Vizita lui CEAUȘESCU în Coreea de Nord, tema celui mai recent videoclip al formației PET SHOP BOYS

Redactor:
Ana Obretin
Vizita lui CEAUȘESCU în Coreea de Nord, tema celui mai recent videoclip al formației PET SHOP BOYS
VIDEO. Imagini din timpul vizitei făcute de Nicolae Ceaușescu în Coreea de Nord, în 1971, au fost incluse în cel mai recent videoclip al formației britanice Pet Shop Boys, pentru piesa "Give Stupidity a Chance" ("Să dăm prostiei o șansă"). Vezi ce mesaj vor să transmită muzicienii.

În imagini, Nicolae Ceaușescu este primit cu un uriaș spectacol de propagandă, concept pe care ulterior îl va impune și în România.

Piesa, inclusă pe albumul „Agenda”, primul lansat după „Super”, din 2016, este o critică la adresa lui Donald Trump.

Versurile noului single vorbesc de la sine, muzicienii adoptând în mod ironic vocea unui adept al Brexit-ului sau a unui suporter al președintelui american: „Uitați de corectitudinea politică, să vorbim omului/ Puicuțele sunt întodeauna amatoare, trebuie să pui mâna pe ce poți (…) În loc să guvernăm cu compasiune inteligentă/ Hai să șocăm lumea cu bigotism idiot”.

Un al doilea single lansat de pe noul album se numește „On Social Media”.

Despre noul album, Neil Tennant, unul dintre componenții Pet Shop Boys, a afirmat că include trei piese satirice și „un cântec mai degrabă trist”.

Pet Shop Boys este un duo britanic de electro-pop alcătuit din Neil Tennant (voce, orgă, chitară) și Chris Lowe (orgă, voce). Grupul a vândut peste 50 de milioane de albume pe plan mondial și, potrivit Guinness Book of Records, este cel mai de succes duo din istoria muzicii britanice, cu trei Brit Awards și șapte nominalizări la premiile Grammy.

Printre hiturile grupului se numără piese precum „West End Girls”, „It’s a Sin”, „Always on My Mind”, „Heart”, „Go West”, „Opportunities (Let’s Make Lots of Money)” și „What Have I Done to Deserve This?”.

Fostul dictator a pus pentru prima oară piciorul pe pământ nord-coreean în 1971, când a fost primit cu onoruri de Kim Il Sung.

În timpul vizitei oficiale efectate în Coreea de Nord, Ceaușescu a fost onorat cu manifestări faraonice, la care au participat milioane de oameni. În cinstea sa, autoritățile nord-coreene au organizat serbări pe străzi și pe stadioane.

Vizita în Coreea de Nord l-a determinat pe Ceaușescu să îmbrățișeze filosofia Juche (cea a lui Kim Il Sung), acesta întărind constant puterea partidului, dar și a cultului personalității. De asemenea, a demarat proiecte megalomanice, inspirate din arhitectura nord-coreeană. 

După ce a vizitat China, Coreea de Nord, Mongolia și Vietnamul de Nord ( 1-24 iunie 1971), Nicolae Ceaușescu a expus în cadrul unei teleconferințe cu prim-secretarii de partid ai județelor o nouă linie culturală și ideologică a Partidului: cultul personalității.

 

×
Inchide