Un manuscris străvechi ar putea să dovedească faptul că Iisus a fost căsătorit și a avut doi fii

Un manuscris străvechi ar putea să dovedească faptul că Iisus a fost căsătorit și a avut doi fii
Publicat: 10/11/2014, 17:38
Actualizat: 28/12/2014, 00:22

În romanul „Codul lui Da Vinci”, din 2003, scriitorul Dan Brown a avut la bază aceeași premiză: o linie de descendență directă, ținută în secret, rezultată din căsătoria lui Iisus cu Maria Magdalena.

Autorii unui noului volum „The Lost Gospel” spun că au descoperit o serie de dovezi într-un vechi manuscris ce prezintă povestea celor doi fii ai lui Iisus și căsătoria acestuia cu Maria Magdalena, care a fost unul dintre cei mai fideli discipoli ai lui, care a asistat la crucificarea sa, la înmormântarea sa și la descoperirea mormântului gol al său.

Desigur, au existat numeroase descoperiri ale unor „noi” evanghelii de-a lungul anilor și presupuneri despre o relație romantică între Iisus și Maria Magdalena, iar acestea au persistat de-a lungul secolelor. Ele au fost explorate în mod frecvent în cultura populară. De exemplu, în anii ’50, volumul „The Last Temptation Of Christ” sugerează că cei doi s-au căsătorit după ce Iisus ar fi fost dat jos de pe cruce. Martin Scorsese a transformat această idee într-un film, lansat cu același titlu, în anul 1988.

Noua carte se concentrează pe o poveste descoperită într-un manuscris ce datează din anul 570 e.n., scris în limba siriacă – o limbă literară din Orientul Mijlociu folosită între secolele al IV-lea e.n. și al VIII-lea e.n. înrudită cu aramaica, limba vorbită de Iisus.

Scris pe vellum (piele de vițel, n.r.), volumul se află în arhivele de la British Library, unde a fost plasat după ce British Museum l-a achiziționat în 1847 de la un comerciant care spunea că l-a cumpărat la străvechea mănăstire Sfântul Macarie cel Mare din Egipt.

În ultimii 160 de ani, documentul a fost studiat de mai mulți oameni de știință, care însă nu au găsit nimic remarcabil în el.

Totul s-a schimbat când manuscrisul a fost analizat de Simcha Jacobovici, un cineast canadiano-israelian, și Barrie Wilson, profesor de istoria religiilor la Universitatea Toronto. După șase ani de studii, cei doi cercetători au ajuns la concluzia că documentul este „cea de-a cincea Evanghelie”. Primele patru Evanghelii, care spun povestea lui Iisus, au fost scrise de Matei, Luca, Marcu și Ioan, în secolul I e.n.

Dacă acest lucru este adevărat, atunci ar putea fi vorba despre cea mai mare descoperire despre viața lui Iisus făcută în ultimii 2.000 de ani. Simcha Jacobovici spune că manuscrisul, care are 29 de capitole, reprezintă o copie din secolul al VI-lea după o evanghelie din secolul I e.n. și descrie mai multe pasaje din Biblie într-un mod total diferit.

La fel ca în romanul „Codul lui Da Vinci”, în care eroul principal analizează opere de artă în căutarea unor mesaje religioase secrete, manuscrisul este la rândul său codat. Potrivit lui Jacobovici și Wilson, documentul prezintă căsătoria lui Iisus prin prisma personajului din Vechiul Testament Josef și a soției sale Aseneth.

Ei susțin că Josef era de fapt Iisus, iar Aseneth era de fapt Maria Magdalena. Potrivit noii traduceri a textului, Iisus și Maria Magdalena ar fi avut doi fii – Manasseh și Ephraim.

Teoria despre această „Evanghelie pierdută” și „codată” care spune povestea căsătoriei lui Iisus reprezintă opera unui grup de creștini persecutați. Se pare că volumul a dispărut din circulație în jurul anului 325 e.n.

În acea vreme, împăratul roman Constantin – primul împărat creștin – a ordonat ca toate celelalte Evanghelii să fie distruse, permițând existența doar a celor scrise de Matei, Luca, Marcu și Ioan, întrucât versiunile lor se potriveau cu ceea ce credea Constantin despre creștinism.

Romanul „The Lost Gospel”, de Simcha Jacobovici și Barrie Wilson, este publicat de editura Pegasus Books și va apărea pe piață pe 12 noiembrie. „The Lost Gospel” va face parte, de asemenea, dintr-un documentar ce va fi prezentat de postul de televiziune Science Channel în luna decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?