Unul din marile mistere aviatice ale istoriei ar putea fi dezlegat. „Sunt 99% sigur că oasele îi aparțin”

Unul din marile mistere aviatice ale istoriei ar putea fi dezlegat. „Sunt 99% sigur că oasele îi aparțin
Publicat: 07/03/2018, 16:58

Celebrul aviator a dispărut undeva deasupra Oceanului Pacific, în timpul unui zbor în jurul Pământului, în anul 1937. Earhart, avionul ei și navigatorul Fred Noonan au dispărut fără urmă și misterul a continuat să-i fascineze pe pasionații de povești de aventură, scrie Daily Mail.

Richard Jantz, expert în biologia scheletului la Universitatea din Tennessee, Knoxville, crede că a deslușit în sfârșit misterul lui Earhart și susține că oasele găsite pe o insulă din Pacific sunt ale temerarei. „Sunt 99% sigur că oasele sunt ale ei”, spune omul de știință.

În 1940, oasele au fost descoperite pe Insula Gardner – denumită în prezent Nikumaroro – la 400 mile de locul în care Earhart plănuia să facă o escală, în dreptul Insulei Howland. Oasele au fost trimise la analiză în Fiji, unde dr. David Winn Hoodless le-a măsurat. Ulterior, părțile anatomice au dispărut.

În prezent, bazându-se pe măsurătorile respective, Jantz a comparat oasele cu posibilele semnalmente fizice ale lui Earhart și a ajuns la o concluzie remarcabilă. „Vă spun din punct de vedere științific că oasele sunt ale ei, sunt 99% sigur de acest lucru”, a spus Jantz.

„Avem lungimea pentru trei oase, pentru care Hoodless a realizat personal măsurătorile”, a declarat doctorul.

„Am constatat apoi că există modalități prin care putem obține mai multe informații despre dimensiunile lui Amelia Earhart, pentru a face o comparație directă cu oasele”.

„Am reușit să-i măsurăm lungimea humerusului, dintr-o fotografie care cuprindea un obiect scalabil. Apoi am estimat lungimea tibiei, comparativ cu înălțimea. Am comparat cele trei oase din insula Nikumaroro cu semnalmentele lui Amelia Earhart.

Rezultatul? Sunt foarte asemănătoare și este puțin probabil ca o altă persoană să aibă asemenea semnalmente fizice”.

O analiză în care s-au comparat oasele din Nikumaroro cu cele ale unui număr de 2.776 persoane a scos la iveală faptul că doar 17 oameni au dimensiuni similare cu ale lui Earhart. Din grupul de 17 persoane, doar două au fost femei.

Pasionații de epave aviatice, pe urmele misterului

TIGHAR (Grupul Internațional pentru Recuperarea Aparatelor de Zbor Istorice) a investigat teoria potrivit căreia Earhart ar fi aterizat pe insula Nikumaroro – care face acum parte din Kiribati – din anii 1980.

Richard Gillespie, directorul executiv al TIGHAR, susține că grupul a găsit și alte obiecte pe insulă, care confirmă prăbușirea lui Earhart. Mai mult, aceasta ar fi trăit ca un pustnic și apoi ar fi decedat în condiții dificile.

„Toate dovezile indică același lucru. Am descoperit obiecte pe insulă, care „vorbesc” despre o femeie americană din anii 1930 și nu există nicio explicație cu privire la proveniența lor”, a spus Gillespie.

Printre obiecte s-au numărat o sticlă care conținea urme de mercur. Aspectul ei seamănă cu cel al sticlelor de medicamente pentru pistrui ale dr CH Berry, o marcă din anii 1930, care conținea mercur.

„Nu știm dacă Earhart a folosit aceste medicamente, dar aceasta avea pistrui și nu îi plăceau”, a spus Gillespie.

„Și iată sticla asta pe insulă, care a conținut o anumită substanță și nu avem nicio explicație pentru ea”.

TIGHAR a mai descoperit un briceag, despre care se crede că i-ar fi aparținut lui Earhart. Gillespie crede că Earhart a supraviețuit mai multe săptămâni, chiar luni pe insulă, dar apoi a decedat.

„Cred că a murit de sete, de foame”, a spus acesta. „E posibil să ajungi într-o situație în care riști să consumi mai multe calorii căutând o hrană care nu poate acoperi necesarul de energie. De asemenea, mai sunt și coralii – dacă a călcat pe ei, cu siguranță a suferit o infecție și, fără acces la antibiotice, a murit”, a mai spus cercetătorul.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase