VORBEȘTE ROMÂNEȘTE. Librăriile Cărturești s-au alăturat campaniei Gândul și le-au pregătit românilor un raft special: „E vremea ca limba română să fie repusă în tiparele ei adevărate”

Publicat: 29/11/2013, 22:51
Actualizat: 29/11/2013, 22:51

Lucian Boia, Neagu Djuvara, Matei Pleșu, Aurora Liiceanu, Radu Beligan, Lucian Blaga – acestea sunt numele autorilor care „înnobilează”raftul de lemn. Alături, DVD-uri cu câteva dintre cele mai bune filme românești – „După dealuri”, „Eu când vreau să fluier, fluier”, „Asfalt Tango”, „Amintiri din Epoca de Aur” – și CD-uri pe coperta cărora scrie George Enescu, Dinu Lipatti, Sergiu Celibidache, Radu Lupu, Maria Tănase și un afiș: „Spune României, în gând: citește o carte românească!”.

Așa arată raftul amenajat special în librăria Cărturești Verona, care în această săptămână s-a alăturat campaniei VORBEȘTE ROMÂNEȘTE. Nu este însă singurul astfel de loc. În toate celelalte 15 librării din țară, dar și de pe site-ul Cărturești, oricine poate avea parte de literatură românească de o frumusețe rară, volume de memorialistică ale unora dintre cei mai mari autori români, cărți cu povești dintre cele mai fermecătoare, CD-urile celor mai apreciați artiști din muzica românească. Pentru că, susține Valentin Sălăgeanu, de la departamentul de comunicare al Cărturești, VORBEȘTE ROMÂNEȘTE este o campanie care contribuie la „reconstrucția” imaginii României și românilor.

„Este o idee binevenită, mai ales în acest proces de reconstrucție națională în care cred că se află majoritatea instituțiilor și majoritatea dintre noi”, a explicat el pentru gândul. „Cred că oamenii care merită să fie văzuți de către întreaga națiune sunt cei care au valoare. Iar în contextul lipsei de valori de pe piața culturală românească, ceea ce face gândul este o campanie extraordinară„, a adăugat el.

Foto: Gândul//Octav Ganea

Primele rezultate au fost vizibile după numai câteva zile. Adunate laolaltă, cărțile semnate de autori români au atras mai mulți cumpărători decât de obicei.

„În general, autorii români sunt destul de bine prizați, dar de când avem raftul am avut surprize plăcute”, a arătat Sălăgeanu. „Am adus la un loc o selecție de cărți, muzică, DVD-uri, astfel că, aduse unele lângă celelate, volumele care se vindeau mai puțin au atras de data aceasta cititori. Spre exemplu, , de Lucia Hossu Longin, s-a vândut mai bine decât de obicei. Și DVD-urile cu filme românești au ieșit în față”, a adăugat dând exemplul filmului .

Atmosfera este liniștită, plăcută. Oprit în fața raftului minute în șir, un bărbat răsfoiește, pe rând, fiecare carte. „Salut inițiativa gândul„, spune el.

Foto: Gândul

„Este extrem de necesară în momentul actul, când limba română începe să fie fie stâlcită, fie mai puțin vorbită, fie considerată o limbă perimată… E vremea ca limba română să fie repusă în tiparele ei adevărate. Inițiativa aceasta este una extrem de interesantă, pentru că este vremea să ne așezăm neamul acolo unde trebuie. Este un neam valoros”, adaugă acesta, după ce închide volumul „Cum s-a născut poporul român”, de Neagu Djuvara.

Încântat se declară și un alt domn, care se declară cititor fidel al lui Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara și Matei Vișniec.

Foto: Gândul//Octav Ganea

„Din câte știu eu, ultimele statistici din 2011 arătau că românii citesc doar o carte pe an”, spune dezamăgit un tânăr. „Inițiativa gândul este una foarte bună și necesară. Cred că promovarea cărții, fie că este legată de Ziua Națională sau nu, e un lucru foarte important”, crede el.

Mărturisește că îi place literatura românească și apreciază mulți dintre autorii tineri și, deși numărul volumelor ale autorilor străini citite îl depășește pe cel al cărților semnate de autori din țară, acest lucru nu trebuie înțeles greșit.

Foto: Gândul

„Nu consider că literatura străină e neapărat calitativ mai bună decât ce se poate scrie la noi”, explică el. „Totuși, deocamdată cred că obiceiurile de consum ale românilor se axează mai degrabă pe alt gen de produs, mai puțin cultural. Nici filmul nu e neapărat la nivelul noului val românesc. Nu vezi atât de multă lume în cinematograf, pe cât de bine este primit filmul respectiv în străinătate. Cred că românii au un complex de cultură minoră și au impresia că tot ce este românesc este neapărat mai prost decât ceea ce vine din afară, mai ales din vest. Ar trebui să trecem peste complexul acesta”, îndeamnă el.

Așadar, până pe 1 Decembrie, raftul special din librăriile Cărturești îi așteapă pe cei care vor să se alăture campaniei VORBEȘTE ROMÂNEȘTE.

Sperăm că o să avem concluzii surprinzătoare și plăcute după ce vom trage linie!”, conchide Valentin Sălăgeanu, de la departamentul de comunicare al Cărturești.

ACCESEAZĂ SITE-UL CAMPANIEI „VORBEȘTE ROMÂNEȘTE”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom