Un post de radio din România a fost amendat pentru limbajul injurios din două emisiuni

Un post de radio din România a fost amendat pentru limbajul injurios din două emisiuni
Publicat: 01/10/2015, 14:05

CNA a analizat, în ședința de joi, emisiunea „Liga de Weekend”, realizată de Dragoș Borchina și Narcis Drejan și difuzată pe 15 august, și edițiile din 18, 19 și 20 august ale emisiunii „Blockstart Matinal”, realizată de Mihai Pahonțu.

În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit două reclamații referitoare la limbajul injurios folosit de Narcis Drejan și Mihai Pahonțu.

Membrii CNA au constatat că reclamațiile primite sunt întemeiate și, la propunerea membrului Consiliului Radu Herjeu, au luat decizia să amendeze cu 15.000 de lei Sport Total FM pentru încălcarea articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Difuzarea în serviciile de televiziune și de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiționat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situații normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, și a articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizual, conform căruia „Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”.

Decizia de amendare a fost luată cu unanimitatea voturilor membrilor prezenți la ședința CNA de joi (Radu Călin Cristea, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Buda, Lorand Turos și Florin Gabrea).

Potrivit monitorizării CNA, în edițiile din 18, 19 și 20 august ale emisiunii „Blockstart Matinal”, realizatoul Mihai Pahonțu a spus, în mai multe rânduri, despre premierul Victor Ponta că este „un nemernic”, pentru că, printre altele, „se laudă peste tot cu creșterea economică fabuloasă”, iar despre președintele Klaus Iohannis că este „nesimțit”, care „nu a făcut treabă pe la Cotroceni”, ci doar „treabă mare”.

Totodată, în emisiunea „Liga de Weekend” din 15 august, Narcis Drejan a folosit de multe ori un limbaj injurios cu tentă sexuală.

Drejan a comentat și un mesaj critic al lui Teodor Baconschi la adresa lui Hagi, pe care Baconschi l-ar fi publicat pe pagina sa de Facebook. „I-am dat share, că dacă îi dau share vede. Și i-am scris: ești un bou mondial și ești un idiot. Urina lăsată de Hagi la analizele medicale, la Galatasaray, e mai importantă decât ești tu, pentru că tu nu ai făcut nimic pentru România. Deci, tu ești fiul unuia dintre poeții talentați pe care, nu, n-a fost un poet și-un… un uriaș, nu poți să îl compari pe Anatol Baconschi cu Nichita Stănescu, nici măcar cu porcul ăla de Păunescu nu poți să-l compari”, a scris Drejan.

Pe de altă parte, în respectivul comentariu, Teodor Baconschi l-ar fi comparat pe Hagi cu „un urs împăiat”. Din acest motiv, Narcis Drejan i s-a adresat lui Baconschi în emisiunea „Liga de Weekend” spunând: „Du-te tată și fă sex cu animale, expuse la Grigore Antipa. Păi da, deci, du-te acolo, dacă ai fetișuri cu…”.

În aceeași emisiune, Narcis Drejan a făcut comentarii cu tentă sexuală și în legătură cu alte subiecte.

Prezent la ședința CNA de joi, Daniel Nazare, redactorul-șef adjunct al Sport Total FM, a spus că a avut discuții cu cei doi realizatori, Mihai Pahonțu și Narcis Drejan.

În ceea ce îl privește pe Pahonțu, Daniel Nazare a spus că acesta este în prezent în concediu. „Am avut nenumărate discuții cu el. E într-un concediu de două săptămâni și nu știu dacă se mai întoarce. A mai fost sancționat”, a spus Daniel Nazare.

Însă membrul CNA Radu Herjeu a spus că Sport Total FM este singurul post de radio cu specific sportiv din România și are o responsabilitate față de ascultători. „Ar trebui să fiți atent la ce colaboratori aveți”, a spus Herjeu.

„Nu poți să vorbești în halul ăsta despre un om, în acești termeni (…) Nu e o justificare faptul că Baconschi a spus ceva despre Hagi, nu știu ce”, a spus și Dorina Rusu.

„Eu vă mărturisesc că asemenea artificii obscene și o imaginație cu o tentă sexuală de o asemenea obscenitate nu am mai auzit”, i-a spus lui Daniel Nazare și membrul CNA Radu Călin Cristea. „Se mai scapă câte o expresie tare, două, trei, dar să faci din vulgaritate un mod de comunicare este prea mult”, a mai spus Cristea, precizând că intervalul orar la care au fost difuzate cele două emisiuni permit accesul minorilor la aceste vulgarități.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția