TVR: Concedieri colective la televiziunea națională, în urma procesului de restructurare

TVR: Concedieri colective la televiziunea națională, în urma procesului de restructurare
Publicat: 23/08/2012, 16:37
Actualizat: 29/09/2018, 05:05

Reprezentanții administrației TVR au informat membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaților din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, reprezentanții conducerii TVR au dat curs invitației lansate de Sindicatul pentru Unitatea Salariaților din SRTv (SPUSTV) de a participa la Adunarea Generală extraordinară de joi, unde au susținut necesitatea luării unor măsuri urgente pentru redresarea economică a televiziunii publice.

La discuții a participat și Ion Popescu, președintele Confederației Sindicale Meridian.

Lui Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, i s-a alăturat Cristian Zgabercea, raportor principal al grupului de lucru desemnat să elaboreze programul de redresare economică a TVR. Acesta a răspuns la întrebările privind Raportul realizat în vederea elaborării Programului de redresare economică a TVR.

În cadrul Adunării Generale, reprezentanții conducerii TVR i-au informat pe angajații prezenți la discuții despre situația financiară a televiziunii publice, precum și despre unele aspecte privind măsurile legate de reorganizarea TVR, având ca obiective performanța și eficiența.

Reprezentanții administrației TVR au informat membrii Adunării Generale a SPUSTv că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective.

De asemenea, Claudiu Săftoiu a declarat că nu vor fi afectate drepturile salariaților stipulate în actualul Contract Colectiv de Muncă.

Claudiu Săftoiu și reprezentanții SPUSTV au convenit ca întregul proces de restructurare să fie unul transparent, iar criteriile în baza cărora se vor opera concedierile să fie pe bază de competențe și rezultate.

Totodată, Claudiu Săftoiu a arătat că scopul Programului de redresare al TVR este de a salva televiziunea publică, aflată în acest moment într-o situație critică. „Alternativa pentru ca TVR să nu devină instituție bugetară sau, mai rău, să nu intre în insolvență este doar redresarea financiară, recredibilizarea televiziunii și realizarea unor investiții”, se mai spune în comunicatul TVR.

Potrivit aceleiași surse, reprezentanții conducerii TVR s-au declarat satisfăcuți de deschiderea manifestată de partenerii sociali și își propun îmbunătățirea relației cu sindicatul reprezentativ din TVR.

La începutul acestei săptămâni, pe site-ul Televiziunii Române se spunea că negocierile dintre conducerea TVR și sindicatul reprezentativ al salariaților din televiziune (SPUSTV) sunt în impas, liderii sindicali anunțând într-o conferință de presă, organizată la sediul televiziunii, că nu sunt de acord ca numai angajații să suporte consecințele dezastrului financiar în care se află instituția. Totodată, reprezentanții sindicali au infirmat informațiile apărute în spațiul public conform cărora fondul de salarii ar reprezenta 60% din totalul cheltuielilor televiziunii române. Un procent realist și corect, declarau liderii de sindicat, este cel de maximum 25-30%, se mai spunea atunci pe site-ul TVR.

TVR are în momentul de față o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX în 10 august și publicat în data de 11 august.

În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajați.

Conducerea TVR nu a spus până în prezent câți angajați vor fi concediați în cadrul procesului de restructurare al Televiziunii Române.

Conducerea Societății Române de Televiziune trebuie să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanțe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) și de TVR 3.

TVR Info și-a suspendat emisia miercuri, 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunțat momentul în care TVR Cultural își va suspenda emisia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
„Săracii” oameni bogați. Cu ce probleme se confruntă milionarii și miliardarii?
×