Tunel medieval spectaculos cu cascade subterane, sub orașul Oravița

Publicat: 29/03/2016, 15:02
Actualizat: 08/04/2016, 19:45

Rămasă în întuneric de câteva sute de ani, sub așezare se dezvăluie o adevărată lume medievală subterană.
O rețea complexă de tuneluri de mari dimensiuni străbate subsolul orașului pe sub case și străzi. Deși este declarat de multă vreme monument istoric, nimeni nu îi cunoaște traseul cu exactitate, astfel că este un real labirint.

A fost construit timp de 21 de ani, între 1733 și 1754, pentru a drena apele pârâului Oravița, afluenții acestuia și apele menajere ale gospodăriilor din localitate. Pentru vechimea sa, dar și a lucrărilor de artă, tunelul a fost declarat Monument Istoric, dar nu este exploatat turistic.

Acesta are cinci sectoare, având fiecare o lungime cuprinsă între 100 de metri și 2 km. Cel mai spectaculos și mai lung tronson este situat în orașul vechi, începând din apropierea barajului Lacul Mic. Tunelul are un diametru mediu de 4 metri, cu mai multe ramificații și ieșiri la suprafață, o parte astupate în prezent.

Podeaua, pe anumite zone, este din dale de piatră ce se păstrează și acum foarte bine. Trei cascade subterane cu înălțimi între 1 și 4 metri fac și mai spectaculos peisajul din adâncuri. Tunelul are nevoie de reparații după care poate fi integrat în planurile de dezvoltare turistică ale Primăriei Oravița. Concret, poate fi amenajat un tronson pentru a fi vizitat cu barca și un altul cu pasarele amenajate. Un alt tronson poate reprezenta un veritabil spațiu de aventură, un tunel al groazei. Întreaga amenajare va reprezenta un important obiectiv turistic al regiunii, nu doar al Oraviței, și va reprezenta cu siguranță un simbol local, scrie expressdebanat.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase