Ziua Mondială a Refugiatului are ca temă în 2019 #StepWithRefugees

Ziua Mondială a Refugiatului are ca temă în 2019 #StepWithRefugees
Publicat: 19/06/2019, 17:15

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Inspectoratul General pentru Imigrări din România marchează, joi, 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiatului, celebrând curajul și rezistența a milioane de persoane forțate să-și abandoneze casele din cauza războaielor și abuzurilor privind drepturile omului.

La finalul anului 2018, agenția anunța că nu mai puțin de 70,8 milioane de copii, femei și bărbați au fost obligați să își părăsească țările de origine, de două ori mai mulți decât în urmă cu două decenii și cu 2,3 milioane mai mulți decât în anul precedent.

Guvernul României găzduiește, în perioada 18 – 21 iunie, la Palatul Victoria, expoziția fotografică „What if”, creația artistului român Horia Manolache, pentru marcarea Zilei Mondiale a Refugiatului. Prin găzduirea acestei expoziții, Guvernul își propune să prezinte o perspectivă nouă asupra condiției și destinului refugiatului. Proiectul „What if”, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, reproduce zece portrete ale unor monarhi europeni și le reconstituie înlocuind regii istorici cu refugiați contemporani care trăiesc în România.

Potrivit unui text oficial, „tema migrației și problematica refugiaților constituie priorități ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Pe parcursul mandatului Președinției rotative, țara noastră a reușit avansarea discuțiilor în acest domeniu și obținerea acordului politic cu Parlamentul European cu privire la revizuirea cadrului juridic pentru funcționarea rețelei europene a ofițerilor de legătură în materie de migrație. Acest demers vizează combaterea contrabandei cu migranți și îmbunătățirea coordonării statelor membre UE cu state terțe. Totodată, Guvernul se preocupă de integrarea și protecția migranților și refugiaților aflați pe teritoriul țării noastre prin implementarea unor mecanisme eficiente în vederea creșterii colaborării inter-instituționale în domeniul imigrației și integrării atât la nivel central, cât mai ales la nivel local”.

La Timișoara are loc, până sâmbătă, cea de-a treia ediție a Refugee Art Festival (TRAF), completând astfel seria de evenimente care a debutat pe 2 iunie cu UTV Liberty Marathon.

În weekend, bucureștenii au parte de OmFest#2, o ediție dedicată Iranului, la J’ai Bistrot, Point și Mercato Comunale, pentru a promova în continuare multiculturalitatea și avantajele acesteia.

Astfel, în cele șase Centre de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din Timișoara, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare, Giurgiu și București, administrate de Inspectoratul General pentru Imigrări, se vor organiza următoarele evenimente: competiții sportive între echipe compuse din refugiați și personalul centrelor de cazare; expoziție de fotografie și pictură tematică privind aspecte din viața persoanelor refugiate din țara de origine, realizate de refugiați; excursii și drumeții cu multiple valențe de cunoaștere și informare, ce prilejuiesc familiarizarea cu valorile, tradițiile și obiceiurile românești; participarea refugiaților la diverse activități sprijinite de către organizațiile neguvernamentale.

În fiecare an, pe 20 iunie, se sărbătorește Ziua Mondială a Refugiatului. Aceasta a început să fie celebrată odată cu adoptarea de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite a Rezoluției 55/76, din 4 decembrie 2000. În complexitatea fenomenului migrației există o distincție clară între migrant și refugiat. Migrantul alege să plece din țara de origine, temporar sau definitiv, din motive de ordin economic, familial, social, cultural, iar refugiatul este forțat să-și părăsească țara natală, de cele mai multe ori din cauza unor stări conflictuale. De altfel, în cazul refugiaților, statele au obligația să le ofere protecție împotriva returnării în țara de origine, acces efectiv și neîngrădit la procedura de azil, precum și o serie de forme de asistență (materială, medicală, socială). Garantarea acestor drepturi derivă din Convenția de la Geneva din 1951 și Protocolul de la New York din 1967, instrumente internaționale pe care România le-a ratificat în anul 1991. După această dată, țara noastră a început construirea treptată a unui sistem național de azil, în concordanță cu obligațiile asumate la nivelul comunității internaționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ungaria, SFIDARE TOTALĂ în România. S-a întâmplat chiar acum în TRANSILVANIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani