VIDEO: De cât timp ai avea nevoie ca să ajungi în cealaltă parte a Globului, dacă ai construi un tunel prin centrul Pământului

Redactor:
Gândul
VIDEO: De cât timp ai avea nevoie ca să ajungi în cealaltă parte a Globului, dacă ai construi un tunel prin centrul Pământului
Detalii pe Gândul.

Să te gândești, ca în copilărie, că poți săpa o groapă ca să ajungi în cealaltă parte a Terrei e foarte amuzant și pare foarte simplu. Pur și simplu ai sări în tunel și ai lăsa gravitația să te conducă la destinație. Dacă realitatea ar permite o astfel de „călătorie”, însă, lucrurile nu ar fi la fel de simple cum par la prima vedere.

În primul rând pentru că forța gravitațională va accelera mișcarea corpului tău către centrul Terrei, însă, odată trecut de „miezul planetei”, gravitația ar începe să lucreze împotriva ta.

Iată cât de mult timp ți-ar lua să ajungi în cealaltă parte a Pământului. Mai întâi trebuie să creezi un spațiu vid, prin înlăturarea aerului din tunel, altminteri forța de frecare, sub forma unei mase de aer care opune rezistență permanentă te-ar încetini mult prea mult. În plus, presiunea aerului cu cât de apropii de centru ar zdrobi corpul uman care nu-i poate rezista.

Mai departe, ai avea nevoie să porți un costum de astronaut care te-ar proteja de căldura intensă a „miezului” și ți-ar furniza oxigenul necesar. După îndepărtarea aerului și îmbrăcarea echipamentului special ai putea să te avânți în cădere liberă prin tunel. Dacă forța gravitațională este constantă, ai avea nevoie de circa 19 minute pentru a atinge centrul Pământului. Asta înseamnă că ai plonja cu 25.000 de kilometri pe oră și te-ai simți complet lipsit de greutate, la fel ca un astronaut în cosmos.

Pe măsură ce ai trece de centrul Pământului, viteza ar încetini, pentru că forța gravitațională te-ar împinge împotriva ei, în așa fel încât, odată ajuns în celălalt capăt al lumii, ai prinde din nou ritmul normal. În total, călătoria ar dura cam 38 de minute, lucru care sigur întrece o călătorie cu avionul de 40 de ore, din Santiago, Chile, până în Xian, China.

 

 

 

 

Inchide