Ziua în care un minut va avea 61 de secunde

Ziua în care un minut va avea 61 de secunde
Publicat: 23/06/2012, 19:18
Actualizat: 24/06/2012, 11:22

Ultimul minut din luna iunie 2012 va avea 61 de secunde, permițând astfel timpului universal indicat de ceasurile atomice să compenseze avansul față de cel realizat de rotația Pământului.

În „timpul universal coordonat” (UTC), numit și eronat GMT, trecerea între 30 iunie și 1 iulie se va face nu ca de oicei, la 23.59 de minute și 59 de secunde, ci la 23.59 de minute și 60 de secunde, notează AFP.

Înainte de anul 1972, „timpul era dat de astronomie. Pentru a ști ora, se lua în considerare poziția unui astru, Soarele sau alte corpuri celeste” față de Pământ, spune Noel Dimarcq, directorul laboratorului Syrte (Sisteme de referință timp-spațiu) de la Observatorul din Paris.

„Astăzi, timpul este construit, stabilit și măsurat cu ajutorul ceasurilor atomice care sunt infinit mai stabile decât timpul astronomic”, a declarat Dimarcq pentru AFP.

Parcul mondial care cuprinde câteva sute de ceasuri utilizate la stabilirea Timpului atomic internațional (TAI) măsoară modificările interne ce intervin în atomii de cesiu și permit „împărțirea unei secunde în aproape 10 miliarde de mici gradații”.

Dacă TAI este „o scară a timpului continuă”, timpul dat de „ceasul Pământului” este mai puțin uniform. Rotația planetei este supusă multor întâmplări, cum ar fi mareele, legate de efectele Lunii și variațiile vânturilor. Astfel, o rotație a Pământului în jurul lui însuși este în august mai scurtă cu una la două milisecunde decât o rotație efectuată în februarie, notează Agerpres.

„Timpul dat de orientarea Pământului sfârșește prin a devia de la timpul atomic. Pentru a evita ca diferența dintre cele două să nu fie prea mare, comunitatea internațională – printre care Serviciul internațional pentru rotația terestră și sisteme de referință (IERS) din cadrul Syrte – a decis să adauge o secundă la UTC”, explică Noel Dimarcq.

Într-o astfel de zi nu se programează lansarea niciunei rachete

De fiecare dată când diferența se apropie de 0,9 secunde, IERS intră în acțiune și anunță faimoasa „secundă intercalară”, aplicată numai pe 31 decembrie sau 30 iunie. Un asemenea eveniment este prin definiție neregulat ca și rotația Pământului. De exemplu, ultimul a avut loc pe 31 decembrie 2008, iar pe 30 iunie se va adăuga a 25-a secundă la timpul universal de la introducerea acestui sistem.

Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu va însemna mare lucru. Însă sistemele de înaltă precizie, cum ar fi sateliții sau unele rețele informatice, trebuie să țină seama de acest „salt de secundă” dacă nu vor să provoace un decalaj potențial catastrofal. Este de altfel motivul pentru care nu se programează nicio lansare de rachetă în astfel de zi, un decalaj chiar și atât de mic putând da peste cap calculele.

Considerând că această secundă intercalară duce la perturbări și erori, unele țări și firme cer abolirea ei și respectarea strictă a timpului atomic. Este cazul sistemului de geolocalizare american GPS care, contrar omologului său rus Glonass, nu mai folosește secundele intercalare din 1980. Însă GPS adaugă secundele care lipsesc față de UTC în semnalul pe care-l trimite la sol, mai spune Noel Dimarcq, care consideră că „există două moduri de a corecta, înainte sau după”.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...