Ziua în care un minut va avea 61 de secunde

Ziua în care un minut va avea 61 de secunde
Publicat: 23/06/2012, 19:18
Actualizat: 24/06/2012, 11:22

Ultimul minut din luna iunie 2012 va avea 61 de secunde, permițând astfel timpului universal indicat de ceasurile atomice să compenseze avansul față de cel realizat de rotația Pământului.

În „timpul universal coordonat” (UTC), numit și eronat GMT, trecerea între 30 iunie și 1 iulie se va face nu ca de oicei, la 23.59 de minute și 59 de secunde, ci la 23.59 de minute și 60 de secunde, notează AFP.

Înainte de anul 1972, „timpul era dat de astronomie. Pentru a ști ora, se lua în considerare poziția unui astru, Soarele sau alte corpuri celeste” față de Pământ, spune Noel Dimarcq, directorul laboratorului Syrte (Sisteme de referință timp-spațiu) de la Observatorul din Paris.

„Astăzi, timpul este construit, stabilit și măsurat cu ajutorul ceasurilor atomice care sunt infinit mai stabile decât timpul astronomic”, a declarat Dimarcq pentru AFP.

Parcul mondial care cuprinde câteva sute de ceasuri utilizate la stabilirea Timpului atomic internațional (TAI) măsoară modificările interne ce intervin în atomii de cesiu și permit „împărțirea unei secunde în aproape 10 miliarde de mici gradații”.

Dacă TAI este „o scară a timpului continuă”, timpul dat de „ceasul Pământului” este mai puțin uniform. Rotația planetei este supusă multor întâmplări, cum ar fi mareele, legate de efectele Lunii și variațiile vânturilor. Astfel, o rotație a Pământului în jurul lui însuși este în august mai scurtă cu una la două milisecunde decât o rotație efectuată în februarie, notează Agerpres.

„Timpul dat de orientarea Pământului sfârșește prin a devia de la timpul atomic. Pentru a evita ca diferența dintre cele două să nu fie prea mare, comunitatea internațională – printre care Serviciul internațional pentru rotația terestră și sisteme de referință (IERS) din cadrul Syrte – a decis să adauge o secundă la UTC”, explică Noel Dimarcq.

Într-o astfel de zi nu se programează lansarea niciunei rachete

De fiecare dată când diferența se apropie de 0,9 secunde, IERS intră în acțiune și anunță faimoasa „secundă intercalară”, aplicată numai pe 31 decembrie sau 30 iunie. Un asemenea eveniment este prin definiție neregulat ca și rotația Pământului. De exemplu, ultimul a avut loc pe 31 decembrie 2008, iar pe 30 iunie se va adăuga a 25-a secundă la timpul universal de la introducerea acestui sistem.

Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu va însemna mare lucru. Însă sistemele de înaltă precizie, cum ar fi sateliții sau unele rețele informatice, trebuie să țină seama de acest „salt de secundă” dacă nu vor să provoace un decalaj potențial catastrofal. Este de altfel motivul pentru care nu se programează nicio lansare de rachetă în astfel de zi, un decalaj chiar și atât de mic putând da peste cap calculele.

Considerând că această secundă intercalară duce la perturbări și erori, unele țări și firme cer abolirea ei și respectarea strictă a timpului atomic. Este cazul sistemului de geolocalizare american GPS care, contrar omologului său rus Glonass, nu mai folosește secundele intercalare din 1980. Însă GPS adaugă secundele care lipsesc față de UTC în semnalul pe care-l trimite la sol, mai spune Noel Dimarcq, care consideră că „există două moduri de a corecta, înainte sau după”.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Pedeapsa cu ÎNCHISOAREA pentru cei care falsifică certificatele covid! Anunţul tocmai a fost făcut
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
5 modele de mașini păguboase pe care nu trebuie să le cumperi niciodată, indiferent cât...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
Ce fantezii are Mihai Bendeac cu Denise Rifai. Declarații fără pic de jenă
CADRELE MEDICALE de la SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE, MEMORIU în urma aflării veștii că vor...
„Squid Game” a ajuns și la Kim Jong-un. Este uluitor ce a cerut dictatorul
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit și ea de COVID...
A început cel mai mare jaf din istoria României! Catastrofa care va lovi crunt toată...
Adio, divorț! Anamaria Prodan șochează întreaga lume. Mesaj impresionant: „O să-l ajutăm pe Soarele nostru”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021