Ziua păcălelilor, o tradiție veche de câteva secole. Care a fost prima farsă de 1 aprilie din istorie

Ziua păcălelilor, o tradiție veche de câteva secole. Care a fost prima farsă de 1 aprilie din istorie
Publicat: 01/04/2019, 07:37

Obiceiul de a face păcăleli de 1 aprilie este unul vechi de câteva secole. Precursori ai April Fools’ Day – Ziua Păcălelilor în variantă autohtonă – ar putea fi festivalul roman Hilaria, care se desfășura pe 25 martie, și Medieval Feast of Fools, care se desfășura pe 28 decembrie, o zi care încă este sărbătorită în unele țări de limbă spaniolă.

Pe de altă parte, cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit The Museum of Hoaxes din San Diego, California, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat și-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.

Totodată, o altă explicație ar fi că, în urmă cu câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou de 1 aprilie. Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, inițial unii oameni neputând să se adapteze schimbării: ei sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie și, din acest motiv, au fost numiți „April Fools”.

În Franța, Belgia, Italia și Olanda, o tradiție de Ziua Păcălelilor – numită „poisson d’avril”, „pesce d’aprile!”, respectiv „aprilvis” (peștele lui aprilie) – constă în lipirea unui pește din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-și dea seama. Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea.

Sărbătoarea „poisson d’avril” este celebrată și în Canada, dar și în Portugalia și Spania. Din zonele francofone, această sărbătoare s-a extins și în zonele olandeze și flamande, sub denumirea „aprilvis”.

În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este marcată în anumite zone timp de două zile, persoana păcălită fiind numită „noddy”, în timp ce, în Scoția, Ziua farselor este denumită în mod tradițional „Hunt-the-Gowk Day” („gowk” în sensul de prostănac, nătărău), având însă și o altă semnificație – cea de sosire a primăverii (April cuckoo).

În Polonia, ziua de 1 aprilie este una în care oamenii fac glume și farse, iar „activitățile serioase” sunt de evitat. În Danemarca, 1 mai este cunoscută ca „Maj-kat” („May-cat” și ca o zi a glumelor). O semnificație similară are ziua de 1 mai și în Suedia. Însă atât danezii, cât și suedezii obișnuiesc să sărbătorească și April Fools’ Day („aprilsnar”), în timp ce Ziua Păcălelilor de 1 mai este mult mai puțin celebrată de aceștia.

În Spania, sărbătoarea „peștele lui aprilie” („pescado de abril”) a fost preluată pe filieră franceză, spaniolii având și propria lor zi a păcălelilor, pe 28 decembrie. Pe 28 decembrie, spaniolii marchează „Dia de los Santos Inocentes” („Day of the Holy Innocents”/ „Masacrul Inoceților”), fuga în Egipt și salvarea pruncului Iisus, considerându-se că Maria și Iosif l-au salvat pe acesta printr-un „șiretlic”.

În unele țări din sudul Statelor Unite se sărbătorește „The Week of Foolery” (Săptămâna farselor), care începe cu șapte zile înainte de ziua propriu-zisă a păcălelilor.

Este de așteptat ca și anul acesta April’s Fool să vină cu farse și scenarii în presă, care mai de care mai elaborate, dar care au și un iz de credibilitate.

În ultimii ani, Ziua Păcălelilor a fost un prilej pentru presa și site-urile internaționale să descrețească frunțile cititorilor îngrijorați de criza economică și de problemele cu care se confruntă zilnic. Astfel, rețelele de socializare au încercat să își păcălească utilizatorii, anunțând introducerea unur noi servicii neverosimile, în timp ce unele site-uri au anunțat că își vor închide operațiunile.

Totodată, de-a lungul anilor, presa internațională a făcut farse de 1 aprilie, care au fost apreciate de cititori. Între acestea s-au numărat scaunul pentru câini de la Ikea, „lansat” pe 1 aprilie 2011, un documentar BBC cu pinguini zburători (1 aprilie 2008), burger-ul pentru stângaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998).

Însă, în unele cazuri, păcălelile au avut un efect contrar. În loc să stârnească amuzamentul, unele publicații i-au făcut pe cititorii lor să nu mai aibă încredere în materialele publicate pe 1 aprilie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului