Una dintre cele mai cunoscute probleme din matematica modernă, rezolvată

Una dintre cele mai cunoscute probleme din matematica modernă, rezolvată
Publicat: 18/11/2015, 14:29

Opeyemi Enoch susține că a făcut o descoperire esențială, în 2010, care i-a permis să găsească ulterior o soluție pentru această problemă matematică. Ipoteza Riemann face parte din „Millennium Problems in Mathematics” („Problemele mileniului în matematică), un grup de șapte probleme matematice alcătuit în anul 2000 de Clay Mathematics Institute. Găsirea unei soluții corecte pentru oricare dintre cele șapte probleme este recompensată de acest institut cu un premiu de 1 milion de dolari.

Astfel, dacă rezolvarea propusă de Opeyemi Enoch va fi confirmată, profesorul nigerian va încasa un cec de 1 milion de dolari.

Ipoteza Riemann a fost propusă de matematicianul Bernard Riemann în 1859 și vizează distribuția numerelor prime.

A devenit una dintre cele mai faimoase probleme din matematica modernă, după ce Marea teoremă a lui Fermat a fost rezolvată, în anii 1990.

Distribuția numerelor prime în rândul celorlalte numere nu urmează un tipar regulat. Totuși, Bernard Riemann a observat că frecvența numerelor prime este foarte apropiată de rezultatele furnizate de o funcție complexă, denumită funcția zeta Riemann.

Ipoteza problemei afirmă că toate soluțiile ecuației ζ(s) = 0 urmează o anumită linie dreaptă verticală, potrivit Clay Mathematics Institute.

Deși matematicienii au demonstrat că teorema se verifică pentru primele 10 miliarde de soluții, abia în 2015 a fost găsită o dovadă care explică distribuția numerelor prime dincolo de acea limită.

Deocamdată, Clay Mathematical Institute nici nu a confirmat, nici nu a infirmat faptul că profesorul Enoch a rezolvat în mod oficial această problemă, spunând doar că nu face comentarii la adresa numeroaselor soluții care îi sunt propuse în mod constant pentru „Millennium Problems in Mathematics”.

În urma acestui răspuns, mai mulți crici au afirmat deja că știrea despre rezolvarea ipotezei Riemann reprezintă o farsă.

Profesorul Enoch, care predă la Universitatea Federală Oye Ekiti (FUOYE) din Nigeria, a declarat pentru BBC că a fost motivat în decizia sa de a rezolva această problemă veche de 156 de ani de studenții săi.

Profesorul nigerian a prezentat soluția sa, pe 11 noiembrie, la International Conference on Mathematics and Computer Science din Viena, precizează site-ul nigerian de știri Vanguard.

În trecut, Opeyemi Enoch a realizat designul pentru un prototip de siloz pentru fermierii săraci, iar în prezent lucrează la un proiect care vizează protejarea conductelor de petrol împotriva actelor de vandalism și la implementarea unei abordări matematice care să diminueze problemele generate de încălzirea globală.

Conjectura lui Poincaré, o altă teoremă din grupul celor șapte „Millennium Problems in Mathematics”, a fost rezolvată de Grigori Perelman, însă matematicianul rus a refuzat premiul de 1 milion de dolari, în 2010.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase