Turiștii ocolesc Turcia. Cu cât a scăzut numărul vizitatorilor în urma atacurilor teroriste

Redactor:
Anca Olteanu
Turiștii ocolesc Turcia. Cu cât a scăzut numărul vizitatorilor în urma atacurilor teroriste
Turismul în Turcia s-ar putea confrunta cu probleme serioase în urma atacurilor din noaptea de Anul Nou din clubul Reina din Instanbul, în contextul în care numărul turiștilor a scăzut semnificativ din 2014, relatează CNN.

Turcia ocupă poziția a șasea în clasamentul celor mai populare destinații turistice, în urma Italiei, cu aproape 40 de milioane de vizitatori pe an.

Numărul vizitelor a scăzut drastic în urma eșuării loviturii de stat și a atacurilor militanților kurzi și a organizației ISIS. Potrivit companiei de travel intelligence ForwardKeys, numărul turiștilor care au ajuns în Turcia și au aterizat pe aeroporturi a scăzut cu 21% în 2016.

Chiar și înaintea atacului din Instanbul, numărul vizitatorilor era așteptat să scadă cu 22% în primele luni din 2017.

„Din nefericire pentru Turcia, atacul de la clubul de noapte de Anul Nou va continua, cel mai probabil, să stârnească îngrijorări în legătură cu siguranța destinației”, a declarat directorul executiv al ForwardKeys, Oliver Jager.

Datele analizate de ForwardKeys evidențiază că rezervările turiștilor în Instanbul au scăzut cu 69% în săptămâna care a urmat bombardării aeroportului din Istanbul în luna iunie.

Turismul reprezintă 5% din economia Turciei, acest sector generând aproape două milioane de locuri de muncă, adică 8% din numărul de joburi, potrivit forumului World Travel & Tourism Council.

Cei mai mulți vizitatori vin în Turcia din Germania, Rusia și Marea Britanie, potrivit datelor Euromonitor.

Numărul vizitatorilor ruși a scăzut drastic după ce Moscova a luat o serie de măsuri pentru a descuraja vizitele cetățenilor ruși în Turcia, timp de opt luni după ce forțele armate turce au doborât un avion rusesc de război în decembrie, 2015. Interdicția a fost ridicată.

Mai multe țări au avut de suferit la capitolul turism din cauza atacurilor teroriste și a insecurității. Franța, care este prima destinație din lume în materie de turism, cu peste 84 de milioane de turiști în 2015, a experimentat, de asemenea, scăderi ale numărului de vizitatori în urma atacurilor.

Călătorii au optat, în schimb, pentru vizite în locuri precum Spania, Portugalia și Irlanda.

Inchide