto: Wikipedia / HBO

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?