Un inel care i-a aparținut unui mare scriitor a fost descoperit la 20 de ani după ce a fost furat

Redactor:
Ana Obretin
Un inel care i-a aparținut unui mare scriitor a fost descoperit la 20 de ani după ce a fost furat
Un inel din aur care i-a aparținut scriitorului irlandez Oscar Wilde, pe care acesta l-a oferit unui prieten, a fost descoperit la 20 de ani după ce a fost furat de la un colegiu din Oxford, Marea Britanie, potrivit thejournal.ie.

Inelul din aur de 18 carate, pe care scriitorul i l-a făcut cadou unui prieten în 1876, făcea parte din colecția Magdalen, unul dintre cele mai prestigioase colegii ale Universității din Oxford, unde a studiat Oscar Wilde.

Inelul a fost sustras în timpul unui jaf care a avut loc în 2002. La acea epocă, inelul fusese evaluat la peste 40.000 de euro și au existat temeri că acesta va fi topit.

Inelul a fost descoperit de un expert de artă olandez, Arthur Brand, supranumit „Indiana Jones al lumii artelor”, după mai multe anchete de succes.

Eamonn Andrews, care a lucrat va îngrijitor la Colegiul Magdalen, a furat în 2002 inelul și două medalii din colecții diferite. După arestare, hoțul a mărturisit că a vândut bijuteria unui comerciant de fier vechi, pentru 175 de euro.

Ancheta desfășurată de Arthur Brand a permis însă redescoperirea inelului, care va reintra în colecția colegiului după o mică ceremonie ce va avea loc pe 4 decembrie.

Oscar Wilde (1854 – 1900), romancier, dramaturg, poet, este poate cel mai cunoscut pentru romanul „Portretul lui Dorian Gray” (1890).

Expertul olandez Arthur Brand a devenit celebru la nivel internațional în 2015, după ce a descoperit în Germania doi cai din bronz care decorau intrarea în Cancelaria lui Adolf Hitler și care au dispărut după căderea zidului Berlinului, în 1989. Caii au fost realizați de Josef Thorak, unul dintre sculptorii oficiali ai celui de-Al Treilea Reich.

Expertul a mai anunțat anul acesta că a descoperit un tablou de Pablo Picasso furat în urmă cu două decenii, estimat la 25 de milioane de euro și care a servit mulți ani drept garanție în afaceri cu arme și droguri.

 

Inchide