Un nou record MONDIAL pentru Constantin Brâncuși. „La jeune fille sophistique”, în topul CELOR MAI SCUMPE lucrări din 2018

Un nou record MONDIAL pentru Constantin Brâncuși. La jeune fille sophistique, în topul CELOR MAI SCUMPE lucrări din 2018
Publicat: 27/12/2018, 20:24

Un nou record mondial pentru Brâncuși

Vândută cu 71 de milioane de dolari, sculptura cea mai scumpă a anului reprezintă o piatră de hotar pentru Istoria Artei secolului al XX. „La jeune fille sophistique (Nancy Cunard)/ Tânără sofisticată” a fost realizată de Constantin Brâncuși în 1932, la Paris. Este un bronz aurit, admirabil șlefuit și ridicat pe un soclu din marmură albă. Atât de prețioasă în „haine” aurite, această formă dinamică și contrastantă o reprezintă pe Nancy Cunard, o activistă, militantă pentru egalitatea de gen și pentru drepturile civile în Statele Unite, editor, apropiată de suprarealism și de dadaism, muză a lui Aragon, Joyce și a multor altora, informeazăArtprice.

„Tânăra fată sofisticată” a fost vândută în luna mai la casa Christie’s New York, devenind record absolut pentru Brâncuși, cu mult înaintea precedentului, „Muse endormie” (1913), vândută în 2017. Prețul acesteia din urmă a crescut succesiv: vândută în mai multe rânduri de-a lungul deceniilor, ea a fost estimată la 6,6 milioane de dolari în 1997, a ajuns să fie estimată între 25 și 35 de milioane de dolari în 2017 și a atins în final 57,3 milioane de dolari în cadrul unei bătălii la licitație care a durat 10 minute.

Top 10 al celor mai scumpe lucrări de artă vândute în 2018

Pe primul loc al topului celor mai scumpe lucrări adjudecate în licitații în 2018 se află tabloul lui Amedeo Modigliani „Nu couché (sur le côté gauche)”, din 1917, adjudecat pentru 157,2 milioane de dolari.

O creație a lui Pablo Picasso, „Fillette à la corbeille fleurie”, din 1905, din perioada albastră, a ajuns până la 115 milioane de dolari, înregistrând al doilea preț al anului.

Pe locul al treilea este pictura lui David Hockney „Portrait of an artist”, din 1972, vândută cu 90,3 milioane de dolari, în luna mai, la casa Christie´s New York.

O „Compoziție suprematistă” (Composition suprématiste), din 1916, de Kasimir Malevici a ajuns la 85,8 milioane de dolari, stabilind un nou record de preț pentru artistul rus.

Cu 84,6 milioane de dolari a fost stabilit un record și pentru pictura lui Claude Monet, odată cu adjudecarea „Nymphéas en fleurs” (1916).

Christie´s din New York a obținut și noul preț record pentru o lucrare de Constantin Brâncuși. „La Jeune Fille Sophistiquée” (1932) a fost vândută pentru 71 de milioane de dolari, depășind recordul obținut în 2017 pentru „Muza adormită” (57,3 milioane de dolari).

Ce român este între artiștii ale căror lucrări s-au vândut cel mai bine în licitații în 2018

Brâncuși a devenit astfel al doilea cel mai bine vândut sculptor din lume, după Alberto Giacometti.

Topul 10 al celor mai scumpe lucrări de artă vândute în 2018 mai include opere de Henri Matisse („Odalisque couchée aux magnolias”, din 1923, 80,7 milioane de dolari), Pablo Picasso („La femme au béret”, din 1937, 68,7 milioane de dolari), Zao Wou-Ki („Juin – Octobre 1985”, din 1985, 65 de milioane) și Jean-Michel Basquiat („Flexible”, din 1984, 45,3 milioane de dolari).

Recordul la licitațiile autohtone

În România, recordul pieței a fost reformulat odată cu adjudecarea la licitație a lucrării „Țărăncuță cu basma albă”, de Nicolae Grigorescu, care a ajuns la 350.000 de euro, de patru ori mai mult decât estimarea maximă.

Grigorescu a rămas în 2018 cel mai bine vândut artist român în țară, numai la casa de licitații Artmark lucrările sale adunând o sumă totală de 812.000 de euro.

Câteva informații despre piața de artă în 2018

Cu punctul maxim atins după o vânzare în valoare de 110,5 milioane de dolari, în luna mai a anului 2017, piața de artă a înregistrat un al treilea semestru consecutiv de creștere, crescând cifra de afaceri totală a caselor de licitații cu 19%.

Volumul tranzacțiilor a crescut cu 17%, în timp ce rata de lucrări care rămân în depozitele comercianților pentru că nu își găsesc cumpărători a rămas constantă, la 39%.

În total, piața de artă a înregistrat 66.850 de tranzacții în 12 luni, între 2017 și 2018. Astfel, numărul vânzărilor de obiecte de artă în licitații a crescut de 5,5 ori față de perioada 2000/2001.

Arta contemporană, cu 12% din piață, a depășit atât numărul de lucrări semnate de vechi maeștri (10%), cât și cele create de artiști din secolul al XIX-lea (10%). Arta de după Al Doilea Război Mondial este pe locul al doilea în preferințele cumpărătorilor de la licitații (21%). Cea mai mare parte a lucrărilor adjudecate în lume în ultimul an țin de perioada artei moderne.

Potrivit raportului, primul semestru din 2018 a înregistrat vânzări care au ajuns la 8,45 de miliarde de dolari, marcând o creștere cu 18% față de aceeași perioadă a anului 2017.

Printre recordurile perioadei se numără și suma de 450 de milioane de dolari plătit[ de emiratul Adu Dhabi pentru lucrarea „Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci, în noiembrie 2017, la casa Christie´s din New York. La mai bine de un an de la achiziție, lucrarea încă nu a fost expusă public.

Practic, una din cinci lucrări vândute la licitații în lume este adjudecată într-o sală din SUA, arată raportul citat de Le Figaro. Casele de licitații de la New York (Sotheby’s, Christie’s și Phillips) au valorificat lucrări de Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, David Hockney, care au adunat peste 100 de milioane de dolari în cadrul sesiunilor de vânzări din primăvară și din toamnă, ce au totalizat un miliard de dolari.

La Paris, cea mai mare sumă, 16,1 milioane de euro, a fost plătită pentru un vas chinezesc scos la licitație la Sotheby’s. Ultimul an a fost foarte bun și pentru casele de licitații din Hong Kong, unde exponatele vedetă a fost picturile lui Zao Wouki, ca și Geneva, unde s-au remarcat bijuteriile vechi, printre care și cele care i-au aparținut lui Marie-Antoinette.

Londra a fost în centrul atenției mai mult datorită subiectelor de presă decât prin prețurile obținute. Așa se face că Sotheby´s a fost pe buzele tuturor în octombrie, după ce o lucrare semnată de Banksy, „Girl with balloon”, a fost adjudecată pentru 1,2 milioane de euro și s-a autodistrus imediat, în ramă fiind montat un dispozitiv de tocat hârtie adaptat pentru sfâșierea pânzei.

Foto: Captură

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice