Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, marcată prin evenimente în Capitală și în țară

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, marcată prin evenimente în Capitală și în țară
Publicat: 01/04/2013, 10:40
Actualizat: 11/12/2013, 10:37

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, 2 aprilie, va fi marcată în București și în mai multe orașe din țară prin evenimente printre care iluminarea în albastru a unor clădiri reprezentative și o conferință internațională găzduită de Palatul Parlamentului, informează MEDIAFAX.

Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) organizează astfel, prin intermediul fundațiilor și asociațiilor membre, o serie de manifestații și evenimente, atât în București, cât și în țară, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a publicului asupra autismului dar și de a atrage atenția autorităților asupra nevoilor comunității persoanelor cu autism din România, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În București, Fundația Romanian Angel Appeal, Asociația Învingem Autismul și Asociația Help Mălin, membre ale FEDRA, au pregătit acțiuni și manifestații publice, precum și o conferință internațională.

În nopțile de 1 spre 2 și 2 spre 3 aprilie, vor fi iluminate în albastru clădirile Guvernului și Parlamentului, iar în noaptea de 2 spre 3 aprilie, Teatrul Național și Arcul de Triumf.

În 2 aprilie, la inițiativa Asociației AUTISM România, vor fi depuse de cereri de emigrare la ambasada Marii Britanii, ca „semnal de alarmă cu privire la lipsa de speranță a parinților, legat de șansele pe care le au copiii lor cu autism în România”, se menționează în comunicat.

Tot în 2 aprilie, la piațeta de deasupra parcării subterane de la Universitate, zeci de persoane se vor grupa în forma fundei puzzle (simbolul luptei contra autismului) și vor fi lansate baloane albastre.

La 3 aprilie, Palatul Parlamentului va găzdui conferința internațională cu tema „Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenția recuperării, funcționalității, integrarea socială, educațională și profesională a persoanelor cu tulburare de spectru autist”. La eveniment vor participa reprezentanți ai unor instituții prestigioase din SUA, Finlanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda și Suedia, țări cu vastă experiență de furnizare de servicii și de integrare a persoanelor cu autism și cu dizabilități în general, reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, autorităților naționale și locale, organizațiilor neguvernamentale de profil.

Simultan, în aceeași perioadă, organizațiile membre FEDRA desfășoară evenimente similare în Baia Mare, Bistrița Năsăud, Brașov, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Piatra Neamț, Pitești, se mai arată în comunicat.

Astfel, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, vor fi iluminate în albastru Casa Sfatului din Brașov, Cetatea Brașov, Centrul Cultural Reduta din Brașov, Primăria Brașov, Primăria și Turnul Ștefan din Baia Mare, Centrul Istoric din Bistrița Năsăud, Cazinoul din Cluj Napoca, Centrul de Zi Innocenzo Fiore din Craiova, Primăria Iași, Universitatea „Al. I Cuza” Iași, Universitatea „Petre Andrei” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, Camera de Comerț și Industrie Iași, Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț și Primăria Municipiului Pitești.

Toate clădirile iluminate în albastru în jurul datei de 2 aprilie se alătură campaniei internaționale „Light It Up Blue”, în cadrul căreia în jur de 3.000 de clădiri din întreaga lume sunt iluminate, în fiecare an, în aceeași culoare, purtând mesajul persoanelor cu autism.

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost stabilită pentru 2 aprilie de Organizația Națiunilor Unite, în urmă cu cinci ani.

Autismul este o tulburare complexă care afectează comunicarea, relațiile sociale și comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează unul din 100 de copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete