• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Un canion uriaș, descoperit sub ghețurile Groenlandei

Un canion uriaș, descoperit sub ghețurile Groenlandei
Un canion cu o lungime de cel puțin 750 de kilometri și o adâncime de circa 800 de metri, în unele zone, a fost descoperit sub ghețurile Groenlandei, cu ajutorul unor observații prin satelit

Un canion cu o lungime de cel puțin 750 de kilometri și o adâncime de circa 800 de metri, în unele zone, a fost descoperit sub ghețurile Groenlandei, cu ajutorul unor observații prin satelit, au anunțat, joi, cercetătorii britanici, citați de AFP.

Această formațiune geologică comparabilă parțial cu Marele Canion al fluviului Colorado, din vestul SUA, exista probabil cu mult înainte ca ghețurile să acopere Groenlanda, în cursul ultimelor milioane de ani.

„Descoperirea noastră arată că mai sunt încă multe lucruri de găsit pe planeta noastră”, a spus profesorul Jonathan Bamber, de la Școala de științe geografice a Universității din Bristol, Marea Britanie, principalul autor al studiului.

Cercetătorii britanici au folosit o cantitate uriașă de date radar colectate mai ales cu ajutorul observațiilor prin satelit, de NASA, dar și de cercetătorii britanici și germani.

Analizând datele colectate, cercetătorii au descoperit că acest canion se întinde din centrul Groenlandei până în extremitatea nordică, unde se încheie cu un fiord adânc, în Oceanul Arctic.

Potrivit cercetătorilor, canionul joacă un rol important în transportarea apelor subglaciale din interiorul calotei și până în ocean.

Chiar și înainte ca Groenlanda să fie acoperită de ghețuri, în urmă cu aproape patru milioane de ani, acest canionforma un important sistem fluvial.

Cercetările au fost finanțate printr-un program al Uniunii Europene, numit ice2sea, și de Consiliul britanic pentru cercetări asupra mediului.

Inchide